Hoe los je een probleem op met behulp van experts?

Als je een complex probleem wilt oplossen is het verstandig om de hulp in te roepen van deskundigen. Wat je echter niet moet doen, is deze experts vragen hoe je jouw probleem zou moeten oplossen!

Hoe los je een probleem op met behulp van experts

Een tijdje terug las ik het boek ‘Stop Guessing‘, van Nat Greene. Stop Guessing is een relatief dun boekje, maar Greene heeft het voor elkaar gekregen om er toch flink wat prikkelende uitspraken in te verwerken. Zo vindt Greene dat het altijd een slecht idee is om mogelijke oorzaken op een rij te zetten, aangezien dit volgens hem neerkomt op ‘guesswork’.

Hoewel hij soms wat kort door de bocht gaat, heef hij met veel van zijn uitspraken zeker een punt. Met name Greene’s advies om nooit een deskundige te vragen hoe je jouw probleem zou moeten oplossen resoneerde bij me, aangezien ik stagiaires (en nieuwe medewerkers) regelmatig op het hart druk dat het belangrijk is om experts OP DE JUISTE MANIER te interviewen. Les één bij het interviewen van deskundigen spreekt voor zich: slik niet alles wat een deskundige zegt zomaar voor zoete koek. Blijf net zo lang vervolgvragen stellen tot je precies begrijpt WAAROM hij of zij een bepaalde claim maakt. Les twee is iets minder voor de hand liggend: zorg dat je de juiste vragen stelt.

De vloek van kennis

Wat maakt iemand een deskundige? Over het algemeen is een deskundige iemand die veel ervaring heeft op een bepaald (vak)gebied en daardoor precies weet hoe iets werkt. De uitgebreide ervaring zorgt dat een deskundige veel weet over een onderwerp, maar die ervaring zorgt er tegelijkertijd voor dat je van experts geen creatieve oplossingen hoeft te verwachten. Experts lijden namelijk onder de ‘vloek van kennis’; ze weten zo veel dat het hun fantasie beperkt. Het is ontzettend moeilijk voor een deskundige om alternatieve scenario’s serieus te overwegen wanneer deze alternatieven niet passen bij wat hij of zij verwacht op basis van eerdere ervaringen en opgebouwde kennis. Het kan dus zomaar gebeuren dat een expert ongebruikelijke informatie of verrassende inzichten mist.

Voor originele oplossingen hoef je dus meestal niet aan te kloppen bij de expert. Maar er zjin nog meer redenen om experts niet om oplossingen te vragen.

Wat je absoluut NIET aan een expert moet vragen

Als je een deskundige interviewt, vraag dan niet “Hoe zou ik dit kunnen oplossen?” Als het zo makkelijk was zou een expert het waarschijnlijk allang hebben opgelost. Er is echter een nog veel belangrijkere reden dat je experts niet moet vragen om je probleem op te lossen. Experts zijn namelijk geneigd om een ‘je weet maar nooit’-aanpak te hanteren. Deskundigen verdienen vaak hun geld met een zorgvuldig opgebouwde reputatie. Die reputatie zullen ze niet op het spel willen zetten. Experts zijn dus geneigd om je te adviseren om maar gewoon een heel nieuw product aan te schaffen of om maar gewoon het hele systeem te vervangen. Dat is weliswaar duur (voor jou), maar ook veilig (voor de deskundige). Proberen om de onderliggende oorzaak te verhelpen of iets te repareren is daarentegen riskant. Als de oplossing niet helemaal werkt kan de reputatie van de deskundige een flinke deuk oplopen. Waarom zou iemand dit risico lopen?

Experts zijn risicomijdend op JOUW kosten. Vraag ze dus niet om je probleem op te lossen. Maar dat experts voorzichtig zijn wil niet zeggen dat je ze helemaal niet om hulp moet vragen.

Wat je WEL moet vragen

Deskundigen zijn fantastische bronnen van informatie. Je moet ze alleen de goede vragen stellen. Stel vragen zoals “Kun je me helpen om te begrijpen hoe dit systeem werkt?” Zo nodig je de deskundige uit om zijn of haar kennis en ervaring te delen, zonder hem of haar te verleiden tot het geven van meningen of advies. Stel vragen tot je precies weet hoe (het relevante deel van) het systeem dat problemen veroorzaakt werkt.

Als je eenmaal goed begrijpt hoe een systeem of proces werkt, kun je er oplossingen voor ontwikkelen. Door vanuit een ander perspectief naar je uitdaging te kijken (bijvoorbeeld door gebruik te maken van creatieve denktechnieken) kun je originele oplossingen genereren waar een deskundige op het betreffende thema waarschijnlijk nooit aan zou hebben gedacht.

 

Benieuwd wat nog meer van belang is bij het oplossen van complexe problemen? Neem dan contact met ons op voor een incompany training of schrijf je in voor een van onze open online trainingen. We leren je graag de vaardigheden die je nodig hebt om elk type probleem op creatieve wijze op te lossen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Oplossing communiceren: waarom visualisaties noodzakelijk zijn - Expertly communicate your solution: use visualsHet Spookleger