Beter Brainstormen (1/3)

Stel de juiste vraag

Brainstormen is zonder twijfel de bekendste vorm van creatief denken. De term en methode zijn geïntroduceerd in de vroege jaren 50 door reclamedirecteur Alex F. Osborn. Hij legde de basis voor het gebruik van creatief denken bij het oplossen van problemen.

Ondanks de grote populariteit van brainstormen zijn er nog altijd veel misvattingen over de techniek. De basis-principes worden regelmatig verkeerd begrepen en ook ontbreekt vaak de benodigde voorbereiding voor een écht productieve sessie.

Begin bij het begin

Het eerste waar je over na moet denken bij een brainstorm is de vraagstelling. Dit moet een inspirerende zin zijn, die het creatieve vuur aanwakkert bij alle deelnemers. De vraagstelling is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van het creatieve proces, maar wordt vaak onderschat en soms zelfs volledig overgeslagen.

“Op welke manier kunnen we onze winkel tot blikvanger van de staat maken?”


“Hoe zorgen we ervoor dat klanten hun vrienden meenemen als ze naar onze winkel komen?“


“Op welke manier kunnen we onze kosten met 75% verminderen?”

Alle hierboven gestelde vragen hebben hetzelfde doel: het verhogen van de inkomsten. Toch richt elke vraag zich op een compleet ander aspect en zal elke vraag leiden tot totaal andere ideeën.

De manier waarop je een vraag stelt heeft grote invloed op de uitkomst van je sessie. Daarom moet het formuleren van de juiste vraag je eerste creatieve doel zijn.

Er is een bekende mythe die mijn punt perfect illustreert.

Tijdens de koude oorlog, had NASA een groot probleem. De astronauten die de ruimte in werden gestuurd konden geen balpennen gebruiken. Balpennen werken namelijk niet in een omgeving zonder zwaartekracht. Om deze uitdaging op te lossen spendeerden wetenschappers van NASA tien jaar en 12 miljoen dollar om een speciale balpen te ontwikkelen die kan schrijven zonder zwaartekracht, ondersteboven, onder water, op vrijwel elke oppervlakte en bij elke temperatuur.

De Russen gebruikten een potlood.

Alhoewel dit verhaal feitelijk niet helemaal klopt, laat het wel goed zien wat er gebeurt als we het échte probleem uit het oog verliezen. Voorkom dat je je tijd en energie besteedt aan het oplossen van het verkeerde probleem.

Stel jezelf de vraag:
> Voor welke situatie wil ik ideeën genereren?
> Naar wat voor ideeën ben ik op zoek?
> Wat wil ik bereiken met deze brainstormsessie?

Herformuleer je doel in een creatieve vraag voordat je begint te brainstormen.

 

Hier is wat advies om in je achterhoofd te houden:

 

1. Wees kristalhelder
Probeer de opdracht te formuleren in een heldere zin. Laat geen ruimte voor twijfel over het doel van de brainstorm. Je wilt geen discussie halverwege de sessie, over waar de denksessie nu precies om draait.

2. Houd het simpel
Blijf weg van jargon. Leg de opdracht uit zoals je het een kind zou uitleggen. Zelfs als het onderwerp technisch is kun je de vraagstelling nog zo formuleren dat iedereen het begrijpt. Door de opdracht eenvoudig uit te leggen, wordt het makkelijker om ideeën te bedenken. Op deze manier kunnen ook leken deel nemen aan de brainstorm.


3. Maak een keuze
Concentreer je op één uitdaging tegelijk. Als je onderwerp bestaat uit verschillende uitdagingen deel het dan op en kies diegene met de meeste potentie.

4. Wees creatief

Mensen zijn beter in staat om innovatief te denken als ze geconfronteerd worden met een originele en inspirerende vraag. 

In plaats van generieke vragen zoals “Hoe kunnen we meer geld verdienen?” kun je beter een vraag stellen als “Hoe kunnen we onze winkel veranderen in een inspirerende winkelervaring?” of “Wat kunnen we aan onze diensten toevoegen zodat onze klanten ons vaker gaan bezoeken?



5. Leg de lat hoog.

Wees ambitieus. Provoceer. Als je als doel hebt om de verkoop met 2% te verhogen, verander het dan in 80%. Het is veel inspirerender om aan te werken en als je faalt, en maar 10% van je doel behaalt, is het nog steeds fantastisch.

 

Oke, ik heb een prachtige vraag, en nu?

Als je een scherpe en inspirerende vraag hebt geformuleerd, is het tijd om creatief na te denken. Je kunt natuurlijk zelf een programma samenstellen met verschillende denktechnieken, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken;

Speciaal voor teams die alles uit hun brainstorm-sessies willen halen, hebben we Brightstorming ontwikkeld. Een applicatie waarmee teams en individuen leukere en productievere brainstorms kunnen houden. Vraag vandaag nog een gratis proefaccount aan.

.

.

P.S. Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet de link met je netwerk te delen. Tweet, Like of Share en laat ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.

 

Wil je meer brainstorm-tips? Lees dan ook:

Warm de creatieve spieren op en Stel het juiste team samen

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Evaluate ideas quickly by using PMICreative Muscle