Maakt alcohol je creatiever?

Goed nieuws voor drankorgels en minder goed nieuws voor alle geheelonthouders met creatieve aspiraties; recent onderzoek lijkt te bevestigen dat je van het drinken van alcohol creatiever wordt. Dat roept natuurlijk de vraag op: moet je jouw volgende brainstorm organiseren in de kroeg?

Ik heb me er zeker ook schuldig aan gemaakt: een creatieve sessie met vrienden in de kroeg. Hoe meer biertjes er in dorstige kelen verdwijnen, hoe wilder de ideeën worden.

De ideeën lijken het creatiefst te zijn in de ‘sweetspot’ waarin je weliswaar een alcoholische consumptie achter de kiezen hebt, maar nog niet te diep in té veel glaasjes hebt gekeken.

Uit een bescheiden onderzoek aan de Mississippi State University lijkt nu te blijken nu dat dit effect niet slechts plaatsvindt in de verbeelding van je beschonken brein. Alcohol helpt je echt om creatiever te denken.

Waarom leidt alcohol tot creatievere oplossingen?

Het bedwelmen van je hersenen met een borrel zorgt ervoor dat je vaste denkpatronen loslaat. Een nuchtere geest filtert alle niet-relevante informatie uit het totale aanbod aan mogelijkheden en laat je focussen op de informatie die (op basis van eerdere ervaringen en kennis) het meest nuttig lijkt.

Alcohol vermindert de capaciteit van je hersenen om deze functie te vervullen. Het gevolg is minder concentratie; je sluit niet langer alle ‘irrelevante’ alternatieven uit. Je kijkt feitelijk met een meer open blik naar alle verschillende mogelijkheden (waar je normaal alleen de ‘logische’ –en doorgaans saaie, voor-de-hand-liggende opties serieus zou overwegen). Een aangeschoten brein is een stuk toleranter en geeft ook vreemde, wilde en ronduit bespottelijke ideeën een eerlijke kans.

Niet nieuw

Het idee dat je van alcohol creatiever wordt is niet nieuw. Zo bracht de Deense bierbrouwer Rocket Brewing Company al een alcoholisch drankje op de markt dat je creatiever zou maken; The Problem Solver.

Deze goudgele rakker van 7,1% was gebaseerd op een eerder onderzoek, waaruit bleek dat een bloedalcoholpercentage van 0,075% de creatieve sweetspot is. De Denen hebben voor het gemak een handige indicator op de zijkant van de fles aangebracht, zodat je precies kan zien hoeveel je nog zou moeten drinken om een creatief genie te worden.

Problem Solver beer

‘The Problem Solver’, gebrouwen door Rocket Brewing Company

Fles aan de lippen dus, als ik een creatieve oplossing zoek?

Is alcohol drinken per definitie een goed idee als je op zoek bent naar creatieve oplossingen?

Neen. Helaas. Het is niet zonder meer gerechtvaardigd om verlekkerd naar een alcoholische versnapering te grijpen. Er zijn namelijk betere (en gezondere) manieren om los te komen van je (beperkende) denkpatronen.

Net als weinig slapen zorgt het nuttigen van een paar glazen alcohol weliswaar voor meer (ongebruikelijke) alternatieven, maar deze effecten zijn ook te bereiken zonder je nachtrust of nuchterheid op te geven.

Er zijn tal van denktechnieken die je kunt inzetten om jezelf te forceren om oplossingen te zoeken in (ogenschijnlijk) vreemde hoeken. Vraag je bijvoorbeeld eens af hoe een uitgesproken beroemdheid jouw uitdaging zou oplossen, of bedenk wat er zou gebeuren als je het probleem eerst nog vele malen erger zou maken!

In de applicatie Brightstorming, die we speciaal voor het genereren van creatieve ideeën hebben ontwikkeld, wordt zelfs het selecteren van leuke en effectieve creatieve denktechnieken je uit handen genomen.

Voordeel van deze gezonde manieren om je brein een creatieve boost te geven, is dat je vervolgens probleemloos ook nog analytische taken kunt verrichten. Kritisch denken en een te nauwe focus mogen dan creativiteit soms in de weg zitten, voor het evalueren en verscherpen van een oplossing zijn ze onontbeerlijk. Eindigen met een stapel wilde ideeën is leuk, maar je moet nog wel de goede van de slechte ideeën kunnen onderscheiden en van het winnende idee een realistisch plan zien te maken.

Conclusie:

Net als de ongezonde gewoonte om te weinig te slapen kan ook het nuttigen van een paar alcoholische drankjes je creativiteit aanwakkeren. Het is echter niet de meest praktische optie. Geniet dus gerust van een drankje op z’n tijd, maar laat een gewenste creatieve boost niet de reden zijn om naar de fles te grijpen…

Proost!

 

 

Zelf ervaren hoe Brightstorming jou en je collega’s in nuchtere toestand naar de meest verrassende ideeën loodst?

Vraag een proefaccount aan op https://brightstorming.com/demo/

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Willekeurige afbeelding - random image