Social media met karakter

De visie van de gemeente Rotterdam op social media en webcare

social media

Wat was de uitdaging?

Hoe kunnen we via social media de Rotterdammer (en andere belanghebbenden) beter van dienst zijn?

Achtergrond:
Het digitale landschap verandert in razend tempo. Social media en webcare worden steeds belangrijker voor organisaties. Tijd dus om de socialmediavisie van de gemeente Rotterdam samen met de Rotterdammers te actualiseren.

Fotografie © Marjolein Thijse

Wat hebben we gedaan?

In november 2015 heeft HatRabbits twee denksessies georganiseerd voor de gemeente Rotterdam. Inwoners, studenten en ondernemers uit de stad hebben samen met medewerkers van de gemeente creatief nagedacht over de mogelijkheden van social media & webcare voor de gemeente. Het uitgangspunt van de sessies was simpel: hoe kan de gemeente Rotterdammers nog beter van dienst zijn via social media?

In twee sessies zijn meer dan duizend ideeën bedacht. Alle ideeën zijn geclusterd, geëvalueerd en verscherpt. De uitkomsten zijn gebundeld in het visieboek ‘Social media met karakter’. Dit document beschrijft hoe de gemeente Rotterdam social media kan inzetten en welke rol Rotterdam.nl en het intranet hierin vervullen.

Een video-impressie van de denksessies die HatRabbits organiseerde en faciliteerde voor de gemeente Rotterdam.

Het visieboek ‘Social media met karakter’, ontwikkeld door HatRabbits. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De infographic van het eindresultaat, ontwikkeld door HatRabbits om het eindresultaat snel intern te kunnen communiceren. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Wat heeft het opgeleverd?

De visie ‘Social media met karakter’ heeft veel teweeggebracht binnen de organisatie. Het communicatiemanagement van de gemeente Rotterdam was erg onder de indruk van het visiedocument en liet de social media visie in de communicatievisie van Rotterdam passen. Dit geeft aan dat de visie die HatRabbits heeft ontwikkeld voor social media een belangrijke rol speelt in de integrale communicatievisie van de gemeente Rotterdam.

Wat zegt onze opdrachtgever?

“Deze visie over sociale media was het derde deel in de Rotterdamse digitale communicatie visie en je ziet in dit boekje alles samenkomen. De thema’s die Rotterdammers en collega’s benoemden, zijn nu leidraad voor de contentmix en kanalenstrategie van onze accounts. Ook niet geheel onbelangrijk, naast de inhoud raakt ook de vormgeving van HatRabbits. Hierdoor heeft de visie echt impact op de organisatie. Het is mooi om te zien dat het boekje niet in een la is verdwenen, maar dat ik het op onverwachte plekken ongevraagd terug zie komen. We wilden met deze visie inspireren om aan social te werken met je hart en hoofd in de stad en dat is zeker gelukt.”

Petra Berrevoets
Hoofdredacteur Corporate & Sociale Media

Meer weten over dit project?

René de Ruijter

René de Ruijter
Co-founder HatRabbits

T. 010 30 70 534
rene@hatrabbits.com

DUIDELIJK ROTTERDAMS

‘Social media met karakter’ is het laatste deel in de digitale communicatie trilogie die HatRabbits voor gemeente Rotterdam heeft ontwikkeld.

Start typing and press Enter to search