Hoe belachelijke stellingen je team creatiever maken
De ernst van een vraagstuk kan deelnemers aan een creatieve sessie er soms van weerhouden om al te ‘gekke’ ideeën te delen. Als je niet ingrijpt, zorgt deze terughoudendheid dat je kunt fluiten naar creatieve ideeën. Gelukkig doet de juiste opwarm-oefening wonderen. Met een luchtige warming-up kun je je team beduidend creatiever maken.
Oplossingen bedenken voor lastige problemen is niet eenvoudig. Als het probleem maar serieus genoeg is, zullen mensen zich bezwaard voelen om wilde ideeën te delen. Onorthodoxe ideeën kunnen nogal lollig overkomen en deelnemers zullen bang zijn om het verwijt te krijgen dat zij het probleem niet serieus nemen. In grote hiërarchische organisaties kan deze angst nog groter zijn. Stel je immers eens voor dat je leidinggevende valt over je nonchalante houding!
Een creatieve sessie waarin deelnemers niet bereid zijn om originele suggesties te delen zal zelden tot innovatieve resultaten leiden. Als je wilt voorkomen dat je je tijd verdoet met enkel ‘veilige’ (en voor de hand liggende) ideeën zul je actie moeten ondernemen. Ingewikkeld is dat overigens niet. Door te starten met een eenvoudige warming-up kun je je team creatiever maken.
Je team creatiever maken met een warming–up
Net als je spieren moet ook je brein opgewarmd worden om een topprestatie te kunnen leveren. Om deelnemers in de juiste creatieve mindset te krijgen is het verstandig om hen eerst een mentale warming up te geven. Laat het onderwerp van de bijeenkomst even los en laat de groep nadenken over iets totaal anders. Liefst iets totaal bizars…
Na een braindump (waarin deelnemers alle logische ideeën delen die zij al hebben voor het centrale vraagstuk) laat je het team kort nadenken over een idioot scenario, zoals:
- Wat als alle kinderen onzichtbaar zouden zijn?
• Wat als iedereen een spion was?
• Wat als iedereen een giraffe als huisdier zou hebben?
• Wat als alle mensen er precies hetzelfde uit zouden zien?
Tuurlijk, deze stellingen zijn pure flauwekul, maar het effect van de oefening is er niet minder om. De deelnemers die geblokkeerd zijn door angst om iets verkeerds te zeggen moeten opeens nadenken over iets triviaals. De belachelijke stelling heeft niets te maken met het serieuze vraagstuk dat moet worden opgelost en er zijn even geen goede en foute antwoorden.
Met andere woorden: gedurende de warming up is het veilig om met gestoorde ideeën te komen. Niemand zal erover vallen. Sterker nog, je wordt waarschijnlijk beloond voor je gekke ideeën met een bemoedigend lachsalvo.
De gekke stellingen zorgen voor twee dingen:
- Ze maken mensen vertrouwd met het gebruiken van hun eigen fantasie
- Ze halen de druk van het ‘zware’ onderwerp even weg.
Nadenken over iets onbenulligs als ‘Wat als alle kinderen onzichtbaar zouden zijn’ leidt gegarandeerd tot een luchtige sfeer. De energie schiet omhoog als mensen even de vrijheid hebben om te lachen en te keten. Wat bij de start van de sessie onmogelijk leek is met één idiote stelling gelukt; iedereen heeft lol en laat zijn fantasie de vrije loop.
Na even na te hebben gedacht over een grappige flauwekul-stelling, zullen deelnemers het opeens een stuk minder lastig vinden om hun creativiteit in te zetten bij de zoektocht naar een oplossing voor het serieuze probleem. Iedereen zal een stuk meer open staan voor ongebruikelijke ideeën na even te hebben ‘geoefend’ met onorthodoxe gedachten.
“Ja, MAAR…” verandert zo in één klap in “Ja, ÉN…”
Een voorbeeld uit de praktijk
Een tijdje terug hadden we een sessie in een fabriek. De organisatie stond aan de vooravond van een grote reorganisatie en deelnemers waren niet bepaald in de stemming om even lekker ‘outside the box’ te denken. Een groep fronsende mannen zat tegenover ons. Armen over elkaar. Gekke ideeën zouden in deze groep waarschijnlijk niet goed vallen.
Om deze mannen, die begrijpelijkerwijs wel wat anders aan hun hoofd hadden dan een creatieve sessie, toch in de juiste mindset te krijgen, besloten we een luchtige opwarmer te gebruiken.
“Wat als kinderen onzichtbaar zouden zijn?”
Na een korte stilte begonnen de eerste fabrieksarbeiders te grinniken. Even later was de hele groep geanimeerd aan het fantaseren over de gevolgen van zo’n horror-scenario. “Nou als MIJN kinderen onzichtbaar zouden zijn….” Het was op dat moment nauwelijks meer voor te stellen dat deze groep lachende, geinende mannen kort daarvoor nog op het punt stonden om de ruimte te. verlaten. Na vijf minuten hilariteit begonnen we aan de uitdaging. In de twee uur die volgden deelden de mannen de wildste ideeën (zonder elkaars ideeën te veroordelen). De vloek van de ernst was gebroken.
Houd dit simpele trucje in je achterhoofd de volgende keer dat je een brainstormsessie gaat begeleiden. Je team creatiever maken zit soms in kleine dingen.
Meer weten over het creatieve proces en het structureren van innovatie?
We helpen je graag bij je volgende vraagstuk. Stuur me een mailtje of bel ons op 010 3070 534.