Durf je oordeel uit te stellen

Veel innovatieve ideeën worden in de kiem gesmoord door opmerkingen als “Dat is te duur”, “Daar hebben we de mankracht niet voor”, “Dat gaat nooit werken” of “Mensen zullen ons niet serieus nemen…”

Dit soort ‘ideakillers’ zijn te horen in vrijwel elke organisatie. Mensen zijn verschrikkelijk goed in het aanwijzen van de gebreken en de risico’s van een idee. Het noemen van minpunten is eenvoudig en het is veilig. Helaas zorgen bovenstaande opmerkingen er regelmatig voor dat een vernieuwende gedachte van tafel wordt geveegd, nog voor deze de kans heeft gekregen om uit te groeien tot een bruikbaar en waardevol idee. Niets is zo dodelijk voor creativiteit en innovatie als voorbarige kritiek.

Natuurlijk heeft kritiek ook zijn waarde. Het ter discussie stellen van nieuwe ideeën is nuttig en noodzakelijk in elke organisatie. Het stellen van kritische vragen voorkomt dat je dingen gaat doen waar je later spijt van krijgt. Het weerhoudt je ervan dingen te doen die (te) duur zijn, waar geen draagvlak voor is of die schade veroorzaken. Het is echter belangrijk om het genereren van ideeën en de beoordeling van deze ideeën strikt te scheiden. Beide fases zijn belangrijk, maar ze gaan absoluut niet samen.

Vergelijk het met autorijden. Het gelijktijdig gebruik van kritisch denken en creatief denken is als remmen en gas geven op hetzelfde moment. Je komt amper vooruit en je wordt links en rechts ingehaald (door de concurrentie).

Laat dus eerst de ideeën vrij stromen. Laat ze op elkaar voortborduren. Laat ze inzinken en gebruik daarna pas kritisch denken om ze te evalueren en waar nodig aan te scherpen.

De meest opmerkelijke initiatieven zouden nooit zijn uitgevoerd als de mensen achter deze ideeën zich hadden laten ontmoedigen door een voorbarige criticus.

Neem bijvoorbeeld de onorthodoxe plannen van één van de creatiefste geesten van onze tijd; Antanas Mockus (foto).

In 1995 werd Antanas Mockus burgemeester van Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Mockus zag zichzelf geconfronteerd met grote problemen. Een van deze problemen was het angstaanjagend grote aantal verkeersslachtoffers. Ondanks de 3200 verkeersagenten die de stad rijk was, lag het aantal dodelijke ongelukken op 1750 per jaar.

Mockus realiseerde zich dat conventionele methoden niet veel zouden uithalen. Hij besloot om het radicaal anders te doen. Hij stelde voor om ALLE verkeersagenten te ontslaan. 420 agenten zouden worden heropgeleid als mimespeler. Hun belangrijkste taak: rode kaarten uitdelen bij verkeersovertredingen (en witte voor goed gedrag) en degenen die zich niet aan de verkeersregels houden voor schut zetten.

Zoals te verwachten, waren zowel de pers als medepolitici verbijsterd over dit bizarre idee. Had de burgemeester last van een zonnesteek? Geschokte journalisten vroegen: “Maar kunnen ze nog wel boetes uitschrijven?” Mockus antwoorde hen zonder spier te vertrekken: “Natuurlijk niet. Dat is niet hun taak.”

Hoewel het klinkt als een krankzinnig idee, had Mockus goede redenen voor dit gewaagde experiment. Hij begreep hoe belangrijk eergevoel is voor Colombianen. De gemiddelde Colombiaan is banger om voor schut gezet te worden dan om een boete te krijgen. Bovendien zou het feit dat de mimespelers geen boetes kunnen uitschrijven ervoor zorgen dat een grote bron van corruptie wordt weggenomen.

Mockus hield voet bij stuk. 3200 verkeersagenten werden vervangen door 420 mimespelers.

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers daalde met 68%.

Durf de Mockus te zijn in je vakgebied. En moedig ook vooral de ‘Mockusjes’ onder je medewerkers aan hun gekke ideeën te delen. Stel je oordeel uit en creëer een voedingsbodem voor innovatie.

Als je eenmaal interessante ideeën hebt, is een goede evaluatie belangrijk. Zorg hierbij dat je het idee vanuit elke mogelijke hoek bekijkt. Hoe je dit precies kan doen zal ik uitleggen in mijn volgende artikel.

Zijn er radicale vernieuwers als Mockus in jouw branche? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. We zijn altijd op zoek naar innovatieve ideeën die tot verrassende resultaten hebben geleid.

Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet de link met je netwerk te delen. Tweet, Like of Share en laat ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Evaluate ideas quickly by using PMI