Het Rotterdam van Morgen

De visie van jong werkend Rotterdam op de toekomst van de stad

Het Rotterdam van Morgen

Wat was de vraag?

Hoe kan de stad Rotterdam zich voorbereiden op de toekomst?

Achtergrond:

In 2017 werd het ‘Gesprek met de Stad’ gelanceerd, een initiatief vanuit de gemeente Rotterdam waarbij inwoners hun toekomstvisie voor de stad konden delen. De Rotterdamse jongeren netwerkorganisaties JongR & R’damse Nieuwe besloten de handen ineen te slaan. Middels een bijeenkomst speciaal voor jonge Rotterdammers, wilden beide organisaties een bijdrage leveren aan dit project. 

Fotografie © Niké Dolman

Wat hebben we gedaan?

Op 23 november 2016 kwamen ruim honderd betrokken jonge, werkende Rotterdammers bij elkaar in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. In een intensieve sessie, onder begeleiding van HatRabbits, dacht de groep na over de nabije toekomst van Rotterdam. Hoe zou Rotterdam eruit moeten zien in 2037? Welke wensen hebben jonge Rotterdammers voor hun stad? Welke kansen liggen er? En wat zijn de grootste uitdagingen die Rotterdam moet zien op te lossen in de komende jaren? De sessie leverde niet alleen veel inspiratie en interessante inzichten op, maar ook zo’n tweeduizend ideeën voor de toekomst van Rotterdam. De resultaten van deze bijeenkomst zijn door HatRabbits geclusterd, geëvalueerd en samengevat in het visieboek ‘Het Rotterdam van Morgen’.


Een video-impressie van de sessie in het stadhuis, georganiseerd en gefaciliteerd door HatRabbits.

Interviews met deelnemers uit de sessie, geproduceerd door HatRabbits.

 


Het visieboek ‘Het Rotterdam van Morgen’, ontwikkeld door HatRabbits. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Fotografie © Niké Dolman

De infographic van het eindresultaat, ontwikkeld door HatRabbits om het eindresultaat snel te kunnen communiceren. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Wat heeft het opgeleverd?

Het visieboek is door JongR & R’damse Nieuwe gepresenteerd aan Wethouder De Jonge. De visie is zeer positief ontvangen binnen de gemeente en is opgenomen als belangrijk onderdeel van het ‘Gesprek met de Stad’. Als visie op Rotterdam vanuit het perspectief van jonge Rotterdammers vormt het een basis voor vele toepassingen de komende jaren. Van beleidsvorming tot input voor toekomstige colleges.

Wat zegt onze opdrachtgever?

“We hebben HatRabbits ingehuurd omdat hun vernieuwende methodiek en aansprekende aanpak perfect aansloot bij onze ambitie om een interactief en inspirerend event neer te zetten. HatRabbits is als geen ander in staat om mensen met verschillende achtergronden – die elkaar (nog) niet kennen – met elkaar in gesprek te laten gaan. De sessie in het Stadhuis heeft veel energie losgemaakt. De uitkomsten worden momenteel (als belangrijk stemgeluid van Jonge Rotterdammers) gebruikt als input voor beleid. We zijn erg tevreden over dit project en hadden deze bijeenkomst niet kunnen organiseren zonder HatRabbits.”

Thomas Thasing,
JongR

Meer weten over dit project?

René de Ruijter

René de Ruijter
Founder HatRabbits

06 1302 1945
rene@hatrabbits.com

Start typing and press Enter to search