Beter Brainstormen (3/3)

Stel het juiste team samen

Bij een brainstorm is de samenstelling van de groep allesbepalend voor het eindresultaat. Als je veel originele ideeën wilt genereren dan zul je de deelnemers zorgvuldig moeten selecteren.

Een brainstorm kun je het beste houden met een groep van 6 tot 8 personen. Op deze manier is er altijd iemand met een nieuw idee. Je kunt natuurlijk ook een sessie houden met een grotere of kleinere groep, maar er zijn verschillende redenen waarom je dit beter niet kunt doen.

 Met een groep groter dan 8 mensen heb je kans dat er ‘groepsdenken’ ontstaat. Bij dit fenomeen gaan deelnemers zich conformeren aan het gedrag van de groep. Het gevolg? Minder gevarieerde en minder originele ideeën.

Een ander groot nadeel aan een grote groep is dat snelle denkers gefrustreerd raken. Zij moeten langer wachten voordat het hun beurt is om ideeën te delen.

 Net als bij sport vormen de beste spelers (of denkers) niet per se het beste team. Het is belangrijker om eenheid te vinden binnen diversiteit. Stel een gemixt gezelschap samen. Jong, oud, man, vrouw, ervaren, onervaren etc. Deze cocktail van verschillende perspectieven zal bijdragen aan de denkkracht van de groep.

Probeer een balans te vinden tussen specialisten, generalisten en leken. Streef ernaar om een gelijke verdeling te maken van mannen en vrouwen. Het resultaat zal zijn dat zowel de mannen als de vrouwen harder zullen werken om de andere sekse te imponeren. Probeer de volgende rollen te vinden in je groep:

De probleemeigenaar

De persoon die al een tijdje met het probleem in zijn maag zit en die naarstig opzoek is naar verse ideeën. De probleemeigenaar weet alles van het onderwerp. Hij of zij is totaal verantwoordelijk voor de uitdaging en is bereid om de ideeën uit te voeren. De probleemeigenaar is betrokken bij de realisatie van de oplossing en is in staat om de bedachte ideeën uit te voeren

De begeleider

De organisator die de brainstorm stuurt en betrokken is bij het hele proces. Hij of zij motiveert de denkers en stimuleert hen om te zoeken naar echt vernieuwende ideeën. De begeleider creëert zelf geen ideeën. Hij of zij is slechts gefocust op het verzamelen van ideeën. Hij of zij houdt de tijd en het schema bij en zorgt ervoor dat de deelnemers de regels van de brainstorm kennen. 

De begeleider begrijpt het probleem. Tijdens de voorbereidingen kan de begeleider de probleemeigenaar helpen om het probleem te herdefiniëren in een creatieve uitdaging. De begeleider kan nooit dezelfde persoon zijn als de probleemeigenaar.

De notulist

Verantwoordelijk voor het vangen van alle ideeën. Hij of zij zorgt ervoor dat alle ideeën worden opgeschreven op een flip-over en dat er geen ideeën verdwijnen in het heetst van de brainstorm-strijd. De notulist ondersteunt de rol van de begeleider en zorgt er voor dat hij zich kan focussen op het motiveren van de groep.

 Een brainstorm kan ook zonder notulist gehouden worden als de deelnemers hun eigen ideeën kunnen opschrijven op kaartjes of post-its.

De specialisten

Mensen die alles van een specifiek deel van de uitdaging weten. Ze zijn professionals met veel kennis en ervaring. Ze kunnen de details verklaren en ze kunnen een wild idee tot een realistisch idee ombuigen.

De generalisten

Zij kennen het onderwerp maar het is niet hun expertise. Deze deelnemers weten veel over veel. Hun brede kennis en ervaring is ontzettend handig. Ze kunnen informatie delen uit andere velden en ze kunnen hun inzichten combineren om tot innovatieve ideeën te komen.

De leken

Deze deelnemers weten niets van het onderwerp. Daarom zijn ze perfect voor het creëren van frisse ideeën. Ze zijn niet bevooroordeeld met wat er in het verleden is gedaan. De rol van de leken is niet om realistisch te zijn. Zij moeten met wilde ideeën komen en alles in de huidige situatie kritisch bekijken.

Als je ook deel 1 en 2 van dit artikel hebt gelezen, dan weet je nu precies hoe je een betere brainstorm kunt voorbereiden. Je bent in staat om het juiste team samen te stellen, de deelnemers op te warmen en de juiste vraag te stellen. Het enige dat je nog rest is deze kennis toe te passen in de praktijk.

De praktijk

Je hebt een scherpe vraag geformuleerd, een geschikt team samengesteld en je weet dat creatieve warming-up op z’n plaats is… Toch is een goede brainstorm organiseren nog best een gedoe. Je moet denktechnieken en energisers bij elkaar zoeken, een geschikt programma samenstellen en de tijd in de gaten houden tijdens de sessie. Of toch niet?

Er is een manier om het jezelf een stuk makkelijker te maken. Speciaal voor teams die alles uit hun brainstorm-sessies willen halen, hebben wij Brightstorming ontwikkeld. Een applicatie waarmee teams en individuen leukere en productievere brainstorms kunnen houden. De applicatie legt je een aantal eenvoudige vragen voor en op basis van je antwoorden wordt een brainstormprogramma gegenereerd dat perfect aansluit op jouw uitdaging. Een programma met denktechnieken, opwarm-oefeningen, timers die meelopen en stap-voor-stap uitleg.

Bekijk de video hieronder voor een kleine indruk:

 

Benieuwd hoe Brightstorming jouw brainstorms leuker en productiever kan maken?

Vraag vandaag nog een gratis proefaccount aan en ervaar hoe Brightstorming jou helpt om tot creatievere ideeën te komen.

 

.

.

P.S. Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet de link met je netwerk te delen.

 

Wil je meer brainstorm-tips? Lees dan ook:

.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Creative MuscleWishful thinking is een krachtige denktechniek