Wishful Thinking
De meest lastige uitdagingen kun je niet oplossen met een standaard aanpak. Om de situatie het hoofd te bieden heb je verrassende ideeën nodig.
Er zijn natuurlijk vele methoden om tot creatieve ideeën te komen, maar een bijzonder effectieve én leuke manier is ‘Wishful Thinking’.
Wishful Thinking is een denktechniek en bestaat uit drie stappen:
Stap 1. Formuleer een onrealistische droomsituatie: “Zou het niet fantastisch zijn als…”
Stap 2. Vraag jezelf af: wat is de gedachte hierachter?
Stap 3. Op welke andere manieren zou je dit ook kunnen bewerkstelligen?
Gekkigheid
Bij het formuleren van de wensdroom (waarin je probleem is opgelost) is het belangrijk dat de beschreven situatie zeer onrealistisch is. Je start dus met gekkigheid. Wishful Thinking is namelijk een denktechniek die gebruik maakt van een provocatie. Je begint met iets dat zó bizar is, dat het wel tot originele ideeën móet leiden. De provocatie zorgt er voor dat je loskomt van je vaste denkpatronen. Je start vanuit een onlogische situatie en kunt daardoor dingen bedenken waar een ander nooit op zou komen.
Laat je bij het formuleren van je wensdroom niet beperken door wetgeving, een beperkt budget, een gebrek aan mankracht, of zelfs natuurwetten. Je idee mag best illegaal, moreel verwerpelijk en belachelijk duur zijn.
Voor veel mensen is dat moeilijk. We zijn het niet gewend om onrealistische dingen te roepen. Onze ‘innerlijke criticus’ (dat nare stemmetje in je hoofd) grijpt dan in. Wanneer jij je innerlijke criticus echter tijdelijk aan de kant durft te schuiven, creëer je een enorme voorsprong op je concurrenten.
Alternatieven zoeken
De onrealistische wensdroom is natuurlijk onmogelijk uit te voeren (anders was het immers niet onrealistisch). Er is dus nog meer nodig om tot een oplossing te komen. Hier zijn stap twee en drie voor bedoeld:
Allereerst vraag je je af ‘wat is de gedachte achter deze wensdroom?’ Waarom zou het zo fijn zijn als dit zou kunnen? Waarom zou het helpen?
Als je deze vraag voor jezelf beantwoord hebt weet je wat het idee achter de wensdroom is. Nu begint het echte werk: het vinden van realistische oplossingen. Aan de hand van (de gedachte achter) je wensdroom bedenk je zoveel mogelijk haalbare acties om je doel te bereiken. Je gebruikt de bizarre wensdroom dus als springplank.
Dit is de theorie. Maar wat gebeurt er als je deze techniek toepast in de praktijk? Laten we eens kijken naar een voorbeeld.
Wishful Thinking in de praktijk
Stel, je werkt voor een treinmaatschappij. Men heeft onlangs ontdekt dat veel mensen het geen pretje vinden om te wachten op een vertraagde intercity. Verregende reizigers twitteren gefrustreerd hoe verschrikkelijk het is om met treinmaatschappij X naar hun werk of naar college te reizen. De treinmaatschappij is niet blij met deze negatieve aandacht en vraagt jou om een oplossing.
Je besluit, na het lezen van dit artikeltje, om ‘Wishful Thinking’ eens uit te proberen.
Je hoort jezelf mompelen “Zou het niet fantastisch zijn als elke reiziger zou worden betaald per minuut dat hij/zij op de trein staat te wachten?”
Zou dit het probleem oplossen? Absoluut. Wanneer reizigers betaald krijgen per minuut dat ze op de trein wachten, zullen ze ongetwijfeld positiever gestemd zijn over de vertragingen.
Is het onrealistisch? Nou en of! De financieel directeur van treinmaatschappij X ziet je al aankomen…
We hebben hier dus te maken met een prima voorbeeld van Wishful Thinking. Een provocatieve wensdroom.
Om nu van complete idioterie naar een fatsoenlijke oplossing te gaan, stel je jezelf de vraag “Wat is de gedachte hierachter?” In dit geval is dat vrij eenvoudig: het belonen van mensen die op hun trein moeten wachten.
Vervolgens ga je bij jezelf te rade op welke andere (iets minder vergezochte) manieren je dit voor elkaar zou kunnen krijgen.
Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan entertainment op het perron, waardoor mensen het niet langer als een straf ervaren om te moeten wachten. Misschien kun je wel schermen ophangen en grappige video’s laten zien. Of misschien ga je een stapje verder, en laat je reizigers tegen elkaar gamen via grote schermen. Reizigers die staan te wachten op het ene perron tegen mensen op het andere perron. Of maak het nog interessanter en bedenk een spel waarbij reizigers die staan te wachten op verschillende stations het tegen elkaar op kunnen nemen.
Misschien kun je reizigers belonen met gratis advies, via chatschermen met experts op verschillende gebieden (financiën, gezondheid etc). Je zou ook iets dichter bij je startpunt kunnen blijven, door reizigers écht te betalen voor elke gewachte minuut. Bijvoorbeeld door een app vorm te geven die reizigers punten laat verdienen voor elke minuut dat zij op het perron staan. Als een reiziger genoeg punten heeft ‘verdiend’ kan hij/zij ze inwisselen voor een eersteklas treinkaartje, een kop koffie & een broodje bij de kiosk of een ander leuk extraatje.
Zoals je ziet is Wishful Thinking een eenvoudige manier om snel veel originele ideeën te genereren.
Volg netjes de stappen en je zult versteld staan van de resultaten.
Wat voor provocatieve wensdroom zou kunnen werken voor de volgende uitdaging waar jij je tanden in zet?
Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet het met je netwerk te delen. Tweet, Like of Share en laat ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.
Hey HatRabbits,
Wat een leuk artikel weer. Het zet mij in elk geval aan het denken.
Volgende keer dat ik tegen een probleem aanloop is dit een strategie die ik zeker ga proberen.
Ha Peter, dankjewel! Fijn om te horen. Laat je me weten welke resultaten het oplevert? 🙂