De Braindump

Mensen beginnen zelden helemaal ‘blanco’ aan een brainstorm. De meeste deelnemers aan een willekeurige brainstormsessie zullen al over de uitdaging hebben nagedacht. Ze zullen al een richting in hun hoofd hebben, waar de oplossing in hun ogen moet worden gezocht. Mogelijk hebben ze zelfs al (mogelijke) oplossingen in hun hoofd. Dat klinkt allemaal fantastisch, maar als je niet oppast kan het weleens hele nare bijeffecten hebben.

Het is nooit een probleem om nieuwe, innovatieve ideeën in je hoofd te krijgen, het probleem is om de oude eruit te krijgen.” – Dee Hock

Oude ideeën

Als je nalaat om meteen aandacht te besteden aan de reeds bestaande ideeën en overtuigingen, zul je het al snel bezuren. Je zult erachter komen dat deelnemers altijd een manier vinden om bij hun al bestaande ideeën en overtuigingen uit te komen. Hoeveel denktechnieken je ook in de strijd gooit.

Deze (soms onbewuste) neiging om uit te komen op eerder bedachte ideeën zal niet het enige nadeel zijn waar je mee te maken krijgt. Mensen zullen bovendien veel minder openstaan voor ideeën van anderen. Ze zijn simpelweg veel te druk met het delen en verdedigen van hun eigen stokpaardjes en ideeën. Bewust of niet, mensen zien brainstorms helaas vaak als een ideale gelegenheid om zieltjes te winnen voor de plannen waar ze zelf al tijden mee rondlopen.

Wil je voorkomen dat je brainstormsessie ontaardt in een kippenhok waar mensen vooral bezig zijn de rest te overtuigen van hun stokpaardjes, dan zul je voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

Gelukkig is dat heel eenvoudig.

De oplossing: een Braindump

Een zogenaamde ‘Braindump’ aan het begin van je sessie zal leiden tot veel originelere resultaten. Het gaat hier om een eenvoudige oefening die alle deelnemers in staat stelt om los te komen van de ideeën die zij al in hun hoofd hebben.

Dit is hoe het werkt

Een Braindump zorgt er, simpel gezegd, voor dat deelnemers hun brein ‘legen’. Tijdens de Braindump schrijft iedereen individueel alle ideeën op die hij/zij al heeft, evenals alle ideeën die zo een-twee-drie te binnen schieten. Een minuut of 10 zal doorgaans genoeg zijn om alle deelnemers het gevoel te geven dat zij helemaal ‘leeg’ zijn.

Na tien minuten is het tijd om alle ideeën te bespreken in de groep. Zorg dat iedereen aan het woord komt en dat alle ideeën worden gedeeld. Aanvullingen en alternatieven mogen tijdens het bespreken worden opgeschreven, maar discussie moet worden vermeden.

Wanneer alle ideeën uit de ‘Braindump’ zijn gedeeld (en kort toegelicht), kan het echte werk beginnen; het zoeken naar echt vernieuwende ideeën!

Het resultaat

De ideeën die de deelnemers in hun hoofd hadden, staan nu op papier. Maak aan iedereen duidelijk dat deze ideeën sowieso onderdeel zijn van de uiteindelijke ‘ideeënoogst’. Niemand hoeft bang te zijn dat zijn of haar idee niet op papier eindigt. Doordat mensen hun idee niet meer in hun hoofd hoeven te houden, kunnen ze zich focussen op alternatieve ideeën. Ook kunnen ze met een gerust hart luisteren naar wat anderen zeggen, zonder bang te zijn dat ze hun ‘briljante’ idee per ongeluk vergeten te delen.

Nu iedereen deze last kwijt is, kan de hele groep op zoek naar alternatieven; de echt originele ideeën.

Organiseer dus nooit meer een brainstormsessie zonder Braindump. De oefening is weliswaar niet spectaculair, maar het zorgt zonder twijfel voor een productievere sessie.

Denk je dat de brainstormsessies van jouw team of organisatie wel wat professioneler kunnen? Een Braindump is een goede eerste stap. Maar als je de professionalisering van jouw creatieve sessies echt serieus neemt, hebben we iets dat je helpt om jouw sessies moeiteloos vele malen productiever te maken.

Brightstorming

Speciaal om teams te helpen productievere brainstormsessies te houden, heeft HatRabbits een webapplicatie ontwikkeld die het brainstormproces structureert en faciliteert; ‘Brightstorming’.

Het zal je niet verbazen dat in dit programma ook de Braindump is opgenomen. Maar de Braindump is slechts één van de vele slimme trucs die maken dat Brightstorming zorgt voor meer ideeën, in minder tijd.

Benieuwd hoe Brightstorming de brainstormsessies van jouw team leuker, efficiënter en productiever kan maken? Vraag dan snel een demo aan en ervaar hoe Brightstorming jouw organisatie creatiever maakt.

 

.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

brainstorm homeworkTen ways to innovate your company