Bedenk originele ideeën door het omgekeerde te doen

Het tegenovergestelde doen van wat gebruikelijk is leidt vaak tot nieuwe inzichten en onverwachte voordelen. Een vegetarische slager, een bureau voor ‘lelijke’ modellen en een muisstille discotheek. Het zijn stuk voor stuk ideeën die absurd lijken en juist daarom interessant zijn. Situaties die niet ‘kloppen’ verrassen en vallen op. Door een situatie volledig om te draaien kom je tot originele ideeën die je kunt benutten om frisse en opvallende proposities te ontwikkelen. 

Vraag jij je weleens af ‘Hoe bedenk ik originele ideeën’? Je bent zeker niet alleen. Om te innoveren is het bedenken van vernieuwende ideeën essentieel. Maar hoe kom je tot die verrassende ideeën? Het eenvoudige antwoord is: gebruik denktechnieken. Een denktechniek is een psychologisch trucje om jezelf te forceren om originele ideeën te bedenken door op een andere manier naar je situatie te kijken. Er zijn een heleboel verschillende denktechnieken en op deze website vind je verscheidene artikelen waarin we dit soort technieken stap-voor-stap uitleggen.

In dit artikel deel ik een eenvoudig, maar zeer effectief trucje met je: het omgekeerde doen.

Het omgekeerde doen van wat mensen verwachten kan ontzettend krachtig zijn. Alleen al fantaseren over zo’n tegennatuurlijke actie leidt dikwijls tot nieuwe inzichten en onverwachte voordelen. Volg de stappen hieronder om in korte tijd nieuwe en verrassende nuttige ideeën te bedenken.

Doe het omgekeerde: een stap-voor-stap uitleg

Stap 1. Beschrijf de normale situatie

Denk na over de situatie die jij wilt verbeteren en schrijf op wat onder normale omstandigheden gebeurt. Wat is de gebruikelijke volgorde en hoe verhouden de verschillende onderwerpen of betrokkenen zich tot elkaar? Schrijf de normale situatie op als korte zin.

Stap 2. Draai het om

Bedenk wat er zou gebeuren als het omgekeerde waar zou zijn. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

Wissel het onderwerp om met een ander onderdeel van je zin
Stel je bijvoorbeeld voor dat je de normale situatie hebt beschreven als ‘de politie gaat langs bij verdachten‘. Door het onderwerp (de politie) om te wisselen met een ander woord in de zin (verdachten) ontstaat de nieuwe zin ‘verdachten gaan langs bij de politie’. De interessante situatie die dan ontstaat zie je in de video onderaan dit artikel.

Doe het tegenovergestelde van de normale situatie
Als je aanname over de normale situatie is dat topmodellen altijd bijzonder aantrekkelijk zijn. Wat als topmodellen echter lelijk zouden zijn? Een vreemde gedachte, die door het modellenbureau Ugly Models met veel succes is doorgevoerd. Ugly Models werd wereldberoemd dankzij de ‘karakteristieke’ koppen in hun portfolio. Het bureau werd groot met het leveren van opvallende verschijningen voor reclamecampagnes en filmsets.

Stap 3. Visualiseer hoe dit eruit zou zien
Stel je voor hoe de nieuwe situatie eruit zou kunnen zien, hoe vreemd dit ook is. Wat zou er gebeuren in deze vreemde nieuwe situatie?

Stap 4. Identificeer de voordelen
Vraag jezelf af; Wat zouden de voordelen hiervan kunnen zijn? Voor wie zou dit interessant kunnen zijn? In welke situatie zou dit waardevol kunnen zijn? Of hoe kan dit helpen bij het oplossen van mijn probleem?

Heb je voordelen gevonden? Ga dan naar stap 5. Zie je geen toegevoegde waarde? Kies dan een ander onderdeel van de huidige situatie en doorloop de stappen opnieuw.

Geef de moed echter niet te snel op. Dit soort gedachte-experimenten vragen wat oefening. Aanvankelijk zal het absurd voelen om het tegenovergestelde te doen van wat ‘logisch’ is. Geef echter niet meteen toe aan je neiging om de rare gedachte meteen weer uit je hoofd te zetten. Blijf er even over peinzen en denk goed na of je toch geen voordelen kunt ontdekken aan de nieuwe situatie. Het zal je verrassen hoe vaak je toch nog verborgen voordelen vindt.

Stap 5. Verrijk het idee en ontwikkel een actieplan
Hoe kun je de vreemde nieuwe situatie realiseren? Kun je de wijzigingen direct in de praktijk brengen? Of moet het idee iets worden aangepast? Als het idee in de huidige vorm niet haalbaar is, kun je het dan simpeler en/of goedkoper uitvoeren? Wat zou een eenvoudige manier zijn om de voordelen te bereiken?

 

Enkele innovatieve voorbeelden van dit principe:

DE POLITIE gaat langs bij VERDACHTEN –> VERDACHTEN gaan langs bij DE POLITIE.

Een enorme lijst uitstaande arrestatiebevelen bewoog politieagenten in de Amerikaanse stad Chandler ertoe om iets creatiefs te proberen. Ze zonden de verdachten op hun lijst stuk voor stuk een brief, waarin de ontvanger werd geinformeerd dat hij of zij een mooie prijs had gewonnen. De gelukkige winnaar hoefde alleen maar even op te komen dagen op een aangewezen locatie om de prijs in ontvangst te nemen. Zoals je in de video hieronder kunt zien, liep de ene na de andere ‘winnaar’ nietsvermoedend in de armen van de wachtende politiemacht.Hoe kunnen we klanten SNELLER laten afrekenen? –> Hoe kunnen we klanten LANGZAMER laten afrekenen? 

Een Albert Heijn in Oosterhout introduceerde de ‘Rustig aan kassa’. Bij deze kassa wordt het afreken-proces bewust vertraagd voor de (voornamelijk oudere) klanten die niet gehaast willen worden. Zo is er tijd voor een praatje met de caissière.

WIJ bewegen door de OCEAAN om plastic op te ruimen –> DE OCEAAN beweegt door ONS om plastic op te ruimen

In de oceanen drijft een enorme hoeveelheid plastic rond. Dit er weer uitvissen leek lang onbegonnen werk. Tot een jonge uitvinder met een idee kwam. Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, bedacht dat hij gebruik kan maken van de stroming in de oceaan om het plastic dat erin drijft op te vangen. Zo kan met minimale inspanning een enorme berg plastic worden opgevangen. The Ocean Cleanup gebruikt een gigantische drijvende constructie om plastic uit het water te filteren en het stomende water doet het zware werk.

 

Hoe kun jij originele ideeën bedenken door het tegenovergestelde te doen van wat ‘logisch’ is?

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

innovatie-inspiratie - what would mcdonald's doonline-brainstorming - 6 praktische tips voor online brainstormen