Hoe je aan de hand van een willekeurige afbeelding creatieve ideeën kunt bedenken

Creatief denken gaat voor een groot deel over het op een andere manier kijken naar je uitdaging. Een van de leukste en makkelijkste manieren om creatieve ideeën te bedenken, is door gebruik te maken van een willekeurige afbeelding.

De Willekeurige Afbeelding is een  krachtige denktechniek, en een van onze favoriete manieren om een creatieve sessie mee te beginnen. Door het zoeken naar een verband tussen je uitdaging en een willekeurige afbeelding dwing je jezelf om anders naar je situatie te kijken en om verrassende ideeën te bedenken.

De techniek bestaat uit drie eenvoudige stappen. Aan de hand van een voorbeeld zal ik uitleggen hoe de techniek werkt.

Stel je bent een ontwerper en je wilt een nieuw soort tafel ontwikkelen. Hoe kan een willekeurige afbeelding je hier dan bij helpen?

The Random Image - designing a table

Stap 1. Genereer een willekeurige afbeelding

Om te beginnen met deze techniek heb je een willekeurige afbeelding nodig. Door een willekeurige afbeelding te gebruiken forceer je jezelf om vanuit een andere invalshoek naar je uitdaging te kijken.

Er zijn diverse manieren om een willekeurige afbeelding te genereren. De eenvoudigste manier is door simpelweg een tijdschrift open te slaan en de eerste afbeelding die je tegenkomt te gebruiken.

Wat voor soort afbeelding je gebruikt maakt niet zoveel uit. Zorg er wel altijd voor dat je afbeelding willekeurig is. Je moet absoluut GEEN invloed hebben op de afbeelding die je krijgt, want dan zal de techniek een stuk minder krachtig zijn. Blader dus, hoe verleidelijk het ook is, niet net zolang door het tijdschrift tot je een ‘geschikte’ afbeelding hebt gevonden. Nee. Zo werkt het niet.

Laten we voor ons voorbeeld een willekeurige afbeelding van een olifant gebruiken.

The Random Image; a great technique for generating creative ideas

Stap 2. Noteer kenmerken van je afbeelding

Nu je een willekeurige afbeelding hebt, is het tijd om deze te omschrijven. Kijk goed naar je afbeelding. Wat zijn opvallende kenmerken? Wat maakt het onderwerp op het plaatje uniek? Noteer ongeveer 5 kenmerken van het onderwerp op de afbeelding.

Hoe specifieker je omschrijving, hoe beter. Houd in je achterhoofd dat je op zoek bent naar unieke kenmerken. De eigenschap ‘groot’ is uiteraard een kenmerk van een olifant, maar als eigenschap is het nog vrij generiek. De eigenschap ‘grote oren’ is al een veel uniekere en interessantere eigenschap. 

The Random Image - a great technique for generating creative ideas

In ons voorbeeld, zouden we bij de afbeelding van de olifant eigenschappen op kunnen schrijven zoals: grote oren, slurf, dikke huid, goed geheugen, kuddedier etc.

Stap 3. Kies één kenmerk en gebruik het als inspiratie om nieuwe ideeën mee te bedenken

Nu je een aantal kenmerken hebt opgeschreven kun je één kenmerk kiezen. Het maakt niet uit welk kenmerk je kiest, maar het werkt het beste om een kenmerk te kiezen dat helemaal niets met je uitdaging te maken heeft. Hoe onlogischer de relatie tussen je kenmerk en je uitdaging hoe krachtiger de techniek zal zijn om je op een ander gedachtenspoor te krijgen.

In ons voorbeeld zouden we bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het kenmerk ‘slurf’. Een geweldig kenmerk om te gebruiken, aangezien het zo’n gek uitgangspunt vormt.

Nadat je een kenmerk hebt gekozen is het tijd om ideeën te genereren. Combineer je kenmerk met je uitdaging en probeer zoveel mogelijk creatieve ideeën te bedenken.

Welke ideeën kun je allemaal bedenken?
Daag jezelf uit om zoveel mogelijk ideeën te bedenken in 3 tot 5 minuten.

In ons voorbeeld combineren we het kenmerk ‘Slurf’ met de uitdaging om een nieuw soort tafel te ontwikkelen. Dit zou kunnen leiden tot allerlei soorten tafels. Denk bijvoorbeeld aan een tafel met een ingebouwde bloemenvaas in de vorm van een slurf, een verstelbare lamp or welllicht een ingebouwde stofzuiger-slurf waarmee je na het eten alle kruimels van tafel kunt zuigen.

Zie het bedenken van gekke nieuwe ideeën aan de hand van je kenmerk als een leuk spel en probeer zoveel mogelijk gekke, interessante combinaties te bedenken.

 

 

The Random Image - creative table design

 

Brightstorming


Deze techniek is slechts een van de vele denktechnieken die zijn opgenomen in de database van onze webapplicatie Brightstorming. Benieuwd hoe Brightstorming jouw team kan helpen bij het vinden van briljante ideeën voor elke uitdaging? Plan vandaag nog een vrijblijvende online demonstratie in, en één van onze experts laat je ervaren wat de kracht is van Brightstorming.

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

creativity and alcoholCreatieve ontsnapping - creative escape