Zo evalueer je ideeën na het brainstormen!

Kies de beste ideeën na het brainstormen

Brainstormen gaat de meeste mensen, zeker na wat tips, vrij aardig af. De problemen ontstaan meestal op het moment dat de brainstorm ten einde loopt. Op het moment dat er een enorme berg ideeën is bedacht. Paniek in de ogen van de projectleider: Wat nu? Hoe kiezen we uit deze stapel creatieve uitspattingen de meest waardevolle ideeën? Met welk idee moeten we in vredesnaam aan de slag?

Om te voorkomen dat een gezellig middagje brainstormen eindigt met een stapel geeltjes die ergens in een la belandt en ‘op een later moment zal worden uitgewerkt’ (we weten allemaal dat dit moment nooit komt), is het verstandig om vooraf al goed na te denken over het evalueren en selecteren van de meest kansrijke ideeën.

Voorkom dat die leuke middag eindigt in frustratie. Zorg dat er ook echt iets met de ideeën gebeurt.

Maar hoe breng je een enorme berg creatieve ideeën terug tot een aantal nieuwe, doch realistische ideeën? Hoe leidt je collega’s, na een wervelende brainstormsessie door de kritische evaluatiefase, zodat je eindigt met vernieuwende en praktische ideeën waar je mee aan de slag kunt?

Professionals die vaak brainstormen hebben hiervoor een aantal favoriete stappen. Eenvoudige acties om op een snelle manier ideeën te evalueren, zonder al te veel tijd te verliezen met het bespreken van de details.

Hang de oogst aan de muur

Het proces van evalueren begint met het aan de muur hangen van alle ideeën. Op deze manier kunnen de deelnemers zien hoeveel ideeën er totaal bedacht zijn. De aanblik van een muur vol post-its vervult de deelnemers met trots over wat zij hebben gepresteerd. Het laat zien dat er hard is gewerkt en maakt iedereen enthousiast over het kiezen van de beste ideeën.

Cluster de ideeën

Vervolgens is het tijd om de ideeën te clusteren. Maak thema’s. Groepeer vergelijkbare ideeën en ideeën met een gedeeld onderwerp of concept. Schrijf de naam van dit thema met stift groot in blokletters op een post-it, en plak deze goed zichtbaar boven het thema. Nummer na het clusteren de ideeën stuk voor stuk. Begin met idee 1, dan idee 2, etc. Ga door totdat je alle ideeën hebt voorzien van een nummer.

(Houd tijdens het brainstormen al rekening met deze laatste fase. Om het evaluatieproces zo efficient mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat iedereen gedurende de brainstorm elk idee apart opschrijft. Het schrijven van meerdere ideeën op één post-it lijkt misschien efficient, het zal je bezuren bij het nummeren en selecteren van de ideeën.)

Maak een eerste selectie

Vraag na het nummeren de deelnemers om individueel en in stilte een top 5 te maken van hun favoriete ideeën. Laat iedereen individueel hun top 5 op een papiertje opschrijven. ‘Wat denken jullie dat de beste ideeën zijn? Welke ideeën hebben de grootste potentie om onze uitdaging op te lossen?‘ Zorg ervoor dat de deelnemers NIET met elkaar overleggen, je wilt niet dat ze elkaar beïnvloeden in hun keuze.

Laat de deelnemers nog eens goed te kijken naar het hoofddoel van de brainstorm en vraag hen om eerlijk te zijn bij het beoordelen van de ideeën. Welke ideeën hebben de meeste potentie om het probleem op te lossen? Daag de deelnemers uit om zowel kritisch als creatief te zijn tijdens de evaluatie. Benadruk bij de selectie dat ‘direct uitvoerbaar’ niet perse een criterium hoeft te zijn. Het is verleidelijk om voor een veilige conventionele aanpak te kiezen, maar deze ideeën zijn vaak niet ideaal. Je bent juist op zoek naar creatieve ideeën. Wilde ideeën kunnen immers altijd nog realistisch worden gemaakt, terwijl het een stuk lastiger is om saaie ideeën om te toveren tot iets spannends. Sta niet te lang stil bij de vraag of (en hoe) iets kan worden uitgevoerd. Focus je in deze fase alleen maar op de vraag of het idee past bij het hoofddoel van de creatieve sessie.

Verdeel de ideeën over de Evaluatie Matrix

Maak na het stemmen een lijst met alle ideeën waarop de groep heeft gestemd. Nadat je deze lijst hebt samengesteld kun je als team alle post-its in een evaluatie matrix plaatsen. Gebruik de matrix hieronder en verdeel de ideeën in 4 categorieën:

 1. Veel impact en weinig inspanning
  Dit zijn geweldige ideeën. Extreem waardevol. Direct uitvoeren!
 2. Veel impact en veel inspanning
  Deze ideeën zijn de moeite waard om uit te zoeken. Kun je ook dezelfde impact behalen met minder inspanning?
 3. Weinig impact en weinig inspanning
  Niet erg geschikt. Je bent opzoek naar ideeën met veel impact. Kun je de impact vergroten?
 4. Weinig impact en veel inspanning
  Je laagste prioriteit. Richt je op de andere ideeën.

Het mooie aan deze matrix is dat je in één oogopslag zowel ‘laaghangend fruit’ kunt zien, als interessante ideeën die nog wat werk nodig hebben. Deze techniek zal je veel tijd besparen en zal je absoluut helpen bij het ontdekken van interessante ideeën.

Realiseer je dat de Evaluatie Matrix slechts een hulpmiddel is om snel een overzicht te krijgen van de interessantste ideeën. Creatieve ideeën hebben over het algemeen nog wat werk nodig voor je er in de praktijk mee aan de slag kunt. Probeer daarom ook om samen met je team deze ideeën een stap verder te brengen….

Wil je meer weten over het evalueren van creatieve ideeën of over het toepassen van ‘zakelijke creativiteit’? Neem dan nu contact met ons op. Je kunt ons bereiken via hello@hatrabbits.com of je kunt ons bellen op telefoonnummer: 010 30 70 534.

 

Vond je dit een leuk artikel?
Voel je vrij om dit artikel te delen met je netwerk door op de Tweet, Like of Share te drukken. Op deze manier kan jouw netwerk ook van dit artikel profiteren.

Gratis download: We hebben een template gemaakt van deze techniek. Je kunt deze hieronder downloaden en gebruiken wanneer je de output van je brainstorm wilt verbeteren.

Gratis Idea Matrix


We respect your privacy.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Creatieve ontsnapping - creative escapecross industry innovation - creatieve oplossingen buiten je eigen vakgebied