Trends gebruiken om duurzaam te innoveren

Toekomstverkennen in 3 niveaus

Je wilt je product, dienst of proces vernieuwen. Maar hoe neem je nu goede beslissingen voor de toekomst als al je ervaringen zijn gebaseerd op het verleden?

Om toekomstbestendige beslissingen te kunnen maken moet je weten wat er speelt binnen je markt, in het hoofd van de consument en in de maatschappij. Een van de methodes om de toekomst te verkennen en deze informatie in kaart te brengen is trendwatching.

Ik hoor je denken; “Trendwatching, is dat niet iets voor hippe jongens en meisjes die zich heel druk maken over wat volgend seizoen in de mode is? Wat moet ik daar als organisatie mee?” Veel mensen hebben dit (onjuiste) beeld van trendwatching en missen daardoor innovatiekansen.

Laten we daarom beginnen met het vaststellen wat een trend precies is. Een trend gaat namelijk verder dan de mode-industrie. Sterker nog, de trends waar ik het hier over heb, hebben eigenlijk weinig tot niets met mode te maken. Het zijn verschuivingen met impact; onderbouwing en inspiratie voor jouw innovatieproces.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van trends om tot waardevollere innovaties te komen, is het belangrijk om drie trend-niveaus te onderscheiden:

MICROTRENDS

Microtrends worden ook wel markttrends genoemd. Dit zijn clusters ‘signalen’ die bestaan uit ‘tastbare’ ontwikkelingen, zoals nieuwe producten en diensten. Microtrends duren gemiddeld 1 tot 5 jaar. Neem bijvoorbeeld initiatieven als To Good To go of Vergeten Fruit. Wat deze signalen samen tot een Microtrend maakt is het overeenkomstige gegeven dat ze allemaal een oplossing bieden tegen voedselverspilling.

MACROTRENDS

Macrotrends worden ook wel consumententrends genoemd. In tegenstelling tot Microtrends zijn Macrotrends niet tastbaar. Het zijn inzichten, normen en waarden. Kortom veranderende (latente) behoeften van de consument. Deze trends kunnen 5 tot 10 jaar duren en zijn het fundament waarop Microtrends gebouwd zijn. De initiatieven tegen voedselverspilling zijn bijvoorbeeld ontstaan vanuit een groeiende bewustwording en de behoefte om minder producten te verspillen en iets goeds te doen voor de wereld.

MEGATRENDS

Megatrends worden ook wel maatschappelijke trends genoemd. Waar micro- en macrotrends nog enigszins klein en behapbaar zijn, zijn megatrends groot en complex. Gelukkig betekent dit niet dat ze heel erg moeilijk te signaleren zijn. Megatrends zijn te onderbouwen vanuit onderzoek, data en statistieken. Ze hebben een grote invloed op onze maatschappij en kunnen wel 10 tot 50 jaar duren. Neem bijvoorbeeld urbanisatie, globalisering, vergrijzing of duurzaamheid. En laat die laatste nou ook een van de megatrends zijn vanuit waar bovenstaande initiatieven tegen voedselverspilling zijn ontstaan.

Toekomstverkennen (of trendwatching) is dus kort gezegd veranderingen signaleren om strategische keuzes te maken voor de toekomst. Keuzes waarmee jij de kans op langdurig succes van jouw innovatie aanzienlijk vergroot!

 

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe trendwatching jou kan helpen om succesvol te innoveren? Stuur me een berichtje op willemijn@hatrabbits.com. Ik vertel je er graag meer over.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

creativiteit en tijdsdruk