Problemen oplossen als een luiwammes – maak het jezelf makkelijk

Er is niets mis met hard werken. Het is prijzenswaardig en leidt vaak tot goede resultaten. Toch kan het, als je een probleem moet oplossen, lonen om een beetje lui te zijn.

Nee, hiermee pleit ik niet voor halfbakken werk en onverantwoordelijk gedrag. Maar ik wil wel graag wijzen op een uitstekende manier om het oplossen van lastige problemen een stukje makkelijker te maken.

Als je geconfronteerd wordt met een ingewikkelde uitdaging is het doorgaans een goed idee om je taak wat eenvoudiger te maken. Herformuleer de uitdaging, maar formuleer de vraag dit keer zó dat het vele malen makkelijker wordt om de situatie op te lossen. Zoek niet naar manieren om te zorgen voor 20% meer omzet, maar bedenk hoe je één extra product kunt verkopen. En denk niet na over het aantrekken van 1000 extra bezoekers, maar bedenk hoe je zorgt dat slechts twee extra bezoekers naar je event komen. Vraag jezelf niet af hoe je 50.000 euro kunt besparen, maar bedenk manieren om 10 euro minder uit te geven. Met andere woorden: maak je uitdaging belachelijk eenvoudig.

Kleine doelen zijn overzichtelijk

Het voelt misschien als valsspelen, of misschien lijkt het of je de ernst van de situatie niet serieus neemt, maar er zijn goede redenen om je vraag te versimpelen. Het is slim om je uitdaging wat minder imponerend te maken. Een immens probleem kan verlammend zijn. Ambitieus, maar ook doodeng. Het lijkt soms al bij voorbaat een haast onhaalbare opdracht. Waar te beginnen? Piepkleine uitdaginkjes daarentegen, zijn veel minder intimiderend. Kleine doelen zijn overzichtelijk. Niemand raakt ervan in paniek.

Kwantiteit loont

Voor een simpele uitdaging zul je snel en moeiteloos tientallen of zelfs honderden haalbare ideeën bedenken. Een klein doel is immers zo bereikt.

Het zal nauwelijks inspanning kosten om iets te bedenken waarmee je één extra bezoeker naar je event krijgt of een paar euro extra omzet haalt. Dat je in korte tijd vele ideeën kunt genereren heeft verschillende voordelen. Ten eerste vergroot je de kans dat je een écht origineel idee bedenkt. Hoe meer ideeën je bedenkt, hoe groter de kans dat er een briljant idee tussen zit. Maar zelfs als tussen de vele ideeën die je hebt bedacht geen geniale vondst zit, is de hoeveelheid ideeën op zichzelf al heel waardevol.

Het is verleidelijk om kleine ideetjes met een minimale impact weg te wuiven. Die ene extra bezoeker op je festival zal immers het verschil niet maken en een paar euro extra omzet gaat je bedrijf niet redden. Maar bedenk goed dat al deze ideeën met een kleine impact opgeteld een flink verschil kunnen maken. Daarbij zijn ‘kleine ideeën’ vaak goedkoop en eenvoudig (vaak direct) te implementeren.

Je kunt kleine oplossingen opschalen

En dan is er nog een extra voordeel. Als je de oogst aan ‘kleine oplossingen’ bestudeert, zul je zien dat aan sommige ideeën hele interessante concepten ten grondslag liggen. Deze concepten zijn vaak eenvoudig op te schalen. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe kan dit werken in het groot?’ De ideeën zullen je op z’n minst aan het denken zetten over nieuwe manieren om je oorspronkelijke ‘grote’ probleem te tackelen.

Vraag jezelf altijd af; “Wat is de gedachte achter dit idee? Wat probeer ik hiermee te doen?” Kun je het principe achter je mini-oplossing gebruiken om een grotere impact te maken?

Laat je niet uit het veld slaan door imponerende uitdagingen. Breek grote doelen op in kleinere doelen of verklein een flinke uitdaging tot een simpel taakje. Fantaseer er vervolgens vrijelijk op los. Bedenk op welke talloze manieren je het mini-doel zou kunnen bereiken. Genereer zoveel mogelijk ideeën. Wanneer je een flinke stapel mogelijke oplossingen op papier hebt staan, kijk je met welke je uit de voeten kunt. Voer de kleine oplossingen uit naast elkaar, of voeg ze samen tot een zwaardere oplossing.

Het zal je verbazen hoe effectief het kan zijn om je zo nu en dan te gedragen als een luiwammes!

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kijk dan eens hoe Brightstorming je een hoop werk uit handen kan nemen: https://hatrabbits.com/brightstorming/

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Hetty Remmers
    Beantwoorden

    Zou graag het e-book Business Creativity downloaden, maar krijg steeds de melding ‘couldn’t verify submission, try relaoding’. Hoor graag even, thnx.

    • René de Ruijter
      Beantwoorden

      Beste Hetty, wat vervelend dat het niet lukt om het ebook te downloaden. We gaan uitzoeken wat er misgaat. Ik zal je in de tussentijd alvast een prive-bericht sturen om te zorgen dat je het e-book krijgt 🙂

      Hartelijke groet, René

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

brainstorming - 15 tips voor een betere brainstormsessieSolution sketch