Waarom je problemen moet verzamelen

Problemen kom je dagelijks in allerlei soorten en maten tegen. Terwijl veel mensen mopperen over deze uitdagingen, zijn er maar weinigen die initiatief nemen. Dat is zonde. Problemen zijn immers vermomde kansen die je kunt gebruiken om succesvoller te worden.

Problemen zijn nieuwe (onverwachte) situaties die zorgen voor een ongewenst resultaat, of die voorkomen dat het gewenste resultaat ontstaat. Mocht je moeite hebben met het woord ‘probleem’, vervang het dan gerust door het woord ‘kans’ of ‘uitdaging’. Het gaat erom dat je deze probleemsituaties erkent, en dat je ze niet negeert of er voor wegloopt. Of het nu gaat om een kleine persoonlijke frustratie, om een afdelingsbrede uitdaging of om een gigantisch vraagstuk over de toekomst van je hele organisatie.

Ga (pro)actief op zoek
Het constateren en erkennen van problemen is de eerste stap in het vinden van een oplossing. Echte vernieuwers houden hun ogen en oren open voor problemen en gebruiken ze als startpunt voor innovatie.

Verzamel uitdagingen
Hou een lijst bij van zaken die je irriteren en uitdagingen waar je nieuwe ideeën voor nodig hebt. Verzamel grote en kleine problemen. Denk bijvoorbeeld aan; een nieuwe concurrent die toetreedt tot jouw markt, een vastgelopen machine, te hoge werkdruk, het niet kunnen vinden van voldoende gekwalificeerd personeel, een conflict met je leverancier, gebrek aan draagvlak voor de nieuwe strategie etc.

Naast je eigen frustraties kun je ook problemen van je klanten verzamelen. Deze klachten en ergernissen kunnen interessante aanknopingspunten vormen voor nieuwe waarde proposities.

Zoek de problemen die er toe doen
Zodra je een groot of klein probleem hebt geconstateerd, is het jouw taak om dit probleem nader te onderzoeken. Niet elk probleem is immers interessant genoeg om op te lossen. Het onderzoeken en benoemen van een probleemsituatie helpt om context te scheppen. Door (individueel of als team) te definiëren wat het probleem is, en wat wel en niet bij het probleem hoort, breng je focus aan voor het vinden van een oplossing.

Stel vragen ter verduidelijking
Een eenvoudige manier om helderheid te scheppen is door vragen te stellen over het probleem. Denk hierbij aan vragen zoals: Wat is het probleem? Waarom is dit een probleem? Voor wie is dit een probleem? Waarom is dit NU een probleem? (Wat is de urgentie?) Wat wil je bereiken door dit probleem op te lossen? Waarom wil je dat? Waarom is dat belangrijk? Wat gebeurt er als je niets doet? Wat zijn de gevolgen als het probleem groter wordt?  Hoe vaak komt het probleem voor? In welke situatie doet het probleem zich voor? Wie heeft er last van dit probleem? Wat houdt je tegen om een oplossing te vinden? Welke (onbevredigende) oplossingen worden nu gebruikt? Waarom ben je niet tevreden over deze bestaande oplossingen? etc.

Beslis wat je gaat doen
Wanneer je het probleem in kaart hebt gebracht, is het tijd om een beslissing te maken. Wat ga jij doen met dit probleem? Hoe ga je handelen? Is het probleem erg belangrijk? Of misschien zelfs groter dan je had verwacht? Regel dan alle benodigdheden en start een traject om het probleem op te lossen.

Onderzoek de probleemsituatie (bijvoorbeeld door 5x waarom te vragen), definieer een scherpe focusvraag en ontwikkel nieuwe oplossingen met behulp creatieve denktechnieken.

Start een traject om oplossingen te vinden
Wil je zelf ervaren hoe je problemen kunt oplossen op een creatieve manier? Huur ons dan in voor een incompany workshop of kom langs voor een kop koffie, we vertellen je er graag alles over! 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Potentiele Problemenanalysepre-mortem