De beste oplossingen vind je door je ideeën te visualiseren

Na afloop van een brainstormsessie is het vaak onduidelijk wat de echt goede ideeën zijn. Deelnemers hebben vaak verschillende favorieten en deze ideeën zijn doorgaans lastig met elkaar te vergelijken. Door ideeën te visualiseren maak je het een stuk makkelijker om individuele ideeën op waarde te schatten en om sterke ideeën met elkaar te vergelijken.

Onderstaande stappen helpen je om de beste oplossingen te vinden door de favoriete ideeën te visualiseren.

Stap 1. Bestudeer de output en maak aantekeningen
Laat alle deelnemers individueel alle ideeën die bedacht zijn tijdens de brainstormsessie nog eens rustig bestuderen. Vraag deelnemers om langs alle ideeën te lopen en laat hen aantekeningen maken van de dingen die ze interessant vinden. Ze hoeven hierbij geen nieuwe ideeën te bedenken. Ze mogen simpelweg de ideeën en details die ze goed vinden overschrijven op een vel papier. Er is geen limiet aan het aantal aantekeningen dat ze mogen maken. Deelnemers mogen zoveel favoriete ideeën verzamelen als ze willen!

Stap 2. Maak ideeën tastbaar door ze te tekenen
De tweede stap draait om het tastbaar maken van de ideeën. Vraag de deelnemers om hun aantekeningen en favoriete ideeën te visualiseren. Hoe zou deze aanpak eruit kunnen zien als we het zouden uitvoeren? Deelnemers hoeven in dit stadium hun tekeningen nog niet te delen dus ze kunnen rustig en zonder gêne vrijuit krabbelen.

Stap 3. Onderzoekend tekenen
Tijdens het tekenen zullen deelnemers al snel merken welke ideeën het meest realistisch en/of inspirerend zijn. Vraag deelnemers om één van de sterke ideeën te kiezen en dit idee verder te onderzoeken. Om deelnemers te forceren om hun idee in verschillende vormen te gieten, kun je vragen of ze van hun favoriete idee 8 varianten kunnen tekenen in 8 minuten. Een facilitator kan een timer zetten en een seintje geven wanneer een minuut is verstreken, zodat deelnemers weten dat het tijd is om aan hun volgende tekening/idee te beginnen. Deze oefening lijkt misschien vreemd, maar het dwingt mensen om niet te stoppen bij hun eerste invulling van het idee.

Stap 4. Teken de uiteindelijke oplossing
De laatste stap draait om het tekenen van de uiteindelijke oplossing. Geef deelnemers een groot leeg vel papier en vraag ze om hun favoriete oplossing in detail te tekenen. Laat deelnemers 1 idee uitwerken. De tekening moet zonder gesproken toelichting van de maker te begrijpen zijn, dus is het handig om kleine tekstjes toe te voegen. In deze tekstjes leg je in 1 of 2 zinnen uit wat het idee is, wat belangrijke details zijn, hoe het idee werkt etc.

Benadruk dat ‘lelijke’ tekeningen prima zijn. Het is geen tekenwedstrijd. Het maken van een visualisatie van je oplossing draait puur om het overbrengen en uitleggen van je idee. Vraag deelnemers om boven hun visualisatie een heldere, pakkende titel te schrijven. Dit maakt het na afloop makkelijk voor anderen om over het idee te praten. (Zonder dat ze de naam van de maker weten en/of hoeven te noemen.)

Stap 5. Een rondje langs de tekeningen
Als laatste stap kun je een ‘gallery walk’ houden. Hang alle visualisaties op alsof het schilderijen zijn in een museum. Zorg ervoor dat alle tekeningen anoniem zijn. Anders zullen mensen automatisch dolenthousiast zijn over de tekening van de directeur.   

Vraag deelnemers om kleine ronde stickers te plakken bij de tekeningen en details die hen het meest aanspreken. Bespreek na afloop de ideeën en details waar de meeste stickers bij geplakt zijn. Kies hierna plenair de meest interessante oplossingen om verder uit te werken.

Meer weten?
Ben je benieuwd hoe je nog meer op een gestructureerde manier je brainstorm kunt eindigen? Lees dan onderstaande artikelen over de evaluatie-fase van een brainstorm:

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Problem Solving - oplossingen vinden door het jezelf makkelijk te maken