Het nieuwe Rotterdam.nl

Een site voor de stad

skyline Rotterdam

Wat was de uitdaging?

Help ons met het neerzetten van een inspirerend vooruitzicht en met het creëren van draagvlak & mandaat voor de vernieuwing van onze website.

Achtergrond:
Rotterdam.nl is toe aan vernieuwing. Op het gebied van vormgeving en gebruiksvriendelijkheid is de website verouderd. Bovendien staat de site bomvol content, waarvan veel nauwelijks wordt geraadpleegd. De website past dan ook niet meer bij de ambitie van de moderne, ambitieuze gemeente. Ter voorbereiding op de ontwikkeling van de website in 2016/2017 was het belangrijk om draagvlak te creëren, alle betrokken hun verwachtingen uit te laten spreken en een mooie toekomstvisie te schetsen.

Wat hebben we gedaan?

In juni 2014 heeft HatRabbits een creatieve denktank georganiseerd en gefaciliteerd voor de gemeente Rotterdam. Tijdens deze denktank hebben betrokken medewerkers van verschillende afdelingen van de gemeente nagedacht over de nieuwe website.

HatRabbits heeft de uitkomsten van de denktank (ruim 700 ideeën) geclusterd, geëvalueerd en aangescherpt. De resultaten heeft HatRabbits samengevat en ondergebracht in één heldere visie: Duidelijk Rotterdams.

‘Duidelijk Rotterdams’ betekent: een site zonder toeters en bellen. Helder en overzichtelijk. Functioneel en in lijn met het karakter van de stad; stevig, nuchter en praktijkgericht. Rotterdam.nl als een digitale omgeving voor alle Rotterdammers, met een herkenbaar Rotterdams karakter.

Fotografie © Stephanie Nieuwenhuisen

Het visieboek ‘Het nieuwe Rotterdam.nl’, ontwikkeld door HatRabbits. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De infographic van het eindresultaat, ontwikkeld door HatRabbits om het eindresultaat snel intern te kunnen communiceren. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Wat heeft het opgeleverd?

 

De denktank en de visie hebben gezorgd voor draagvlak en enthousiasme binnen de organisatie. De ‘Duidelijk Rotterdams’ filosofie heeft geholpen om stakeholders te overtuigen en om de financiering voor het project rond te krijgen. De visie voor het nieuwe Rotterdam.nl is de gangmaker geweest voor de vernieuwing van de hele digitale communicatie van de gemeente Rotterdam.

Wat zegt onze opdrachtgever?

“Het ontwikkelen van een website voor 600.000 Rotterdammers is een hele verantwoordelijkheid. Want de site moet gebruiksvriendelijk zijn en inspireren. Verrassen, maar ook voor iedereen toegankelijk zijn. Belangrijkste is dat iedere bezoeker makkelijk zijn weg vindt en antwoord krijgt op zijn vraag. Voordat je gaat bouwen moeten al die invalshoeken en belangen helder zijn. Ook intern zijn er veel collega’s bij betrokken en voor de echte start moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. Daar zorgde deze visie voor. Alles wat we bedenken en bouwen wordt getoetst aan de vraag ‘is het Duidelijk Rotterdams’?

 

Duidelijk Rotterdams schetst helder dat het niet gaat om de organisatie, het gaat om de stad! Daarom betrekken we de Rotterdammer bij alle onderdelen van het traject, van visie, tot aanbesteding tot feedback tijdens de ontwikkeling. Nu we aan de daadwerkelijke bouw bezig zijn, was het tijd voor een aanvulling op de visie. HatRabbits maakt daarvoor een prachtige infographic, die in één beeld het verdere traject van A tot Z laat zien.”

Petra Berrevoets
Hoofdredacteur Corporate & Sociale Media

Meer weten over dit project?

René de Ruijter

René de Ruijter
Founder HatRabbits

06 1302 1945
rene@hatrabbits.com

DUIDELIJK ROTTERDAMS

‘Het Nieuwe Rotterdam.nl’ is het eerste deel in de digitale communicatie trilogie die HatRabbits voor gemeente Rotterdam heeft ontwikkeld.

Start typing and press Enter to search