Creativiteit in tijden van Corona – hoe crisis zorgt voor inventiviteit (deel 2)

Ik hoeft je vast niet te vertellen dat Covid-19 een serieus virus is. Zo’n 10 maanden geleden begonnen we massaal thuis te werken en in de tussentijd is die situatie niet veel veranderd. De pandemie en de drastische maatregelen die erop volgden hebben voor veel nieuwe problemen gezorgd. Problemen die schreeuwen om creatieve oplossingen. In maart vorig jaar schreef ik een artikel over hoe zelfs een crisis van deze omvang kansen creëert. In het artikel beschreef ik wat voor slimme oplossingen zoal zijn bedacht om het beste van de situatie te maken. Na ongeveer een jaar van pandemie is het tijd voor deel 2! Laten we eens stilstaan bij enkele creatieve oplossingen die in de tussentijd voorbij zijn gekomen.

Window shoppen 2.0

Er is niet veel te doen tijdens een lockdown. Op het moment dat ik dit schrijf zijn in Nederland de meeste winkels dicht en men wordt verzocht waar mogelijk vanuit huis te werken. Gelukkig is het nog wel toegestaan om overdag je huis te verlaten voor een blokje om door de buurt of om een beetje te ‘window shoppen’. Dat laatste bracht Shoebaloo, een schoenenwinkel in Amsterdam, op een creatief idee. Ze ontwierpen grote raamstickers met hierop hun assortiment en bijbehorende QR codes, zodat je tijdens je wandeling direct je bestelling kunt plaatsen.

Afhaal-lingerie

Om haar bedrijf draaiende te houden, liet de eigenaresse van een lingeriewinkel in Krommenie zich inspireren door een niet zo voor de hand liggende industrie: bloemenwinkels. ‘Als een bloemist producten op straat kan verkopen, dan kan ik dat ook’, moet ze gedacht hebben. Hoe? Je laat haar gewoon je borsten zien (met strak shirt erover, het moet wel netjes blijven natuurlijk). Als expert ziet ze direct welke maat je nodig hebt. Ondertussen vraagt ze je naar je wensen en vervolgens haalt ze wat mooie items uit de winkel. Je kiest jouw favoriet, betaalt en past je nieuwe aanwinst thuis. En mocht het toch niet passen, dan breng je het gewoon terug!

Nachtelijke car wash 

De meeste Nederlanders wassen hun auto niet laat op de avond. Maar DJ La Fuente leek het wel wat. Zijn passie voor muziek en mooie auto’s bracht de Nederlandse DJ op een creatief idee: de Midnight Carwash. Hij huurde een autowasstraat, schakelde wat danseressen in, installeerde zijn DJ booth en het feestje kon beginnen. Na je ritje door de wasstraat bereik je het discoplein waar het discostofzuigen (een soort discozwemmen voor volwassenen) kan beginnen. Een avondje uit én een schone auto, wat wil een mens nog meer? (het spreekt voor zich dat dit een initiatief is van vóór de avondklok)

Dineren met een panda

Afstand houden blijft moeilijk. Niet omdat je niet wilt, maar omdat het zo onnatuurlijk voelt, vooral bij mensen die je lief hebt. Een restaurant in Bangkok heeft, naar mijn mening, de liefste oplossing ever bedacht voor dit probleem. In plaats van het afplakken of weghalen van stoelen, plaatsten ze panda-knuffels op de stoelen die niet gebruikt mochten worden! Deze pluizige tafelgasten zorgen niet alleen voor afstand, maar maken ook dat deze ongezellige situatie er toch gezellig uitziet.

Testrit aan huis

Vanuit je luie stoel een auto kopen? Een jaar geleden leek dat nog een heel slecht idee. Als er namelijk iets belangrijk is bij het kopen van een auto, dan is het wel de testrit en een grondige inspectie van de binnen- en buitenkant van de auto voordat je je handtekening zet. Van Mossel in Tilburg maakt dit allemaal mogelijk …gewoon vanuit huis! Het aanbod bekijk je in een virtuele showroom en voor vragen videobel je met een medewerker die je zowel de binnen- als buitenkant van de auto laat zien. Geïnteresseerd? Dan is het tijd voor de testrit aan huis. Ja, dat lees je goed! Van Mossel komt met de door jou gekozen auto naar je toe. Voor je instapt desinfecteert de medewerker de auto nog even en terwijl jij achter het stuur zit wordt jouw eventuele inruilauto getaxeerd. Dat is nog eens service aan huis.

 

Waar haal jij je creativiteit vandaan tijdens een crisis?

Creatieve oplossingen bedenken is niet altijd voor iedereen even simpel. Soms is een uitdaging zo overweldigend dat je geen alternatieven meer ziet. In zulke situaties is het waardevol om even los te komen van je eigen uitzichtloze situatie en je te laten inspireren door een bedrijf dat niets te maken heeft met jouw industrie. Door te bedenken hoe een totaal andere organisatie jouw probleem zou oplossen, lukt het vaak om je probleem eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoe McDonald’s dit probleem zou aanpakken. Benieuwd hoe dit jou kan helpen? Je leest alles over deze manier van denken in dit artikel van een tijdje terug.

 

Ben je klaar voor creatieve oplossingen voor jouw organisatie maar kun je wel wat hulp, structuur of creatieve denktechnieken gebruiken? Dan ben je klaar voor Brightstorming, onze online brainstorm software. Boek vandaag nog jouw gratis demo.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

popular articles on creative problem-solvingThe Mom Test, de mom tets