Innovatie-inspiratie: Wat zou McDonald’s doen?
Als je innovatie-inspiratie zoekt, doe je er goed aan om naar andere vakgebieden te kijken. Neem de Aravind oogziekenhuizen in India. Deze ziekenhuizen staan bekend als de grootste en beste oogziekenhuizen ter wereld. Hoe deze ziekenhuisgroep zo groot, efficiënt en succesvol is geworden? Ze hebben hun werkwijze afgekeken van McDonald’s!
Als je een probleem probeert op te lossen helpt het om je perspectief te veranderen. Op een andere manier naar je uitdaging kijken helpt om kansen in kaart te brengen die je anders over het hoofd zou hebben gezien. Zoek daarom naar innovatie-inspiratie in verschillende (onverwachte) hoeken.
In een eerder artikel beschreef ik al hoe je tot verrassende oplossingen kunt komen door je in te beelden hoe iemand met een totaal ander beroep jouw uitdaging zou aanpakken. Op eenzelfde manier kun je echter ook bedenken hoe een tot-de-verbeelding-sprekende organisatie met jouw uitdaging om zou gaan.
In dit artikel zal ik uitleggen hoe je beroemde organisaties kunt gebruiken om op een andere manier naar je uitdaging te kijken. Merken en bedrijven kunnen namelijk een geweldige bron van inspiratie zijn.
De denktechniek die ik hieronder beschrijf zal je helpen om oplossingen te bedenken waar je anders zelf nooit op zou zijn gekomen.
De stap-voor-stap uitleg
Stap 1. Kies een inspirerende organisatie
Welke organisatie is jouw innovatie-inspiratie? Kies een aansprekende organisatie (of een merk) uit een ander vakgebied. Hoe verder weg deze organisatie staat van jouw organisatie of markt, hoe inspirerender het gedachte-experiment is en hoe beter de techniek werkt.
Denk aan bekende sterke merken zoals IKEA, Google, Unilever, Heineken, Lego, Playboy, Albert Heijn, Netflix, Coca-Cola, Nike, Greenpeace, Apple, Shell, De Efteling, Het Rijksmuseum etc.
Zorg wel dat je genoeg weet over de gekozen organisatie. Je moet je bij stap 2 inleven in de aanpak die deze organisatie zou kiezen en dat lukt je uiteraard alleen als je een beeld hebt van de werkwijze en waardes die de organisatie hanteert. Dit betekent natuurlijk niet dat je een ‘insider’ moet zijn. Je moet simpelweg net voldoende weten van de organisatie om je fantasie te prikkelen.
Stap 2. Vraag je af hoe deze organisatie jouw probleem zou oplossen
Stel je voor dat deze organisatie jouw uitdaging zou hebben. Wat zouden de aanpak van deze organisatie zijn als ze in jouw schoenen stonden? Op welke manieren zouden ze dit probleem oplossen?
Je kunt je voorstellen dat een uitdaging rondom ‘medewerkerstevredenheid’ door Nike of Tesla heel anders wordt opgelost dan door bijvoorbeeld Disney of Facebook.
Stap 3. Vertaal de aanpak terug naar jouw situatie
Kijk naar wat je hebt opgeschreven bij stap 2 en onderzoek hoe je dit naar jouw situatie kunt terugvertalen.
Kun je de acties 1-op-1 overnemen? Of kun je ze misschien aanpassen zodat ze beter aansluiten bij jouw situatie?
Ga losjes om met de input van de tweede stap. Voel je niet verplicht om jezelf te limiteren tot de exacte aanpak die je hebt opgeschreven bij stap 2. Als een van de acties die je opschreef leidt tot een heel nieuw idee, onderzoek die richting dan gerust. Welke denktechniek je ook gebruikt, de resultaten zijn altijd belangrijker dan het exact volgen van de stappen.
Innovatieve voorbeelden die werken met dit principe:
Hoe zou Nintendo geld inzamelen voor een goed doel?
Hoe zou Lego slachtoffers van natuurrampen helpen?
Het Aravind Eye Hospital: Hoe zou McDonald’s oogoperaties uitvoeren?
Bekijk de onderstaande mini-documentaire voor het fantastische verhaal achter dit ziekenhuis.
Welk bedrijf kun jij gebruiken als bron van innovatie-inspiratie? Hoe zou deze organisatie jouw probleem oplossen?