Een oplossing communiceren: waarom visualisaties noodzakelijk zijn

Wil je innoveren? Visualiseer dan in elke fase van het proces.

Hoe zorg je ervoor dat betrokkenen het belang van je opgedane inzichten inzien? Hoe maak je de juiste keuze uit verschillende mogelijke oplossingen? En hoe kun je jouw oplossing zo communiceren dat alle toehoorders er enthousiast van worden? Het antwoord: door je boodschap visueel te maken.

Een gesproken of geschreven uitleg is een goed begin, maar als je wilt dat je boodschap blijft hangen kun je die maar beter visueel maken. Visualiseren is cruciaal wanneer je een innovatieve oplossing wilt presenteren. Sterker nog, het is essentieel in elke fase van het innovatieproces.

Inzichten presenteren

Elk innovatieproces start met inzichten. Als je jouw onderzoek serieus aanpakt, dan zul je gegarandeerd een heleboel interessante inzichten opdoen. Je kunt deze beschrijven door erover te vertellen of door een tekstje te schrijven, maar tenzij je een briljante verhalenverteller bent zal de impact minimaal zijn. Je publiek zal ten minste een deel van wat je verteld hebt snel weer vergeten zijn en de kans dat ze de inzichten delen met anderen is bijzonder klein.

Om de inzichten goed deelbaar te maken zul je ze moeten visualiseren. Genereer een eenvoudig en helder overzicht van de belangrijkste data in de vorm van een infographic of illustratie. Gebruik iconen of simpele tekeningen om de belangrijkste bevindingen te verduidelijken. Op deze manier blijft de informatie beter hangen. Mensen zullen geneigd zijn om de resultaten te delen met andere geinteresseerden. Hoe groter de groep die jouw inzichten bekijkt, hoe groter de kans dat je nuttige ideeën, aanvullingen en toevoegingen ontvangt.

De kans is groot dat stakeholders en deskundigen die je nog niet eerder hebt gesproken contact met je opnemen, op basis van de visuele informatie die je hebt verspreid. Door met deze mensen in gesprek te gaan kun je jouw begrip van de situatie verder verbreden.

an example of insights in a visual form

Een voorbeeld van inzichten in visuele vorm.

Ideeën uitleggen 

Heb je een briljant idee? Maak er dan snel een schets van. Het is veel makkelijker voor anderen om jouw idee te begrijpen wanneer je er een vluchtige tekening bij maakt om uit te leggen wat je bedoelt.

Maar, hoe belangrijk schetsen ook zijn, voeg altijd óók een korte tekstuele uitleg toe. Zonder context is een schets namelijk niet altijd even duidelijk. Enkele dagen na de brainstorm zullen nog weinigen herinneren welk briljant idee er ook alweer schuilging achter een vluchtig schetsje.

Voeg snelle schetsjes toe aan je ideeën om te zorgen dat iedereen begrijpt wat je bedoelt. 

Mogelijke oplossingen vergelijken

Een goede creatieve sessie zal honderden, zo niet duizenden ideeën opleveren. Je zult deze berg aan ideeën moeten clusteren om tot verschillende oplossingsrichtingen te komen waaruit je kunt kiezen wat de meest kansrijke optie is. Kies de optie die het beste aansluit bij het team, de organisatie en de specifieke situatie. Maar hoe kom je tot zo’n beslissing? Het vergelijken van verschillende scenario’s is niet eenvoudig wanneer de verschillende opties nog nauwelijks uitgewerkt zijn. Je kunt het maken van de juiste keuze vergemakkelijken door elk van de oplossingsrichtingen te visualiseren.

Creëer per scenario een logo, een rationale (een korte toelichting van één alinea) en een key visual. De key visual is een illustratie waarmee je laat zien hoe de oplossing eruit gaat zien. Door elke oplossingsrichting te visualiseren zorg je dat mensen zich kunnen voorstellen hoe de oplossing zal gaan werken. Beslissers zullen zo beter in staat zijn de potentie van de verschillende opties in te schatten.

Visualiseer de oplossingsrichtingen om de potentie van de verschillende opties te laten zien. 

Je concept presenteren

Wanneer eenmaal een keuze is gemaakt, zul je de gekozen richting verder moeten uitwerken. Je zult de oplossing moeten uitwerken tot een krachtig creatief concept. Uiteraard is een geschreven toelichting hierbij onontbeerlijk, maar alleen tekst zal niet voldoende zijn om alle belanghebbenden te overtuigen. Als je echter illustreert hoe het concept in de praktijk zal werken, dan kun je laten zien hoe rijk je concept is. Je zorgt met illustraties dat het concept gaat ‘leven’ en dat mensen er enthousiast over worden. Zorg dat betrokkenen zin krijgen om te beginnen met de implementatie van het concept!

concept visualisation - how to battle invasive crayfish

Visualiseer je oplossing om supporters om betrokkenen enthousiast te maken.

Aannames toetsen

Elk idee moet getest worden in de praktijk vóór je er een hoop tijd, energie en/of geld in steekt. En als je tot hier hebt gelezen zal het je niet verbazen dat ook hier illustraties enorm nuttig zijn. Er zijn talloze manieren om een prototype te maken bij een oplossing, maar of je nu een storyboard maakt, een nepadvertentie of een klikbaar prototype; illustraties zijn je vrienden.

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om je ideeën tot leven te brengen

Het maakt niet uit in welke fase van het innovatieproces je zit, het is altijd een goed idee om je oplossing visueel te communiceren. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om krachtige illustraties te maken. Simpele tekeningetjes zijn vaak voldoende om te overtuigen, zeker in de eerste fases van het innovatieproces. In onderstaande video legt Dan Roam, auteur van The Back of the Napkin, uit hoe je snel tekeningen kunt maken voor elke situatie.

 

 

Een stapje verder:

Wil je meer weten over het visualiseren van ideeën en concepten? Dan is onze incompany-training Prototyping & Valideren echt iets voor jou. In deze training leren jij en je collega’s welke manieren van prototyping er zijn en hoe je snel aannames kunt testen, maar ook hoe je elk idee tastbaar en visueel kunt maken. Uiteraard bieden we deze training ook digitaal aan.

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Hoe los je een probleem op met behulp van deskundigen? Don't ask experts to solve your problem