Slimme oplossingen vinden: wie heeft jouw probleem nog meer?

Een fietshelm die werkt als een airbag, een slaaprobot geïnspireerd op meditatieve ademhaling en een ziekenhuis dat (net als een luxe hotel) valet parking aanbiedt om patiënten te ontzorgen. Veel slimme innovaties maken gebruik van bestaande oplossingen en inzichten uit een andere context. Wat voor probleem je ook hebt, de kans is groot dat je oplossingen kunt vinden in onverwachte hoek.

Het oplossen van een complex probleem is niet eenvoudig. Een situatie die problemen veroorzaakt kan al snel verlammend werken. Waar begin je met het vinden van een oplossing? Gelukkig hoef je niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Meestal zul je niet de eerste zijn die met dit type probleem te maken heeft.

Wat voor jou een nieuw probleem is, heeft iemand anders waarschijnlijk allang opgelost. Ga dus op zoek naar bestaande oplossingen. Maar let op; het zou weleens kunnen dat je deze oplossingen op hele andere plekken moet zoeken dan je in eerste instantie denkt!

4 stappen om slimme oplossingen te vinden

Stap 1. Identificeer de essentie van je probleem

Formuleer je uitdaging als een generiek, universeel probleem. Houd het kort en bondig.

Voorbeeld
Stel dat je verantwoordelijk bent voor het werven van nieuw talent voor jouw organisatie. Er zijn veel mensen vertrokken en een deel van de achterblijvers is in een burn-out belandt. De naamsbekendheid van je organisatie laat te wensen over. Het werven van nieuwe medewerkers zou je kunnen formuleren als universele uitdagingen zoals;

– Hoe kunnen we… nieuw talent aantrekken?
– Hoe kunnen we… het aantal medewerkers laten groeien?
– Hoe kunnen we… mensen lokken?
– Hoe kunnen we… aantrekkelijker worden als werkgever?
etc.

Stap 2. Denk na over wie dit universele probleem nog meer heeft

Waar in de wereld speelt dit probleem nog meer? Wie heeft er last van een vergelijkbaar probleem? Bedenk zoveel mogelijk situaties waarin dit universele probleem speelt. Bestaat er bijvoorbeeld een vergelijkbaar probleem in de natuur, in de politiek, in het leger, in de maak-industrie, in je familie, in de gezondheidszorg of in de entertainment-industrie? Formuleer het als ‘Probleem X is als probleem Y’.

Voorbeeld: ‘Nieuw talent aantrekken’ is als:
– Het recruteren van nieuwe soldaten voor het leger
– Het vinden van getuigen voor de politie na een overval
– Het krijgen van volgers op je op social mediakanalen
– Het vinden van publiek voor in een talkshow
– Het winnen van nieuwe kiezers bij verkiezingen
– etc.

Stap 3. Onderzoek het andere probleem

Kies uit de lijst die je hebt opgesteld bij stap 2 het probleem dat jou het meest inspireert. Denk na over oplossingen voor dit probleem. Hoe is dit vergelijkbare probleem aangepakt? Welke oplossingen ken je hiervoor?

Heeft men het probleem nog steeds, of ken je de oplossingen niet? Brainstorm dan zelf over oplossingen voor dit probleem. Je zult merken dat het makkelijker is om het probleem van een ander op te lossen dan om slimme oplossingen te vinden voor je eigen uitdaging. Dit effect wordt ook wel psychologische afstand genoemd. Doe hier je voordeel mee! Bedenk oplossingen voor een vergelijkbaar probleem, om slimme oplossingen te vinden voor jouw eigen uitdaging.

Stap 4. Vertaal de oplossing naar jouw situatie

Hoe kun je de oplossingen voor vergelijkbare problemen (al dan niet aangepast) toepassen in jouw situatie?

Soms zijn oplossingen uit andere vakgebieden direct toepasbaar op jouw probleem. Meestal zul je de oplossing echter iets moeten aanpassen om te zorgen dat het ook in jouw situatie werkt. Maar zelfs in die gevallen zal het ‘stelen’ van een oplossing uit een andere context je een hoop tijd besparen. Door gebruik te maken van ideeën die zich al hebben bewezen, kun je het innovatieproces flink verkorten. Niemand zal het je kwalijk nemen. Slim valsspelen is geoorloofd als je problemen wilt oplossen.

Voorbeelden van ‘geleende’ innovatieve oplossingen:

Eastgate Centre: een winkelcentrum geïnspireerd op een termietenheuvel

Hoe ontwerp je een winkelcentrum dat koel blijft, als er geen budget is voor een prijzig airconditioningsysteem? Architect Mick Pearce liet zich inspireren door de natuur. Hij bestudeerde hoe termieten zorgen dat hun termietenheuvel dag en nacht op de juiste temperatuur blijft; via een ingenieus gangenstelsel. Door het systeem van de termieten toe te passen op zijn ontwerp, zorgde Pearce ervoor dat het gebouw geen air-conditioning nodig heeft om koel te blijven. Het gebouw verbruikt maar liefst 90% minder energie dan conventionele gebouwen met dezelfde omvang.

Een watercontainer die je kunt rollen

Hoe verplaats je grote en zware objecten? Door gebruik te maken van wieltjes of andere rollende constructies natuurlijk!

Een zeecontainer die je kunt inklappen

Hoe berg je een lege zeecontainer op? Net als een plastic boodschappenkratje.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Met keuzearchitectuur mensen helpen de juiste keuze te maken - How to help people make the right decision by using choice architectureOplossing communiceren: waarom visualisaties noodzakelijk zijn - Expertly communicate your solution: use visuals