Op zoek naar creatieve ideeën? Denk als Donald Trump…

Als je op zoek bent naar creatieve ideeën dan is het verstandig om je uitdaging eens te benaderen vanuit een ander perspectief. Afstand nemen en vanuit een andere invalshoek naar je uitdaging kijken leidt tot meer creatieve ideeën. Eén manier om dit te doen is door naar je uitdaging te kijken door de ogen van iemand anders.

Misschien heb je al een mentor die jou helpt met zijn of haar frisse blik. Het hebben van een mentor is natuurlijk geweldig, maar wat als ik je zou vertellen dat je iedereen in de wereld zou kunnen uitkiezen als jouw persoonlijk adviseur? Zou dat niet helemaal fantastisch zijn?!

En als we dan toch bezig zijn; waarom zou je jezelf limiteren tot maar één mentor? Als je het echt zou willen, dan kun je zelfs een ‘Raad van Advies’ samenstellen bestaande uit al jouw persoonlijke helden. Stel je dat eens voor. Een kamer gevuld met Beyoncé, Louis van Gaal, Johan Cruijff, Oprah Winfrey, Angela Merkel en John de Mol. Die allemaal ideeën aan het bedenken zijn voor jouw grootste uitdagingen. Ik durf te wedden dit beeld alleen al je aan het denken zet.

Hoe zou…?
Creëer een lange lijst met beroemdheden en bijzondere mensen (of fictieve karakters) waar jij bekend mee bent. Maak een diverse lijst met mensen zoals de paus, Donald Trump, Moeder Theresa, Harry Potter, Vladimir Poetin, Michelle Obama, Mark Zuckerberg, Mr Bean, John Lennon, Malala Yousafzai en James Bond. Als je wilt kun je er ook afbeeldingen aan toevoegen zodat de namen op je lijst nog meer gaan leven.

Zorg ervoor dat je lijst bestaat uit inspirerende individuen. Mensen die jij interessant vindt. Natuurlijk is dit erg persoonlijk en kan iemand inspirerend zijn om allerlei redenen. Het kan zijn omdat ze een uitgesproken karakter hebben, omdat ze ontzettend slim of creatief zijn, of omdat ze iets geweldigs hebben bereikt. Als je grootmoeder met haar wijze adviezen voor jou een inspirerende vrouw is dan moet je haar zeker ook opnemen in je lijst.

Je lijst hoeft ook zeker niet alleen maar helden te bevatten. Boeven, slechteriken en pestkoppen zijn vaak ook erg inspirerend. Hun kwaadaardige geest kan juist helpen om jou op nieuwe ideeën te brengen. Laat het dan ook niet na om ook een paar echte schurken aan je lijst toe te voegen.

Als je lijst compleet is, is het tijd om één naam te kiezen. Je kunt simpelweg een naam van je lijst uitkiezen, maar je kunt ook willekeurig een naam selecteren (door bijvoorbeeld alle namen te nummeren en vervolgens een dobbelsteen te gooien).

Neem nu jouw gekozen individu in gedachte en stel jezelf de vraag: “Hoe zou deze persoon naar mijn uitdaging kijken?”

Dat is alles. Geen ingewikkelde stappen. Een simpele vraag. Stel je voor hoe hij of zij naar jouw uitdaging zou kijken. Welke oplossingen zou deze persoon bedenken. Hoe zou hij handelen. Waar zou zij zich op focussen? Wat zou hij denken en doen? Welke kennis en ervaring zou zij aanwenden om een oplossing te vinden?

Je kunt proberen om jouw ‘bekendheid’ te zijn en je voor te stellen wat hij of zij zou denken of doen in jouw situatie. Maar je kunt, als je dat prettiger vindt, natuurlijk ook doen alsof je naast deze persoon zit en hem of haar om advies vraagt. Wat zou deze persoon jou vertellen? Welk advies zou je krijgen?

Hoe je het beste deze techniek kunt gebruiken hangt helemaal af van je eigen persoonlijke voorkeuren. Het maakt in principe niet uit. Zolang het jou maar helpt om met veel creatieve ideeën te komen.

Wanneer je merkt dat de stroom aan ideeën opdroogt, begin je gewoonweg opnieuw met een andere naam van je lijst. Doe dit net zolang totdat je tevreden bent met de hoeveelheid aan ideeën. Wees hierbij niet te snel tevreden.

Deze techniek is simpel en leuk en in vrijwel elke setting en groepsgrootte te gebruiken. Als je een uitdaging bespreekt vanuit het perspectief van een beroemdheid leidt dit vrijwel altijd tot interessante inzichten en creatieve ideeën.

Op zoek naar nog meer denktechnieken?
Denken als een beroemdheid is slechts één manier om tot creatieve ideeën te komen. Ben je benieuwd hoe je jezelf nog meer kunt stimuleren om tot verrassende ideeën te komen, werp dat eens een blik op de volgende artikelen:  

 

 

Foto: Flickr © Gage Skidmore

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts
Showing 3 comments
 • Marieke
  Beantwoorden

  Een diverse lijst zou er ook zo uit kunnen zien: Beyoncé, Moeder Theresa, Hermelien van HP, Oprah, Angela Merkel, Wonder Woman, Cersei (Game of Thrones).

  En het liefst een mix tussen beide 😉

  • Jeroen de Ruijter
   Beantwoorden

   Ai. Je hebt helemaal gelijk Marieke! Mijn lijstje is inderdaad niet erg divers…

   Ik heb de lijst met voorbeeld-adviseurs in het artikel direct wat diverser gemaakt 😉 Dank voor je opmerkzaamheid!

 • Marieke
  Beantwoorden

  “Als je het echt zou willen, dan kun je zelfs een ‘Raad van Advies’ samenstellen bestaande uit al jouw persoonlijke helden. Stel je dat eens voor. Een kamer gevuld met Louis van Gaal, Johan Cruijff, Youp van t Hek, Mark Rutte, Bram Moszkowicz, John de Mol en Peter R. de Vries. “….

  “Maak een diverse lijst met mensen zoals de paus, Donald Trump, Harry Potter, Vladimir Poetin, Mark Zuckerberg, Mr Bean, John Lennon, George Clooney en James Bond. Als je wilt kun je er ook afbeeldingen aan toevoegen zodat de namen op je lijst nog meer gaan leven.”

  Bijvoorbeeld: Serena Williams, Sari van Veenendaal, Sarina Wiegman, Greta Thunberg, … 🙂

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Biomimicry; hoe een ijsvogel leidde tot een betere treinEr is altijd een beter idee. Kwantiteit leidt tot kwaliteit