Gek, gekker, goed – Omarm gekke ideeën en vergroot de creativiteit van je groep!

Om een groep mensen creatieve ideeën te laten bedenken, zul je eerste een veilige omgeving moeten creëren; een omgeving waar mensen hun ideeën durven te delen. Ook ‘rare’ ideeën. Het vergt moed om gekke ideeën te delen. Maar juist ongebruikelijke ideeën leiden tot de meest originele oplossingen. Het zijn de teams die met nieuwe ideeën durven te ping-pongen, die tot de beste ideeën komen.

Bij HatRabbits organiseren en faciliteren we veel creatieve sessies. Wij doen dit vanuit de overtuiging dat mensen van nature creatief zijn. Iedereen is in staat om vernieuwende ideeën te bedenken. Dit zien we ook terug in onze sessies. Maar, we zien ook dat niet iedereen comfortabel is met het hardop uitspreken van ‘gekke’ ideeën. Sommige mensen zijn zo bang om fouten te maken, of zichzelf voor schut te zetten, dat ze liever geen ‘rare dingen’ zeggen. Dat is jammer. Het is namelijk veel makkelijker om een gek idee achteraf af te zwakken, dan om een saai idee spannend te maken.

Het zijn vaak de gekke ideeën waar de meest briljante ideeën en inzichten uit voortkomen. Rare ideeën, maken ons aan het lachen en zetten ons aan het denken. Rare ideeën zijn van cruciaal belang voor creativiteit. Een tekort aan rare ideeën is schadelijk voor het proces en de uitkomst van een creatieve sessie. Daarom hebben wij de techniek ‘Gek, Gekker, Goed‘ ontwikkeld. Een eenvoudige groepsoefening die mensen stimuleert om gekke ideeën te delen en uit te spreken.

Gek, Gekker, Goed

Zorg ervoor dat je uitdaging duidelijk zichtbaar is voor alle deelnemers. Mocht je het nog niet gedaan hebben, formuleer je uitdaging dan als een heldere ‘Hoe kunnen we..?’ vraag.

Geef elke deelnemer een vel papier. Zorg ervoor dat het vel groot genoeg is om op te schrijven (A4 formaat printpapier is voor deze opdracht prima geschikt). Vraag aan de deelnemers om het vel te verdelen in 3 gelijke vlakken. Dit kunnen ze doen door twee lijnen te zetten met een pen, of door het papier te vouwen.

1. Gek

Vraag aan de deelnemers om individueel (zonder met elkaar te overleggen) een ‘gek idee’ op te schrijven, om het doel te bereiken. Dit gekke idee mag in de eerste kolom worden genoteerd. Een gek idee moet écht een gek idee zijn. Dus, benadruk dat de ideeën onrealistisch moeten zijn (bijvoorbeeld omdat ze onethisch, illegaal of fysiek onmogelijk zijn).

De ideeën moeten onrealistisch zijn, maar ze moeten wel passen bij de uitdaging.

Vraag de deelnemers om 1 idee op te schrijven. Laat ze hierna het vel met hun idee doorgeven aan hun rechterbuurman of -buurvrouw.

2. Gekker

Elke deelnemer heeft nu een vel papier voor zich waarop een gek idee is geschreven. Nu is het de kunst om dit gekke idee nog gekker te maken. Vraag de deelnemers om het gekke idee te bestuderen, en in de tweede kolom iets toe te voegen aan het idee waarmee het idee nog véél gekker wordt.

Hoe gekker hoe beter. Stimuleer deelnemers om de grenzen op te zoeken van absurde en hilarische situaties. Vertel deelnemers dat ze moeten proberen om hun buurman of buurvrouw aan het lachen te krijgen, of ze in ieder te laten fronsen.

Vraag deelnemers wederom om hun idee door te geven naar rechts.

3. Goed

De laatste stap gaat over het realistisch maken van de ideeën. Elke deelnemer heeft een ‘gek idee’ en een ‘gekker idee’, en deze kunnen als inspiratiebron worden gebruikt voor het ontwikkelen van een originele (doch realistische) oplossing.

Geef de deelnemers een moment de tijd om de gekke ideeën te vertalen naar een werkbare oplossing. Herhaal bij deze stap dat je weliswaar opzoek bent naar ‘realistische ideeën’, maar het vooral ook belangrijk is dat de ideeën vernieuwend zijn! Deelnemers moeten proberen om het originele karakter van de ideeën te behouden.

Veel mensen vinden de laatste stap het moeilijkst. Het opschrijven van een gek idee is een eitje vergeleken met het realistisch maken van een absurde oplossing. Toch is ook iedereen in staat om deze laatste stap te zetten.

Je kunt deelnemers een paar handige tips meegeven om van een ‘gek idee’ een ‘goed idee’ te maken.

  • Wat is er goed aan dit idee? (Hoe kunnen we deze ‘voordelen’ op een realistische manier bereiken?)
  • Wat zijn de nadelen van dit idee? (Hoe kunnen we deze nadelen wegnemen?)
  • Wat is de basis-gedachte van dit idee? (Hoe kunnen we dit ‘principe’ – op een realistische manier – nog meer toepassen?)

Als je meer wilt weten over deze laatste stap, lees dan onderstaande artikelen:

Voorafgaand aan de brainstormsessie zou je bovenstaande artikelen ook naar de deelnemers kunnen opsturen, zodat iedereen goed is voorbereid.

 

Voorbeeld
In de praktijk zou het er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

“Hoe kunnen we nieuwe talentvolle mensen vinden voor onze afdeling?”

  1. Gek: “We ontvoeren de talentvolle medewerkers van onze concurrent.”
  2. Gekker: “… en gebruiken hun DNA om eigen talentjes te klonen.”
  3. Goed: Bovenstaande ideeën zouden kunnen leiden tot: 
    1. “We starten onze eigen interne opleiding waarmee we talent aantrekken en aan ons binden.” (talent-pool)
    2. “We bieden de recruiter van onze concurrent een baan aan.” (ontvoeren)
    3. “We vragen onze huidige talentvolle werknemers om voor ons te werven, en bieden hun vrienden en studiegenootjes een baan aan.” (klonen)
  4. Als iedereen de laatste stap heeft gedaan kun je een rondje doen. Laat iedereen de formulieren op zijn of haar formulier voorlezen. (Het voorlezen zorgt geheid voor hilariteit.) Het is aan te raden om deze techniek twee keer achter elkaar te doen. Je zult zien dat mensen in de tweede ronde, ‘opgewarmd’ zijn en creatievere ideeën zullen opschrijven!

 

Er zijn verschillende redenen waarom deze vreemde techniek het een stuk minder eng maakt om ‘wilde ideeën’ te delen. Ten eerste moeten de deelnemers allemaal tegelijkertijd met een belachelijk idee komen. Ten tweede krijgen de deelnemers na de eerste ronde een idioot idee van hun buurman of buurvrouw onder ogen. Hierdoor wordt het makkelijker om ook zelf iets belachelijks op te schrijven.

Daarbij wordt originaliteit beloond bij deze techniek. De gekste ideeën leiden tot de hardste lachsalvo’s. De deelnemers met de meest originele ideeën krijgen de meeste waardering van de groep. Tot slot dwingt deze techniek deelnemers actief om in de tweede ronde de ideeën nog gekker te maken. Op iets geks voortborduren is voor veel mensen eenvoudiger dan zelf iets uit ‘niets’ te bedenken.

Probeer je buurman of buurvrouw aan het lachen te krijgen!” en “Maak je geen zorgen, het realistisch maken is het probleem van je buurman of buurvrouw!” zijn zinnen die altijd helpen om ervoor te zorgen dat mensen alles uit de kast halen om elkaar af te troeven met de meest vreemde oplossingen.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over creatieve denktechnieken of het creatief oplossen van problemen? Stuur dan een mail naar hello@hatrabbits.com, we vertellen je er graag meer over!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

cross industry innovation - creatieve oplossingen buiten je eigen vakgebiedWhy changing your perspective makes you more creative - verander je perspectief