Brainstorm-hack: Met deze truc bedenk je 100 ideeën in 15 minuten

Brainstorm-hack: zo bedenk je 100 ideeën in 15 minuten

De beste ideeën bedenk je niet aan het begin van je brainstormsessie. Pas als je een grote hoeveelheid ideeën genereert maak je optimaal gebruik van de creativiteit van je groep. Gelukkig is er een brainstorm-hack waardoor je belachelijk veel ideeën kunt genereren in een mum van tijd…

Kwantiteit leidt tot kwaliteit

Als je vernieuwende ideeën zoekt is het verstandig om zoveel mogelijk ideeën te bedenken. De eerste ideeën die je bedenkt zijn vaak hele logische ideeën. Hoe meer ideeën je echter bedenkt, hoe origineler ze vaak worden. Er zullen idiote ideeën tussen zitten waar je niets mee kunt, maar ongetwijfeld ook een paar hele interessante. Hoe meer ideeën je bedenkt, hoe groter de kans dat er iets briljants tussen zit.

Helaas censureren mensen zichzelf vaak in een brainstormsessie. Ze zijn bang om iets onnozels te delen (“dat kan toch niet”) en houden hun ideeën daarom voor zich. Daardoor komt de stroom aan creatieve ideeën maar langzaam op gang. Juist gekke ideeën kunnen een ander op ideeën brengen. Misschien is de ongepolijste gedachte die je deelt niet direct toepasbaar, maar wellicht zet het iemand anders aan het denken. Vaak is de gedachte achter een gek idee op tal van andere manieren te bereiken. Als jij jouw ‘gekke’ idee echter niet deelt kan het een ander nooit inspireren. Elk idee dat je niet deelt is een oplossingsrichting die direct de nek wordt omgedraaid.

Probeer zelfcensuur dus te voorkomen. Durf onorthodoxe ideeën te delen. Maar wees tegelijkertijd niet alleen maar gefocust op het verzinnen van super-originele ideeën! Juist de ideeën die al genoemd zijn, verdienen het vaak om verder aan te vullen.

We zien in creatieve sessies vaak dat deelnemers erop gebrand zijn om iets origineels te bedenken. Ze negeren oplossingsrichtingen die al genoemd zijn en peinzen vooral over totaal nieuwe ideeën. Zonde, want daarmee laat je een kans liggen om een oplossingsrichting verder uit te diepen. Juist op elkaars ideeën voortborduren is een prachtige manier om snel veel ideeën te genereren.

Borduur voort op ideeën

Voortborduren op eerder genoemde ideeën is een beproefde methode om in korte tijd héél veel ideeën te bedenken. Neem een idee van iemand anders als startpunt en bedenk een extra idee door te komen met een alternatief, een variatie, een verbetering of een compleet ander idee (als je het echt niet eens bent met de eerder genoemde oplossing).

Zo’n aanvulling mag best klein zijn. Kun je iets toevoegen aan het idee om het nóg beter te maken? Kun je hetzelfde ook op een iets andere manier bereiken? Of zijn er logische alternatieven voor het genoemde idee?

Om dit proces te faciliteren gebruiken wij in onze creatieve sessies vaak een combinatie van de brainstormmethodes ‘Brainwriting’ en ‘SCAMPER’. Brainwriting is een werkvorm waarbij je elkaars ideeën aanvult en SCAMPER is een bekende brainstormtechniek die gebruik maakt van een reeks prikkelende vragen om deelnemers op ideeën te brengen.

Het mooie aan deze brainstorm-hack, is dat je in een mum van tijd een enorme hoeveelheid ideeën kunt genereren. 100 ideeën in 15 minuten is niet ondenkbaar! De oefening werkt in kleine groepjes, waarin je individueel op elkaar voortborduurt, maar fijner is het om in een iets grotere groep (8-30 personen) als duo’s op elkaar voort te borduren.

Hoe werkt het:

Stap 1: geef elk duo (of elk individu) een vel papier met een vraag erop. Gebruik verschillende varianten op de centrale vraag, zodat elk duo (of individu) een andere vraag voorgeschoteld krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld nadenkt over manieren om een website gebruiksvriendelijker te maken, kun je vragen opschrijven zoals:

  • ‘Hoe kunnen we onze site zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken?’
  • ‘Hoe maken we het makkelijker voor de bezoeker om te vinden wat hij/zij zoekt?’
  • Hoe kunnen we onze website toegankelijker maken?

Voeg hier ook SCAMPER-vragen aan toe (zie dit eerdere artikel voor meer informatie over deze brainstorm-techniek: https://hatrabbits.com/scamper/), zoals:

  • Wat kunnen we verwijderen?
  • Wat kunnen we toevoegen?
  • Wat kunnen we combineren?
  • etc.

Stap 2: elk duo schrijft één idee op het vel dat ze voor zich hebben en geeft dit vel vervolgens door naar rechts. Ieder duo krijgt dus van hun buren aan de linkerkant een nieuw vel, met een andere vraag én een idee.

Stap 3: borduur voort op het idee dat al op je nieuwe vel staat. Bedenk een aanvulling, een verbetering, een variant of een alternatief. Als je het helemaal niks vindt, kun je er ook een totaal ander idee bij schrijven.

Stap 4: geef het formulier opnieuw door naar rechts en herhaal de voorgaande stappen tot alle formulieren volgeschreven zijn.

Afhankelijk van hoeveel deelnemers en formulieren je hebt, kun je met deze techniek eenvoudig 40-50 verschillende ideeën ophalen in 15 minuten. Heb je een grotere groep, dan kun je de groep splitsen en twee ‘brainwriting-cirkels’ maken. Zo verdubbel je de output en heb je al snel 80-100 ideeën in datzelfde kwartier! Als dat geen brainstorm-hack is…

Zoals bij alle groepsoefeningen waarbij mensen met de hand schrijven is het belangrijk dat iedereen leesbaar schrijft. Gebruik blokletters om te voorkomen dat je collega’s een hiëroglyfen-expert nodig hebben om je handschrift te ontcijferen.

 

Liever wat hulp van een ervaren facilitator?

We begeleiden regelmatig creatieve sessies rondom uiteenlopende onderwerpen. Heb jij een vraagstuk waarvoor originele ideeën nodig zijn? Dan helpen we je graag om met de diverse betrokkenen na te denken over slimme oplossingen. Stuur een berichtje naar hello@hatrabbits.com om een vrijblijvend kopje koffie in te plannen. Tot snel!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Het SpooklegerDoorvragen: zo achterhaal je dieperliggende oorzaken