Beter Brainstormen (2/3)

Warm de creatieve spieren op

Brainstormen is leuk en een serieuze zaak. Het is soms moeilijk om tussen deze twee schijnbare uitersten de juiste balans te vinden. Als een brainstorm te losjes is, heb je kans dat de ideeën te ver verwijderd raken van de briefing. Als de brainstorm te formeel is, zullen deelnemers moeite hebben om los te raken van hun dagelijkse rationele, analytische en kritische werkwijze.


Sommige mensen zijn bang voor het creatieve proces en geloven niet dat ze in staat zijn om goede ideeën te bedenken. Ze compenseren dit gevoel door stokpaardjes en oude ideeën te delen. Dit is nuttig voor het wisselen van percepties, maar het is niet echt bruikbaar als je op zoek bent naar compleet nieuwe ideeën.

Om limiterende denkpatronen te doorbreken zul je deelnemers kennis moeten laten maken met hun eigen creatieve ik.Begin je brainstorm met een warming-up


Begin, voor je start met de brainstorm, met een korte oefening in creatief denken. Trap de sessie af met een ongerelateerde en neutrale oefening. Hieronder vind je enkele voorbeelden om de creativiteit te laten stromen.

– Ontwerp nieuwe manieren om geld te dragen zonder portemonnee.
– Bedenk manieren om een muur te verven zonder kwast.
– Ontwerp een machine om eieren mee te verzamelen.

De uitkomst van deze oefeningen is uiteraard niet belangrijk. Ze dragen echter wel bij aan de juiste creatieve houding. Ze zijn ontworpen om de creatieve geest op te warmen. 

De gesuggereerde ideeën zijn niet bedacht in een (mijnen)veld van expertise. Hierdoor zullen deelnemers niet terugvallen in hun oude patronen en een discussie voeren over de bedachte ideeën. Je wilt immers dat mensen wachten met het uiten van hun kritiek.

De oefeningen geven de deelnemers de tijd om elkaar te leren kennen en introduceren hen met de twee belangrijkste regels van creativiteit: het uitstellen van je oordeel en het streven naar kwantiteit.

Verdeel de deelnemers in kleine groepjes. Laat elke groep diverse antwoorden bedenken voor de opdracht. Schrijf alle antwoorden op. Op deze manier begrijpt iedereen dat elk idee waardevol is. Stimuleer gekke ideeën en laat deelnemers zoeken naar verrassende invalshoeken.

 Één á twee korte oefeningen (elk ± 3 minuten ) moet voldoende zijn om de deelnemers op te warmen.

Bespreek de ideeën kort en ga verder met de brainstorm op het hoofdonderwerp.

 Houd de brainstorm luchtig maar niet te licht. Uiteindelijk ben je wel gewoon op zoek naar bruikbare ideeën.

Verzamel bestaande ideeën


De beste manier om originele ideeën te krijgen is door denktechnieken te gebruiken. Maar pas op, het is belangrijk eerst de hoofden van de deelnemers te legen.

Laat deelnemers eerst hun bestaande ideeën en stokpaardjes ‘dumpen’ voordat je denktechnieken inzet. Op deze manier krijg je inzicht in de oude ideeën en ligt alles open op tafel.

Mensen voelen zich comfortabel met het delen van hun bekende ideeën. Laat ze. De eerste ideeën zijn zelden de meest verrassende. Toch verdienen ze wel je aandacht. Soms zit er waarde in het combineren van bestaande ideeën tot een nieuw concept. Maar belangrijker nog: deelnemers weten dat het fantastische idee dat ze al hadden voor ze binnenkwamen is gehoord en genoteerd. Vervolgens kunnen ze opgelucht en aandachtig luisteren naar de ideeën van anderen.

Door het inzamelen van de bestaande ideeën haal je de druk om te produceren weg. Je gaat verder met een goede verzameling en je hebt mensen de mogelijkheid gegeven om hun reeds aanwezige gedachten te delen. Een geleegd hoofd zal zich minder verzetten tegen andere en nieuwe ideeën. 

Tijdens de brainstorm is het de rol van de begeleider om deelnemers te stimuleren om op elkaars ideeën voort te borduren. Op deze manier zullen gekke en wilde ideeën worden geïntroduceerd die kunnen dienen als waardevolle bronnen van inspiratie. Het zal ertoe leiden dat de brainstorm een creatiever en open karakter krijgt waarin het hebben van gekke ideeën niet veroordeeld maar gewaardeerd en gestimuleerd wordt.

Oke, mijn mensen zijn opgewarmd en we hebben bestaande ideeën opgehaald, wat nu?

Als mensen geen (originele) ideeën meer krijgen, las dan een pauze in. Na de pauze kun je enkele creatieve denktechnieken introduceren. Dat is het moment dat de echte magie begint…

Je kunt natuurlijk zelf een programma samenstellen met een ophaalronde, warming-up en verschillende denktechnieken, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken;

Speciaal voor teams die alles uit hun brainstorm-sessies willen halen, hebben we Brightstorming ontwikkeld. Een applicatie waarmee teams en individuen leukere en productievere brainstorms kunnen houden. Vraag vandaag nog een gratis proefaccount aan.

.

.

P.S. Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet de link met je netwerk te delen. Tweet, Like of Share en laat ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.

 

Wil je meer brainstorm-tips? Lees dan ook:

Stel de juiste vraag en Stel het juiste team samen

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

The perfect brainstorm team