Samenwerking binnen het Rijk

Ideeën van de Rijkstrainees om te zorgen voor betere samenwerking tussen ministeries.

Wat was de vraag?

Hoe kunnen we interdepartementale samenwerking verbeteren?

Achtergrond:

Het Rijkstraineeprogramma is een bekend en populair traineeprogramma, waarmee al decennialang jonge talenten worden klaargestoomd voor een topbaan bij de Rijksoverheid. De trainees krijgen een intensieve opleiding en doen ervaring op bij verschillende departementen.

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Rijkstraineeprogramma wilden de trainees hun eigen kwaliteiten inzetten om iets terug te geven aan de organisatie. Er werd gekozen voor het genereren van creatieve oplossingen rondom ‘interdepartementale samenwerking’, een uitdaging die steeds belangrijker wordt. Nauwe samenwerking tussen ministeries wordt steeds belangrijker omdat steeds meer maatschappelijke thema’s (veiligheid, klimaat, zorg etc.) de grenzen van de verschillende ministeries overstijgen.

Fotografie © René Verleg

Wat hebben we gedaan?

Op 11 april 2018 vond een lustrumcongres plaats ter ere van 20 jaar Rijkstraineeprogramma. Op inspirerende wijze werd het congres geopend door de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren. Vervolgens was het aan de Rijkstrainees uit jaargang 19 en 20, om twintig jaar terug en twintig jaar vooruit te kijken. Voor het terugkijken deelden oud-Rijkstrainees hun ervaringen met het traineeprogramma en hun verdere loopbaan. Voor het vooruitkijken werd onder leiding van HatRabbits creatief nagedacht over het verbeteren en stimuleren van interdepartementale samenwerking. De resultaten van deze creatieve sessie zijn door HatRabbits uitgewerkt en samengevat in een visuele rapportage en infographic.

Samenwerken binnen het Rijk - Rijkstrainees

Wat heeft het opgeleverd?

‘Samenwerking binnen het Rijk’ is een duidelijk co-creatie document met heldere aandachtspunten, aanbevelingen en creatieve oplossingen. Het vraagstuk rondom ‘interdepartementale samenwerking’ is vertaald naar concrete en inspirerende manieren om samenwerking tussen ministeries te stimuleren, te faciliteren en uit te voeren. De stukken zijn intern gepresenteerd en worden nu gebruikt voor het vernieuwen en verbeteren van de interne samenwerking.

De infographic van het eindresultaat, ontwikkeld door HatRabbits in co-creatie met de Rijkstrainees.

Infographic 20 jaar Rijkstraineeprogramma Lustrumcongres – HatRa

Wat zegt onze opdrachtgever?

“Het leek een enorme uitdaging: hoe gaan we met 150 jonge ambtenaren – die pas net een jaar aan het werk zijn –creatief nadenken over de toekomst van de Rijksoverheid? Over vragen als ‘Wat hebben we nodig om interdepartementale samenwerking te versterken?’, ‘Wat mist er nu (nog)?’ en ‘Hoe kunnen we dat dan vervolgens aanpakken?’ Deze grote vragen werden met behulp van Jeroen en René kleiner gemaakt, op zijn kop gezet en outside the box gehaald. Zo werd het ineens gemakkelijk en vooral heel leuk om over deze toch vaak complexe vraagstukken na te denken. In relatief korte tijd zijn we van een inspirerende brainstorm tot echte nuttige oplossingen gekomen.

HatRabbits weet als geen ander een vraagstuk te analyseren en aan de hand van korte, creatieve methodieken vele oplossingen te genereren. De na afloop geproduceerde infographic bundelt de vele hersenspinsels tot een inspirerend en overzichtelijk geheel. Jeroen en René halen alles uit de kast om een prachtig resultaat neer te zetten!”

Barbara van der Loo
HR Beleidsadviseur, Ministerie van Justitie en Veiligheid

Meer weten over dit project?

René de Ruijter

René de Ruijter
Founder HatRabbits

06 1302 1945
rene@hatrabbits.com

Start typing and press Enter to search