Van probleem naar kans – deel 2: Gebruik het probleem in je voordeel

Leer omgaan met wat je niet kunt veranderen

Sommige tegenslag kun je nu eenmaal niet veranderen. Zoals ik in mijn vorige artikel al beschreef zul je een vervelende situatie soms moeten accepteren. Maar dat wil niet zeggen dat je je gewonnen hoeft te geven! Vaak biedt een ellendige situatie onverwachte kansen. De truc is om deze kansen te herkennen en te benutten. In dit artikel wil ik het hebben over manieren om het probleem in je voordeel te gebruiken.

Zoek naar manieren om het probleem in je voordeel te gebruiken

Stap 1. Breng de feiten in kaart
Een probleem is per definitie emotioneel. Juist daarom is het verstandig om te kijken naar de feiten. Wat is er daadwerkelijk aan de hand? Door het probleem terug te brengen tot de kern, de neutrale feiten, wordt je situatie overzichtelijk en behapbaar.

Stap 2. Zoek naar de voordelen in de situatie
Zoals de Amsterdamse voetballegende Johan Cruijf ooit al zei; “Elk nadeel heb se voordeel.” Door je te richten op de voordelen die de situatie met zich meebrengt ontdek je nieuwe mogelijkheden. Stel jezelf vragen zoals; Wat is het verschil tussen de ‘normale situatie’ en de huidige (probleem)situatie? Wat zou hier het voordeel van kunnen zijn? Voor wie zou dit een voordeel kunnen zijn? In welke omstandigheden zou dit een voordeel kunnen zijn?

Stap 3. Bedenk manieren om van de voordelen gebruik te maken
Wanneer je de probleem-situatie als gegeven ziet (als grondstof waar je iets mee kunt) kun je hierna op zoek gaan naar manieren om ervan te profiteren. Stel vragen zoals; Hoe kan ik deze situatie gebruiken in mijn voordeel? Hoe kan ik met deze situatie een ander probleem oplossen? Hoe kan ik hiervan profiteren? Hoe brengt dit mij in een unieke positie? Wat heb ik dat ik hiervoor niet had? Wat heb ik nu wel dat anderen niet hebben?


Ter inspiratie, hieronder enkele voorbeelden van bedrijven, organisaties en individuen die van een negatieve of nadelige situatie iets positiefs hebben gemaakt. 

Zie ‘mislukkingen’ als resultaten (serendipity)

 • Christoffel Columbus faalde in zijn zoektocht naar een kortere route om in Indië te komen, maar hij ontdekte wel Amerika
 • 3M ontwikkelde per ongeluk een slecht plakkende lijm, maar vond in Post-its een briljante toepassing
 • Een hartmedicijn van Pfizer gaf geen goede resultaten, maar het betreffende medicijn (Viagra) had wel een bijeffect dat een commercieel succes werd

Gebruik een nadeel als een voordeel

 • Nedalize gebruikt restwarmte van servers om woningen te verwarmen
 • Het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Avis adverteerde jarenlang met de boodschap dat ze NIET nr 1 waren, en dat ze daarom harder werkten voor hun klanten dan de concurrent.
 • De Amerikaanse zangeres Madilyn Bailey maakte van haatreacties een nieuw liedje (zie video hieronder)

Beschouw afval als grondstof

 • Rotterzwam gebruikt koffieprut om paddestoelen te kweken en verwerkt deze o.a. tot vegetarische bitterballen.
 • Studio Roosegaarde haalt smog uit de lucht en verwerkt de co2 tot diamanten ringen
 • Gumshoe maakt schoenen van kauwgomresten uit de openbare ruimte (zie video hieronder)

Maak van je zwakte een kracht

 • Het Canadese model Winnie Harlow is door haar huidziekte vitiligo een extra opvallende verschijning
 • Het Nederlandse bedrijf Specialisterren heeft autisten in dienst die door hun beperking beter in staat zijn om fouten in software te ontdekken
 • De comedian Josh Sundquist heeft één been en maakt daar dankbaar gebruik van voor de meest originele Halloween-kostuums. (Zie video hieronder)

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

probleem naar kansbeweeg mee - go along with your adversary