Kwantiteit leidt tot kwaliteit

Als je op zoek bent naar echt vernieuwende ideeën, bedenk dan eerst zoveel mogelijk ideeën. Kwantiteit leidt namelijk tot kwaliteit.

De focus op kwaliteit

In de meeste organisaties wordt enkel gefocust op kwaliteit. Op het eerste gezicht is daar natuurlijk niets mis mee. Kwaliteit is goed. Streven naar kwaliteit is prijzenswaardig. Toch zou ik ervoor willen pleiten om het streven naar kwaliteit soms even los te laten. Door ideeën en initiatieven enkel te beoordelen op kwaliteit schep je namelijk een situatie waar vernieuwing ontzettend moeizaam op gang komt. Onbedoeld beperk je de innovatiekracht van je organisatie.

Het probleem

Door alleen serieus te kijken naar kwalitatieve, goed onderbouwde ideeën, blokkeer je de weg voor originaliteit. Zoals wiskundige Alfred North Whitehead al zei: “Elk echt vernieuwend idee ziet er in eerste instantie gek uit”. Wanneer je vreemde ideeën onmiddellijk afschiet, loop je veel mis.

Twee fases

Het creatieve proces kent grofweg twee fases. In de eerste fase genereer je ideeën. Zoveel mogelijk ideeën. Kwantiteit komt eerst, kwaliteit komt later.

Elk idee dat je in de eerste fase genereert is waardevol, zelfs dat idiote plan dat alle natuurwetten tart. Juist ongebruikelijke ideeën kunnen mensen op gedachten brengen. Ze inspireren en leggen nieuwe denkrichtingen bloot. En hoe meer alternatieve oplossingsrichtingen je probeert, hoe groter de kans dat je een briljant idee ‘tegenkomt’.

Pas wanneer je een grote hoeveelheid verschillende ideeën hebt, is het tijd om aan de tweede fase te beginnen; de fase van kritiek. In deze fase mag je naar hartelust schieten op ideeën. Kijk kritisch naar alles wat er is bedacht en leg zwaktes, mogelijke nadelen en gevaren bloot. Bedenk wat de meest kansrijke ideeën zijn en pas deze aan totdat de scherpe randjes eraf zijn.

Vaak raffelen mensen de eerste fase af en begint men veel te snel aan de tweede fase. Het eerste het ‘beste’ idee wordt uitgewerkt tot een plan van aanpak.

Er is altijd een beter idee

In veel van onze sessies gebeurt het dat een groepje al snel uitroept “Ja, we zijn eruit! We hebben een fantastisch idee. We kunnen stoppen.” Steevast sporen wij deze ongelukkigen aan om toch nog even door te gaan met ideeën bedenken. Dit idee loopt niet weg, en in het ergste geval blijkt dat het inderdaad de beste optie is.

Schoorvoetend gaat het team doorgaans verder met ideeën genereren. Je ziet ze denken: ‘wat een tijdverspilling!’

Soms blijkt na het genereren van vele alternatieve ideeën dat het oorspronkelijke ‘fantastische’ idee inderdaad de beste optie is. Minstens even vaak blijken de deelnemers echter een nóg beter alternatief te kunnen bedenken. Het kan gaan om een kleine aanpassing aan het eerdere idee, maar vaak ook bedenkt iemand een totaal andere aanpak, waar tot dan toe nog niemand aan heeft gedacht.

De eerste ideeën die je bedenkt zijn logisch. Er is niets mis mee, maar origineel zijn ze over het algemeen niet. Anderen zullen in dezelfde situatie ook met dit idee komen. Ben je echter op zoek naar een creatieve aanpak, dan loont het om voorbij de eerste ideeën te gaan. Pas als je het gevoel hebt dat je alle mogelijkheden al hebt opgeschreven wordt het interessant. Als je jezelf forceert om nog even vol te houden, zul je steeds minder logische oplossingen verzinnen. Je dwaalt langzaam af van het ‘verstandige pad’. Je zult idiote en onpraktische oplossingen bedenken. Dat is prima. Juist deze gekke ideeën kunnen je namelijk op het spoor brengen van briljante ingevingen. Ideeën waar je anders nooit aan had gedacht. Ze zijn immers niet ‘logisch’.

Neem dus geen genoegen met een ‘goed idee’. Ook al heb je een uitstekend idee bedacht, er is vrijwel altijd een beter idee. Neem het volgende voorbeeld uit België.

Niet volslagen eerlijk…
Iedereen die weleens in Gent is geweest, weet dat de stad een prachtige oude binnenstad heeft. Enkele jaren geleden werd alle middeleeuwse pracht echter steeds vaker aan het zicht onttrokken. Wildplakkers zagen de stad als ideale advertentieruimte. Illegale posters voor obscure bandjes en ondergrondse feestjes ontsierden steeds vaker het straatbeeld.

De eerste ideeën die je te binnen zullen schieten bij het horen van het probleem zijn waarschijnlijk zaken als: meer cameratoezicht, hogere boetes en meer controle. Op zichzelf prima ideeën, maar niet bepaald origineel.

Wat als je aan deze eerste, logische ideeën voorbij gaat en nadenkt over alternatieve manieren om het probleem aan te pakken? Wat als je doorgaat met ideeën genereren om tot iets beters te komen dan saaie standaardoplossingen? Er is tenslotte altijd een beter idee…

In Gent koos men geen voor-de-hand liggende oplossing. De gemeente besloot zelf ook te gaan wildplakken!

Sluwe ambtenaren plakten kleine, smalle postertjes óver de illegale exemplaren. Deze nieuwe posters hadden echter een iets andere boodschap…

De tekst op de nieuwe poster?

‘AFGELAST’ of ‘NIEUWE DATUM’

De ludieke campagne bleek uiterst effectief. Hoewel wildplakkers klaagden dat zij de actie “niet volslagen eerlijk” vonden, stopten ze direct met hun activiteiten.

 

De moraal van dit verhaal? Bevind je jezelf in een situatie waar een slimme oplossing nodig is, neem dan NOOIT genoegen met het eerste goede idee dat je bedenkt. Probeer in plaats daarvan zoveel mogelijk ideeën te genereren. Je zult merken dat er vrijwel altijd een beter idee is.

Oftewel: ben je op zoek naar kwaliteit, ga dan eerst voor kwantiteit.

 

Leuk artikel?

Wil je meer weten over creativiteit? Dan is een van onze trainingen wellicht iets voor jou.

 

.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Donald Trumpevalueer ideeën