Hoe je al je zintuigen kunt gebruiken om creativiteit te stimuleren

Veel mensen werken op dit moment geheel of gedeeltelijk vanuit huis. Hoewel thuiswerken vaak geen ramp is, bevordert het niet altijd het creatieve proces. Een onderzoek van Microsoft toont aan dat werken vanuit huis zelfs creativiteit vermindert. Als oorzaak hiervan kan een gebrek aan communicatie tussen werknemers worden aangewezen. Wanneer je vanuit huis werkt heb je nu eenmaal minder direct contact; je luncht niet meer samen met je collega’s en small talk is lastig wanneer je niet samen in dezelfde ruimte bent. Gelukkig zijn er manieren om je creativiteit een boost te geven als je weer eens alleen thuis zit. In dit artikel vertel ik je hoe je met behulp van je zintuigen creativiteit kunt stimuleren.

Hoe het stimuleren van je zintuigen je creativiteit kan vergroten

Door je zintuigen te stimuleren activeer je specifieke delen van je brein die creativiteit kunnen verbeteren. Bepaalde geuren, visuele triggers of geluiden kunnen het creatieve denkproces bevorderen. Dit kan je helpen met het bedenken van nieuwe, innovatieve ideeën. Probeer daarom, wanneer je moeite hebt om in de “creative zone” te komen, elk van je zintuigen te prikkelen door gebruik te maken van de volgende tips:

Zien

Je visuele omgeving kan veel invloed hebben op je creativiteit. Als je creativiteit wilt stimuleren, probeer dan bijvoorbeeld de lampen in je kamer eens te dimmen. Onderzoek toont aan dat mensen in een donkere omgeving het gevoel hebben vrij te zijn van beperkingen en dat dit ervoor zorgt dat ze meer risico durven te nemen en meer experimenteren. Ook het veranderen van kleuren in je werkomgeving kan leiden tot meer creativiteit. Zo wordt de kleur blauw geassocieerd met een gevoel van veiligheid en zorgt een blauwe omgeving er dus voor dat mensen bereid zijn nieuwe dingen te proberen.

Ruiken

Het ruiken van een specifieke geur kan verschillende psychologische reacties oproepen. Zoals je wellicht weleens hebt gemerkt, kan een geur een trigger zijn voor je brein om iets te herinneren. Dit is nuttig als je op zoek bent naar creatieve oplossingen, aangezien je door de herinneringen nieuwe verbanden kunt leggen. De herinneringen werken in dit geval als extra input voor nieuwe ideeën. Sommige geuren kunnen het creatieve proces nog een extra boost geven; zo lijkt onderzoek erop te wijzen dat de geur van vanille je creatiever maakt.

Horen

Hoewel sommige mensen denken dat absolute stilte ideaal is voor creatief denken, is dit niet het geval. Sterker nog, als je op zoek bent naar creativiteit kan een beetje achtergrondgeluid juist in je voordeel werken. Achtergrondgeluid zoals geroezemoes in een koffietentje kan je creatieve prestaties verbeteren. Maar overdrijf het niet. Hoewel achtergrondgeluid tussen de 50 en 70 decibel creativiteit kan vergroten, werkt geluid boven de 70 decibel averechts.

Proeven

Zelfs het eten van het juiste voedsel kan het creatieve proces in je brein op gang helpen. Fruit en groene groentes hebben een positief effect op je gemoedstoestand en je creativiteit. In bessen zitten bijvoorbeeld verschillende verbindingen die helpen met het activeren van de neurotrofine ‘BDNF’; een stofje in het brein dat de groei van nieuwe neuronen bevordert. Deze neuronen heb je hard nodig om creatief te kunnen denken.

Voelen

Heb je er ooit bij stilgestaan dat iets simpels als het ballen van je linker vuist je creativiteit kan verbeteren? Onderzoek toont aan dat het knijpen met je linkerhand de rechter hersenhelft activeert. De rechter hersenhelft is verantwoordelijk voor verbeelding, dus door dit gedeelte van je brein te activeren verbeter je het creatieve denkproces.

 

Hoe je de perfecte omgeving kunt creëren voor creativiteit

De volgende keer dat je moeite hebt met het bedenken van creatieve ideeën kun je een aantal van deze tips toepassen om je creativiteit te stimuleren:

  • Gebruik de website Coffitivity en speel het geluid af van geroezemoes in een koffietentje of gemompel in een bibliotheek.
  • Probeer wat behulpzame kleuren in je omgeving toe te voegen. Blauw en groen zijn perfect voor het stimuleren van creativiteit.
  • Dim de lichten in de kamer waar je in werkt.
  • Koop een stressbal en knijp hierin met je linkerhand wanneer je aan het brainstormen bent.
  • Steek wat vanille-geurkaarsen aan en zet ze op het bureau waar je aan werkt.

 

Benieuwd op welke manieren je nog meer creativiteit kunt stimuleren terwijl je op afstand werkt?

Probeer Brightstorming. Deze applicatie is jouw eigen digitale brainstormfacilitator. Je kunt Brightstorming gebruiken in teamverband, maar je kunt het net zo gemakkelijk in je eentje gebruiken om creatieve ideeën te bedenken voor elk type uitdaging. Neem een kijkje op hatrabbits.com/brightstorming voor meer informatie of om een online demo in te plannen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Incubatie - Hoe je onderbewuste briljante oplossingen bedenktHet Cobra Effect: hoe beloningen tot ongewenste resultaten kunnen leiden - The Cora Effect: How incentives can backfire