Wat je kunt leren van valsspelende atleten: gebruik de regels in je voordeel

Atleten willen winnen. Tegen elke prijs. En in hun strijd tegen de concurrentie kunnen ze verrassend creatief uit de hoek komen…

Sporters dienen zich, net als iedereen die een spel speelt, te houden aan de regels. En hoewel deze regels zijn bedoeld om de speler te beperken in zijn of haar mogelijkheden, bieden ze vaak juist nieuwe kansen om voordeel te behalen. Creatieve spelers gebruiken de regels dan ook regelmatig in hun voordeel.

Geen polo zonder paard

Polo is een spel waarbij spelers vanaf hun paard met een stick een bal in het doel van de tegenstander proberen te slaan. Het gaat er soms ruig aan toe en het spel had dan ook een tijd een strenge regel om de veiligheid van de spelers te waarborgen. Zodra een speler van zijn paard viel moest het spel onmiddellijk stopgezet worden. De Britse speler Humphrey Guiness keek op een andere manier naar deze regel dan de rest en zag hierin een mogelijkheid om sterke tegenstanders een loer te draaien. Toen hij, tijdens een wedstrijd in 1936, zag dat de tegenstander dreigde te scoren, liet hij zich pardoes van zijn paard vallen. Het doelpunt dat volgde werd hiermee direct ongeldig verklaard. Het spel was immers gestopt!

De poloregels werden na deze sluwe truc overigens snel aangepast. Tegenwoordig gaat het spel gewoon door als iemand van zijn paard dondert, tenzij de speler hierbij gewond raakt.

Kampioen zonder slag of stoot

In zijn bestseller ‘Een werkweek van 4 uur’ beschrijft de Amerikaanse schrijver Tim Ferriss hoe hij nationaal kampioen Chinees kickboksen werd. Een indrukwekkende prestatie. Niet in de laatste plaats omdat Ferriss, die zich inschreef na een weddenschap, slechts vier weken had om zich voor te bereiden!

Het was van meet af aan duidelijk dat Ferriss dit kampioenschap nooit ging winnen met een ‘normale’ strategie. Hij moest iets slims bedenken.
Ferriss begon met het bestuderen van de spelregels. Hij zocht driftig naar regels die hij in zijn voordeel kon gebruiken en vond enkele interessante bepalingen. Zo kwam hij erachter dat de deelnemende atleten de dag vóór de wedstrijd werden gewogen. Het gewicht dat tijdens deze meting wordt vastgesteld bepaalt in welke gewichtsklasse de betreffende vechter wordt ingedeeld. De uitgekookte Ferriss gebruikte echter dehydratatietechnieken om zichzelf vlak voor de meting flink uit te drogen en verloor zo bijna 13 kilo. Kilo’s die hij natuurlijk direct na de meting snel weer ‘aankwam’ door met ‘hyperhydratatie’ zijn vochtniveau weer op peil te brengen. Ferriss schrijft hierover in zijn boek: “Het valt niet mee om iemand te verslaan die drie gewichtsklassen zwaarder is. Arme mannetjes.”

Het tweede dat hem opviel tijdens het lezen van de regels, is dat wanneer een van de boksers drie keer in één ronde van het verhoogde plateau valt, zijn tegenstander automatisch tot winnaar wordt uitgeroepen. Tijdens zijn spaarzame trainingsuren focuste Ferriss dan ook niet op schoppen en slaan, maar op duwen. Tijdens de officiële wedstrijden duwde (de veel zwaardere) Ferriss zijn tegenstanders eenvoudigweg drie keer achter elkaar van het platform. Het verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar leidde wel keer op keer tot winst…

De nauwelijks getrainde Ferriss won al zijn wedstrijden met een ’technische knock-out’ en ging naar huis met de titel.

Een Cruijffiaanse strafschop

Doordat hij de regels goed kende was Johan Cruijff in 1982 in staat om een iconisch doelpunt te scoren. Hij deed iets waar de doelman van de tegenstander totaal niet op bedacht was.

Cruijff wist dat nergens in de regels stond dat een strafschop direct op doel geschoten moest worden. De bal diende alleen vooruit gespeeld te worden. Deze ‘maas in de wet’ maakte het bovenstaande memorabele moment mogelijk. Meer recentelijk herhaalden Barcelona-spelers Lionel Messi en Luis Suárez de truc nog maar eens, tot groot vermaak van het publiek.

Gebruik de regels in je voordeel

Sporters zijn als geen ander in staat om mogelijkheden te vinden waar die niet lijken te zijn. Ze kijken naar de regels en gebruiken ze op onverwachte manieren om de concurrentie te slim af te zijn. Maar als sporters dit kunnen, waarom zou jij er dan niet ook je voordeel mee kunnen doen? In de gemiddelde organisatie is aan regels geen gebrek. Of het nu gaat om geschreven of ongeschreven regels. Ze beperken je (schijnbaar) in je mogelijkheden en maken het oplossen van problemen soms akelig ingewikkeld. Maar door met een creatieve blik te kijken naar deze ‘vervelende’ regels kun je vaak onverwachte mogelijkheden creëren.

De volgende keer dat je regels tegenkomt die vooruitgang lijken tegen te gaan, vraag je dan eens af: “Kan ik deze regel buigen of breken? En kan ik de regel in mijn voordeel gebruiken?” Beperkingen blijken dikwijls blessings in disguise.

Hoe kun jij de regels in je voordeel gebruiken?

 

Meer weten over het vinden van onverwachte oplossingen?

Kom naar onze open workshop Creatief Problemen Oplossen. Schrijf je hier in!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

creativiteit en tijdsdrukBe creative with the help of a challenge logbook - Breng innovatiekansen in kaart