Het kansen-logboek – breng innovatiekansen in kaart voor jezelf en je organisatie

Verzamel uitdagingen en bewaar deze innovatiekansen in een ‘kansen-logboek’

Elke dag kom je uitdagingen tegen. Sommige geven energie en inspireren, terwijl andere vooral vervelende onderbrekingen zijn. Op welk type uitdaging je ook stuit, sla hem op. Noteer de vragen in je telefoon of schrijf ze in een notitieboekje, of bewaar deze uitdagingen in een speciale map op je computer. In dit zogenaamde ‘kansen-logboek’ kun je alle zakelijke en privé uitdagingen bewaren waar je in een later moment over na wilt denken.

Zorg ervoor dat alle kansen in je logboek voldoen aan 3 criteria:
– De uitdaging is belangrijk voor jou (nieuwe ideeën voor dit onderwerp zijn relevant)
– Je hebt invloed op de situatie (je bent zelf in staat om zaken te veranderen)
– De uitdaging vereist creatief denken (en dus GEEN onderzoek of analytisch denken)

Breng innovatiekansen in kaart

De lijst met innovatiekansen die je hiermee aanlegt kun je onderverdelen in drie categorieën:

1. Problemen

Het oplossen van problemen voegt direct waarde toe. Maak er daarom een gewoonte van om problemen te verzamelen. Dit kunnen uitdagingen zijn die je tegenkomt in je eigen werk, maar het kunnen ook knelpunten zijn die jouw klanten en/of gebruikers ervaren.

Moeilijke uitdagingen
Er zijn altijd vraagstukken die ingewikkeld zijn en die al lange tijd spelen. Zaken waar je al een tijdje mee worstelt en waar nog geen goede oplossing voor gevonden is. Projecten die vastgelopen zijn en/of hardnekkige problemen die wel wat ‘frisse ideeën’ kunnen gebruiken.

Makkelijke uitdagingen
Zet ook een paar luchtige uitdagingen op je lijstje. Simpele lichte probleempjes die leuk zijn om over na te denken en die helpen om de creativiteit op gang te helpen.

2. Verbeteringen

In elke branche en in elke organisatie kunnen zaken verbeterd worden.

Algemene verbeteringen (breed)
Denk na over manieren om jouw product, dienst en/of proces te verbeteren.

Denk aan vragen zoals:
– Hoe kunnen we de kwaliteit van ons product (of onze dienst) verbeteren?
– Hoe kunnen we ons proces versnellen?
– Hoe kunnen we nog meer waarde creëren voor onze klanten?
– Hoe kunnen we ons proces efficiënter inrichten?
– Hoe kunnen we ons proces versimpelen?
– Hoe kunnen we onze (productie) kosten omlaag brengen?
– Hoe kunnen we als bedrijf duurzamer werken?
– etc.

Specifieke verbeteringen (concreet)
Misschien zijn er wel een aantal onderwerpen die extra aandacht verdienen. Zijn er bijvoorbeeld producten of proces-stappen waar je al een tijdje niet naar hebt omgekeken? Noteer specifieke onderwerpen waar je over na wilt denken.

3. Kansen

Naast het oplossen van problemen en het continu verbeteren van je product/dienst is het ook van groot belang om open te blijven staan voor (zakelijke) kansen.

Trends, onderzoek & technologie
Nieuwe ontwikkelingen zijn een geweldige bron van inspiratie. Denk hierbij aan trends (internationaal, markt, maatschappij, product, vormgeving, bedrijfsleven etc.), onderzoek (nieuwe wetenschappelijke inzichten die relevant zijn voor jouw organisatie) en uitvindingen & technologie die jij zou kunnen inzetten.

– Hoe kunnen we deze technologie inzetten voor onze klanten? 
– Wat kunnen we leren van deze nieuwe startup?
– Hoe kunnen we deze design-trend toepassen op ons product?
– Wat kunnen we leren van onze concurrenten?
– etc.

Ideeën
Goede ideeën kunnen altijd opborrelen. Wanneer je in bad zit, de hond aan het uitlaten bent of de afwas aan het doen bent. Omdat ze meestal onverwachts komen heb je vaak niet de gelegenheid om met je ideeën aan de slag te gaan. Geen zorgen. Bewaar je ideeën in je kansen-logboek. Wanneer je wel in de gelegenheid bent, en de grootste deadlines achter de rug zijn, kun je rustig stilstaan bij de vraag of jouw ideeën de moeite waard zijn om verder te onderzoeken of te implementeren. En, zo ja, wat de eerste stap is die hiervoor moet worden gezet.

Klantbehoeften
Blijf altijd luisteren naar je klanten. Hun verhalen (en gemopper) zouden zomaar kunnen leiden tot een nieuwe ‘waardepropositie’. Als je klant klaagt over een bepaald onderwerp kijk dan of je de ‘behoefte’ achter de frustratie kunt achterhalen. Je kunt ook altijd aan andere klanten vragen of zij deze situatie herkennen. Als zij het probleem ook hebben (en jij kunt het probleem voor ze oplossen) dan heb je misschien wel goud in handen…

Werk en privé

Uitdagingen zijn er genoeg; zowel in je werk als in je privéleven.

Werkgerelateerd
Bij HatRabbits organiseren we een kleine creatieve sessie bij de start van elk project en bij de start van elke nieuwe fase in een project. We plannen een kort moment in waarop we nadenken over manieren om het project voor onze klant nog sneller, leuker en/of verrassender te maken. Zo kunnen we voor onze klanten een ‘extraatje’ bieden en houden we onszelf scherp. Soms is een klant zelfs zo blij met onze ‘verrassing’, dat we er na afloop een nieuw product van maken voor andere klanten.

Privé
Ook buiten je werk om zijn er allerlei onderwerpen te vinden waar je creatief over na kunt denken. Een titel voor de roman waar je in je avonduren aan schrijft, een thema voor het verjaardagsfeestje van je dochter, een origineel cadeau voor je vrouw, de herinrichting van je woonkamer, etc. Er zijn talloze mini-projecten te bedenken die leuk zijn om over na te denken.

Aan de slag!

Als je eenmaal een flinke lijst innovatiekansen in kaart hebt gebracht is het tijd om actie te ondernemen. Denk creatief na over mogelijke oplossingen en genereer ideeën waarmee je de geïdentificeerde ideeën kunt benutten. Gebruik hierbij, voor optimaal resultaat, verschillende creatieve denktechnieken. Voor veel creatieve denktechnieken heb je maar enkele minuten nodig! Om het jezelf helemaal makkelijk te maken, zou je zelfs gebruik kunnen maken van onze brainstorm-software Brightstorming.

Neem contact met ons op voor meer informatie over creatief problemen oplossen of de mogelijkheden van Brightstorming. We denken graag met je mee!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Use the rules to your advantage - gebruik de regels in je voordeelAannames testen - Testing risky assumptions - how to test a new business idea