De Honderd Dollar Test – selecteer snel de beste brainstorm-ideeën

Enkele weken geleden schreef ik een artikel over het stap-voor-stap evalueren van brainstorm-ideeën. Deze week wil ik voortborduren op dat artikel met een andere evaluatiemethode; de Honderd Dollar Test.

De Honderd Dollar Test is een luchtige techniek waarbij je spelenderwijs de meest waardevolle ideeën in kaart brengt. Dit doe je door deelnemers op ideeën te laten stemmen met fictief geld. Het is een eenvoudige en praktische manier om snel de resultaten uit een brainstormsessie te evalueren.

De Honderd Dollar Test is een leuke en ludieke manier om deelnemers in de evaluatiefase te enthousiasmeren en bij het proces betrokken te houden. Hierbij vinden veel mensen het makkelijker om ideeën te beoordelen door erin te ‘investeren’ met (emotioneel) geld, dan door ze (rationele) punten toe te kennen.

Omdat geld tot de verbeelding spreekt en als systeem een bekende manier is om waarde uit te drukken, is het vrij eenvoudig om de Honderd Dollar Test uit te leggen en in te zetten als techniek, ongeacht de achtergrond van de deelnemers.

Hoe werkt het?

1. Geef elke deelnemer een (fictief) bedrag van 100 dollar

Vraag de deelnemers om zich voor te stellen dat ze 100 dollar (of euro) per persoon tot hun beschikking hebben om uit te geven aan de ideeën. Het budget mag naar eigen inzicht worden uitgegeven; het hele bedrag mag ‘geïnvesteerd’ worden in één idee, maar het is ook mogelijk om het bedrag op te knippen en te verdelen over verschillende interessante ideeën.

Deel lege vellen papier uit. Vraag de deelnemers om hierop te noteren aan welke ideeën zij de 100 dollar willen uitgeven en op welke manier zij dit bedrag willen verdelen.

Als je deze aanpak nog ludieker wilt maken, kun je er ook voor kiezen om nepgeld te gebruiken (bijvoorbeeld Monopoly-geld). Wees hier wel terughoudend mee. Doe dit alleen als je zeker weet dat het gepast is, gelet op het onderwerp van de brainstorm. Je wilt niet met biljetten zwaaien als je aan het brainstormen bent over een reorganisatie of een ander pijnlijk bezuinigings-onderwerp. Controleer hiernaast ook altijd of de deelnemers wel open staan voor ‘nepgeld’. Voor sommige mensen is het gebruik van ‘namaak bankbiljetten’ al te ver uit hun comfortzone. Mensen kunnen zelfs geïrriteerd raken omdat ze het kinderachtig vinden.

2. Vraag deelnemers om hun 100 dollar te ‘investeren’ in hun favoriete ideeën 

Het geld kan in één idee worden geïnvesteerd, of kan worden verspreid in kleinere hoeveelheden over verschillende ideeën. Zolang het opgetelde totaal maar uitkomt op 100 dollar, per deelnemer.

Hiernaast kun je deelnemers ook vragen om (in woord of geschrift) uit te leggen, waarom ze de 100 dollar op deze manier hebben besteed. Het kan erg interessant zijn om te weten waarom iemand ‘investeert’ in een bepaald idee. Vaak hebben mensen hele andere beweegredenen dan je in eerste instantie zou denken. Bovendien dwing je mensen om na te denken over argumenten voor hun keuzes, wat kan leiden tot het vinden van nieuwe voordelen en/of inzichten.

3. Maak een ‘longlist’ met de beste ideeën  

Verzamel alle ideeën waarin geïnvesteerd is. Schrijf ze op een flipover-vel of noteer ze op een whiteboard. Noteer alle investeringen ($) als bedrag in een tweede kolom naast de bijbehorende ideeën. Schrijf (indien aanwezig) de argumenten van de deelnemers voor de investering in een derde kolom.

4. Maak een ‘shortlist’ van de meest waardevolle ideeën om verder uit te werken

Bespreek in de groep welke ideeën het meest waardevol en interessant zijn om verder te onderzoeken. Maak een lijst met maximaal 8 ideeën om mee verder te gaan. Heb je moeite om een top 3-8 samen te stellen? Dan bestaat je ‘longlist’ wellicht nog uit te veel ideeën. Geen zorgen, dit is eenvoudig op te lossen. Begin opnieuw, en vraag deelnemers nogmaals om 100 dollar te investeren in de ideeën op de shortlist. Alleen deze keer mogen deelnemers de 100 dollar alleen spenderen als 1x $50 en 2x $25.

De Honderd Dollar Test kan ook plenair worden ingezet. Laat de groep beslissen hoe zij de honderd dollar wil investeren. Deze opzet zal resulteren in een shortlist met minder ideeën (dan wanneer deze wordt samengesteld door individuen), maar vereist ook een team dat perfect op elkaar is ingespeeld en efficiënt samen beslissingen kan nemen.

Helpt de bovenstaande methode je om sneller brainstormsessies te evalueren? Of weet je andere leuke manieren om ideeën te evalueren? Plaats dan een reactie onder dit artikel, ik ben benieuwd naar je mening! 

Vond je dit een leuk artikel?
P.S. Voel je vrij om dit artikel te delen met je netwerk door op de Tweet, Like of Share knop te drukken. Op deze manier kan jouw netwerk ook van dit artikel profiteren.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

brainstorm evaluatie - clusteren & anoniem stemmen5 Whys - Jefferson Memorial (5x Waarom)