Creatieve oplossingen uit een ander vakgebied

Wat chirurgen kunnen leren van piloten

Creativiteit is simpelweg het combineren van bestaande elementen om iets nieuws te creëren.
Je brengt zaken bij elkaar die nog niet eerder (op deze manier) bij elkaar zijn gebracht. Of het nu gaat om materialen, technieken, processen of ideeën. Combineer dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben en de kans is groot dat je tot verrassende resultaten komt.

Stel, je zit met een lastig probleem en de gangbare oplossingen zetten geen zoden aan de dijk. Je zult dus op zoek moeten gaan naar écht creatieve oplossingen. In zo’n geval is het verstandig om bewust vreemde combinaties te maken.

Denk bijvoorbeeld na over oplossingen op basis van een (ogenschijnlijk) onlogisch startpunt. Door jezelf te forceren om vanuit een willekeurig startpunt na te denken over manieren om je probleem op te lossen kom je tot ideeën en inzichten die je anders niet zo snel zou bedenken. Ze zijn immers ‘onlogisch’.

Maar soms hoef je niet eens zelf het winnende idee te bedenken. Vaak heeft iemand anders namelijk al een briljante oplossing bedacht waarmee jij jouw probleem te lijf kunt gaan.

Die creatieve oplossingen vind je meestal niet in je eigen vakgebied. Als een collega of concurrent een oplossing zou hebben voor jouw probleem, dan zou je dat namelijk waarschijnlijk wel weten.

Gelukkig spelen de meeste problemen in meer dan één vakgebied. Meestal is in een andere branche allang iets slims bedacht waar jij je voordeel mee kunt doen. Vraag jezelf eens af in welke andere vakgebieden vergelijkbare uitdagingen spelen.

Creatieve oplossingen uit een ander vakgebied

Wil je mensen stimuleren om hun rommel op te ruimen, kijk dan op welke manieren festivalorganisaties, gemeentes, schoonmaakbedrijven of conciërges op een middelbare school dat aanpakken. Ben je op zoek naar een manier om een nieuw project te financieren, kijk dan eens naar succesvolle startups, vrijwilligersorganisaties of de farmaceutische industrie. Wil je een proces in een fabriek flink versnellen? Misschien kun je inspiratie opdoen in (de pitstop van) de Formule 1 of bij de brandweer of de ambulancedienst, waar elke seconde van levensbelang is.

In een andere branche zal men een vergelijkbaar probleem vaak op een hele andere manier aanvliegen. Een manier die in jouw vakgebied zeer ongebruikelijk is, en juist daarom erg verfrissend. En in tegenstelling tot je concurrenten zijn organisaties in andere vakgebieden doorgaans een stuk minder huiverig om hun creatieve oplossingen met je te delen!

Een mooi voorbeeld van een organisatie die goed om zich heen heeft gekeken is het Oogziekenhuis in Rotterdam.

Piloten in het ziekenhuis

Om wachtlijsten te verminderen en patiënten minder lang te laten wachten, besloot men te kijken hoe in de luchtvaart te werk wordt gegaan. Het leidde tot de introductie van patiëntenplanning op basis van de planning van passagiers in de luchtvaart.

Maar het ziekenhuis ging veel verder dan het verbeteren van de planning. Men wilde ook de veiligheid van operaties verbeteren. Om dit te bereiken adopteerde het ziekenhuis de bekende ‘zwarte doos’ die in elk vliegtuig is te vinden. Deze black box registreert vluchtdata, zodat in het geval van een ongeluk kan worden geanalyseerd wat er misging. Het ziekenhuis implementeerde een vergelijkbaar systeem: alle operaties worden nu gefilmd, zodat ze afloop kunnen worden geëvalueerd. Doordat lessen worden getrokken gaat de kwaliteit omhoog.

Men heeft overigens niet alleen naar de luchtvaartindustrie gekeken. Ook slimme ideeën uit andere industrieën worden omarmd. Zo heeft het Oogziekenhuis ‘valet parking’ geïntroduceerd. Een bekend fenomeen bij luxe hotels. Bij aankomst parkeert een chauffeur je auto voor je. Dit is niet alleen bijzonder klantvriendelijk, maar zorgt daadwerkelijk voor beter herstel van de patiënt. Een patiënt die zich niet druk hoeft te maken over het vinden van een parkeerplekje komt een stuk minder gestrest binnen. Een minder nerveuze patiënt is rustiger en luistert beter naar de artsen en verpleging. Hierdoor herstelt een patient vaak beter!

 

Vaak is jouw probleem allang opgelost in een totaal andere branche. Tot welke ongerelateerde vakgebieden kun jij je wenden?

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Kies de beste ideeën na het brainstormenGekke ideeën - Follow the white rabbit - creative thinking technique