Op zoek naar creatieve ideeën? Verander van baan.

Ben je wanhopig op zoek naar creatieve oplossingen en kom je er niet uit? Realiseer je dan dat jouw professionele blik je misschien wel in de weg zit. Ervaringen bieden houvast en geven richting, maar ze kunnen er ook toe leiden dat we andere invalshoeken (en originele oplossingen) over het hoofd zien. Verrassende ideeën liggen vaak buiten ons eigen expertisegebied, maar gelukkig wel binnen bereik.

Ervaringen belemmeren je creativiteit

We hebben allemaal onze eigen manier van kijken, gevormd door onze dagelijkse werkzaamheden. Hoe meer ervaring we opdoen, hoe minder origineel onze ideeën worden. Voor een professional wordt het in de loop der tijd steeds moeilijker om een ‘voor de hand liggende’ aanpak te vermijden. Als expert weet je tenslotte precies welke oplossing het meest geschikt is voor welk probleem. Je bent niet voor niets de expert.

In de meeste situaties komt deze ervaring goed van pas. Soms werkt alle opgedane kennis echter in je nadeel. Wanneer je op zoek bent naar een creatieve aanpak is oude kennis vaak nutteloos. Sterker nog, je expertise kan je dan flink in de weg zitten, doordat oude ervaringen je het zicht op nieuwe ‘ongebruikelijke’ oplossingen ontnemen.

Betekent dit dat de expert totaal hulpeloos is wanneer een onbekend probleem om de hoek komt kijken? Nee, er zijn gelukkig genoeg manieren om denkpatronen te doorbreken. Het enige dat je hoeft te doen is je ‘perspectief veranderen’. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Er zijn een aantal simpele oefeningen die je hiermee kunnen helpen.

In een eerder artikel heb ik al eens uitgelegd hoe je, door je te verplaatsen in een beroemd persoon, op een andere manier naar je uitdaging kunt kijken. Je inbeelden  wat een beroemd (of berucht) personage zou doen in jouw situatie kan leiden tot hele originele ideeën. In dit artikel wil ik graag een andere techniek delen, die misschien nog wel eenvoudiger is. 

Verander van baan

Schrik niet, je hoeft niet meteen een ontslagbrief te schrijven. Ik heb het hier over een onschuldig gedachte-experiment. Een eenvoudige manier om vaste denkpatronen te doorbreken is namelijk door je af te vragen: Hoe zou iemand met een totaal ander beroep naar mijn uitdaging kijken?

Door je te verplaatsen in een ander kun je vrij eenvoudig tot andere (en vaak verrassende) inzichten komen. Het ‘veranderen van beroep’ kan onder andere helpen bij het ontdekken van nieuwe invalshoeken op het gebied van werkwijzes, doelgroepen en waardes.

Stel jezelf maar eens voor hoe een bankier, circusclown, soldaat, politieman, geheim agent, barman, kapper of politicus jouw uitdaging zou oplossen.

Voorbeeld.
Stel, je bent de eigenaar van een MKB-onderneming en je probeert nieuwe medewerkers te werven.  Je merkt dat de traditionele werving- en selectiemethodes niet voldoende zijn, en je bent op zoek naar creatieve ideeën om jong talent aan te trekken. Het denken vanuit beroepen zou dan kunnen leiden tot ideeën zoals; (bankier) het verbeteren van het beloningssysteem; (circusclown) het spannender maken om bij jouw organisatie te werken of expliciet communiceren hoe leuk het is om bij jullie te werken; (soldaat) het bedenken van een uitdagende missie voor de sollicitanten, waardoor je gemakkelijk de meest geschikte kandidaat uit alle aanmeldingen kunt filteren; (barkeeper) leg uit hoe de vacature die je aanbiedt de ideale cocktail is van alles wat iemand in een baan zoekt, etc.

brightstorming beroepen

Brightstorming

Deze techniek is slechts een van de vele denktechnieken die zijn opgenomen in de database van onze webapplicatie Brightstorming. Benieuwd hoe Brightstorming jouw team kan helpen bij het vinden van briljante ideeën voor elke uitdaging? Plan vandaag nog een demo in en ontdek hoe Brightstorming in korte tijd leidt tot creatieve oplossingen.

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

brightstormingAsk better questions, probleem oplossen