Selecteer je beste ideeën

Hoera! Je laatste brainstorm heeft je team een bak aan ideeën opgeleverd. Dat is fantastisch. Maar pas op, het hebben van té veel opties kan verlammend werken. Je hebt manieren nodig om de meest kansrijke ideeën uit de enorme berg te vissen.

In de creatieve fase moet je focussen op het produceren van zoveel mogelijk ideeën. Hoe meer ideeën, hoe beter. Immers, bij creatief denken geldt; kwantiteit leidt tot kwaliteit.

Er komt echter een moment dat je tegen een berg aan mogelijke acties aankijkt. Bij het gebruik van denktechnieken is het namelijk niet ongebruikelijk dat je eindigt met honderden ideeën om één enkele uitdaging aan te pakken. Hoewel dit bemoedigend is, kan het er toe leiden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je zult echt niet de eerste zijn die, overweldigd door het enorme aantal ideeën, toch maar kiest voor het eerste (veilige) idee.

Omdat het onmogelijk is om alle bedachte ideeën uit te voeren, heb je een manier nodig om de meest veelbelovende ideeën uit de stapel te vissen.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De snelste en gemakkelijkste manier om ideeën onder de loep te nemen is het gebruik van PMI. Deze bijzonder eenvoudige techniek is ontwikkeld door de beroemde Maltese psycholoog Edward de Bono. PMI staat voor Plus-Min-Interessant en wordt gebruikt om snel een weloverwogen keuze te kunnen maken. Het mooie van PMI is dat je bij juist gebruik alle factoren in overweging neemt.

Als iemand geconfronteerd wordt met een nieuw idee, zijn er doorgaans twee dingen die kunnen gebeuren. Ofwel de persoon vindt het intuïtief meteen een goed idee, ofwel hij/zij schrikt van het voorstel en ziet onmiddellijk een horde beren op de weg. Als je eerste reactie op een idee positief is, is de kans groot dat je vervolgens (onbewust) alle mogelijke nadelen negeert. Andersom zal je bij een idee waar je niet in gelooft niet of nauwelijks geïnteresseerd zijn in de voordelen die het kan opleveren. Dit heeft niet per se iets te maken met bereidheid. Het is simpelweg hoe onze hersenen werken. Evolutie heeft gezorgd voor een soort natuurlijke tunnelvisie. Dit voorkomt dat we continue alle opties blijven overwegen en maakt dat we besluitvaardig kunnen optreden. Tegelijkertijd verzwakt het echter ons beoordelingsvermogen.

PMI biedt hiervoor een oplossing. Het zorgt ervoor dat ideeën eenvoudig, snel en zorgvuldig zijn te evalueren. Hier is hoe het werkt:

PLUS
Schrijf als eerste alle voordelen op die het idee heeft. Bespaart de voorgestelde aanpak geld of tijd? Zorgt het voor veel media-aandacht? Zorgt het voor een positief beeld van je bedrijf in de ogen van het publiek? Focus alleen op de voordelen, hoe klein ook. Negeer alle negatieve gedachten (geen zorgen de nadelen komen straks aan bod). Blijf positieve effecten opschrijven voor een bepaalde tijd (3 minuten is doorgaans meer dan voldoende). Spreek je verbeelding aan, wat zijn nog meer voordelen die je kunt bedenken?

MIN
Nu je hebt nagedacht over de positieve kanten van het idee, verleg je de focus naar het negatieve. Trek voor deze fase exact even veel tijd uit. Wat zijn nadelen en gevaren van het idee? Misschien kost het veel geld om het idee uit te voeren. Wellicht is de kans op succes heel klein. Het implementeren van een gewaagd idee kan gevaarlijk zijn en mogelijk zelfs illegaal. De meeste mensen zullen merken dat het opsommen van de nadelen van een idee een stuk makkelijker is dan het vinden van voordelen.

INTERESSANT
Als laatste richt je je aandacht op alle elementen van het idee die niet direct positief of negatief zijn. Welke vragen roept het idee op? Wie gaat het idee uitvoeren? Hoeveel gaat het kosten? Met welke wet- en regelgeving moeten we rekening houden? Welke materialen gaan we gebruiken? De meeste ideeën zullen veel vragen oproepen. Vaak gaat dit onderdeel van de PMI over de details van het idee. Het zijn de vragen die beantwoord moeten worden om het idee naar een hoger niveau te tillen.

Na het toepassen van PMI zal je een goede indicatie hebben of een idee haalbaar is of niet. Aan sommige ideeën waarvan je aanvankelijk dacht dat ze geweldig waren blijken achteraf toch nog heel wat haken en ogen te zitten. Terwijl tegelijkertijd het ‘idiote’ idee waar de hele groep om moest lachen achteraf veel voordelen blijkt te hebben waar nog niemand aan had gedacht.

Laat de eerste gedachte die in je opkomt niet je beoordelingsvermogen vertroebelen.

Neem alle factoren in overweging en kijk glimlachend terug op je ideeën.

Was deze blog post nuttig?
Heb je nog vragen over dit onderwerp of over het behandelen van ideeën in het algemeen? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Jouw feedback helpt ons om je de informatie te geven die voor jou het meest waardevol is.

Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet de link met je netwerk te delen. Tweet, Like of Share en laat ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Antanas Mockus - social innovation examples - voorbeelden van sociale innovatie