Nudging – los uitdagingen op door mensen een duwtje in de goede richting te geven

‘Nudging’, een speciale categorie creatieve probleem-oplossing, is eigenlijk een vorm van positieve manipulatie; je beïnvloedt mensen op subtiele wijze, waardoor ze zich zo gaan gedragen dat ze er zelf beter van worden.

Met name in overheidskringen is nudging hartstikke hip. Het oplossen van lastige maatschappelijke uitdagingen met behulp van psychologische trucs spreekt enorm tot de verbeelding. Zo zou je nudging kunnen inzetten om elk van de volgende vraagstukken aan te pakken:

– Hoe zorgen we dat mensen hun huis isoleren?
– Hoe zorgen we dat mensen veiliger rijden?
– Hoe zorgen we dat mensen gezonder gaan eten?
– Hoe zorgen we dat meer mensen zich aanmelden als orgaandonor?

Voor je eigen bestwil

Natuurlijk zijn mensen in onze westerse samenleving, over het algemeen, vrij om hun eigen keuzes te maken. Tegelijkertijd vindt vrijwel iedereen het lastig om de juiste keuzes te maken. Denk alleen al aan de vele rokers die dagelijks hun longen asfalteren, of de kilo’s suiker die we met z’n allen naar binnen proppen. We weten allemaal dat het niet goed voor ons is… maar we kunnen het niet laten.

Dit is precies waar nudging op inspeelt. Het is een sympathieke vorm van manipulatie. Een ‘nudge’ probeert je niet te overtuigen om iets te kopen wat je niet nodig hebt, maar prikkelt je om te doen wat je eigenlijk toch al wilde doen (maar waar je zelf net niet genoeg wilskracht voor hebt): stoppen met roken, gezonder eten, minder elektriciteit verbruiken etc.

Keuze-architecten

Zelfs als we volledig vrij zijn om beslissingen te nemen, worden onze keuzes in grote mate bepaald door de manier waarop de verschillende opties ons worden aangeboden. De mensen die ons de verschillende opties aanreiken, noemen we ‘keuze-architecten’.

Je bent je er wellicht niet bewust van, maar ook jij bent een keuze-architect. Als je jouw kind uitlegt wat zijn of haar opties zijn bij het kiezen van een vervolgopleiding, dan speel je de rol van keuze-architect. De arts die verschillende behandelmethoden bespreekt met zijn patiënt is ook een keuze-architect. Hetzelfde geldt voor degene die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de menukaart in een lunchroom. En de winkelier die bepaalt welk product zij in welk schap legt? Juist; een keuze-architect.

Keuze-architecten beïnvloeden de beslissingen die andere mensen nemen. Het simpele feit dat informatie wordt aangeboden op een bepaalde manier, heeft invloed op de keuzes die we maken. Als keuze-architect moet je er dan ook rekening mee houden dat vrijwel alles wat je doet van invloed is op de keuze die mensen maken.

Nudge

In hun boek ‘Nudge’ beschrijven Richard Thaler and Cass Sunstein een nudge als ‘elk aspect van de keuze-architectuur dat het gedrag van mensen op een voorspelbare manier beïnvloedt, zonder opties te verbieden of significante economische prikkels in het vooruitzicht te stellen.’

Thaler en Sunstein zijn pertinent tegen het beperken van de keuzevrijheid van mensen. Tegelijkertijd vinden ze het volstrekt legitiem om het gedrag van mensen zó te beïnvloeden dat ze keuzes maken die leiden tot een langer, gezonder en beter leven. Dat zijn immers de keuzes die mensen zelf wíllen maken, maar waar ze soms eenvoudigweg de zelfdiscipline niet voor hebben. Nudging draait om het geven van een duwtje in de goede richting. Wat mensen vervolgens zelf besluiten te doen, is nog steeds aan hen zelf.

Hoe krachtig nudging kan zijn, bewijzen de volgende praktijkvoorbeelden.

Nudge Unit

In 2010 stelde de premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, het ‘Behavioural Insights Team’ in, ook wel bekend als de ‘Nudge Eenheid’. Deze eenheid bestaat uit economen en psychologen, die als taak hebben gekregen om via nudging het Engelse volk betere beslissingen te laten nemen.

Een van de uitdagingen waar de Nudge Eenheid zijn tanden in heeft gezet, is het feit dat maar weinig Britten hun zolders isoleren. De overheid wilde begrijpelijkerwijs iets doen aan deze verspilling van energie (en geld), maar de gebruikelijke ingrepen hadden weinig effect. Zelfs genereuze subsidies haalden weinig uit. Uiteraard ging de Nudge Eenheid eerst op zoek naar de achterliggende oorzaken van de energieverspilling van de Britten. De verrassende conclusie van het onderzoek dat volgde, was dat het isoleren zelf niet was waar de Britten tegenop zagen. Wat de Britten ervan weerhield om hun zolder te isoleren was het feit dat ze daarvoor eerst de enorme berg rommel moesten opruimen, die zich daar in de loop der jaren had opgehoopt!

Het antwoord van de Nudge Eenheid was even simpel als doeltreffend: ze boden, namens de overheid, een zolder-opruim-service aan. Door te zorgen dat mensen niet langer hoefden op te zien tegen het opruimwerk, kreeg de eenheid het voor elkaar dat het aantal Britten dat besloot hun zolder te isoleren vervijfvoudigde!

Kleinere bordjes en toilet-vliegen.

Vanzelfsprekend zijn overheden niet de enige partijen die zich bezighouden met nudging. Ook bedrijven hebben de sympathieke vorm van manipulatie omarmd. Zo zet Google nudging in om voedselverspilling tegen te gaan. In de bedrijfskantine van de internetgigant kunnen medewerkers kiezen tussen twee soorten borden. Een groot of een klein bord. Het nadeel van de grote borden is dat mensen regelmatig meer eten opscheppen dan ze op kunnen. Het teveel opgeschepte eten wordt vervolgens weggegooid. Zonde. Daarom staat tegenwoordig naast de stapels borden een klein kaartje. Op het kaartje is te lezen dat 66% van de medewerkers kiest voor het kleinere bord. Wat blijkt; zelfs bij Google volgen de meeste mensen de meerderheid. Minder medewerkers kiezen (dankzij het kaartje) voor een groot bord, en minder voedsel belandt in de afvalbak.

Een ander, en misschien wel het meest bekende, voorbeeld van nudging komt uit ons eigen land. Dat openbare (mannen)toiletten vaak een enorm vieze bedoening zijn, is geen geheim. Sommige mannen lijken meer op hun schoenen te mikken dan op het urinoir waar ze voor staan. Op Schiphol wilden ze daar iets aan doen. Een slimme econoom bedacht hiervoor een ingenieuze vernieuwing: plaats een afbeelding van een zwarte huisvlieg ín het urinoir, net naast de afvoer, en mannen zullen er automatisch op mikken. De plaatsing van het zespotige doelwit heeft zijn uitwerking niet gemist; sinds de introductie van de vliegen belandt er 80% minder naast de pot.

Hoe kan jij je voordeel doen met nudging?

Ben jij verantwoordelijk voor gedragsverandering? Wat houdt je dan tegen om mensen subtiel een duwtje in de goede richting te geven… Er zijn vele manieren om mensen op een positieve manier te beïnvloeden. Stimuleer mensen om de keuzes maken die in hun eigen belang zijn en draag bij aan een mooiere wereld. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, raad ik je aan om het boek ‘Nudge’ te lezen. We zijn allemaal keuze-architecten en het loont dan ook absoluut om te weten hoe je mensen op het juiste pad krijgt.

Nudging is één van de vele manieren om op creatieve manier problemen op te lossen. Wil je meer weten over creatieve probleemoplossing? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag op weg.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

waarom is innovatie belangrijkBiomimicry; hoe een ijsvogel leidde tot een betere trein