Hoe tegenslagen soms een zegen kunnen zijn

Vroeg of laat krijgt elk team en elke organisatie te maken met flinke tegenslag. Je kunt je er ontzettend druk om maken, maar het hoort er helaas bij. Dingen gaan niet altijd van een leien dakje. Toch kan ook tegenslag tot mooie dingen leiden. Zoals Johan Cruijff al zei; “Elk nadeel heb z’n voordeel.”

Bedenk je, wanneer je weer eens geconfronteerd wordt met een tegenslag, dat deze ellende weleens prachtige kansen met zich mee zou kunnen brengen. Als dingen echt tegenzitten heeft het niet altijd zin om je er enorm tegen te verzetten. Soms kun je maar beter proberen er het beste van te maken.

Het mooie van tegenslagen is dat ze je dwingen om creatief te zijn. Je wordt geforceerd om je aan te passen en met nieuwe ideeën te komen. Ideeën die je anders waarschijnlijk nooit zou hebben overwogen…

Wat een Indonesische vulkaan met jouw fiets te maken heeft

In 1815 leidde een vulkaan tot een hoop ellende. Bij een enorme uitbarsting van de vulkaan Tambora, op het Indonesische eiland Soembawa, kwamen tienduizenden eilandbewoners om het leven. Maar de gevolgen bleven niet beperkt tot de directe omgeving van de vulkaan. Met de gigantische uitbarsting kwamen enorme hoeveelheden zwavel in de stratosfeer. Deze gaswolk reflecteerde een deel van het zonlicht en koelde de temperatuur op aarde af met een halve graad. Dat lijkt niet veel, maar deze schijnbaar bescheiden afkoeling zorgde dat 1816 de boeken in is gegaan als ‘het jaar zonder zomer’. Wereldwijd mislukten de oogsten door de koude zomer die de uitbarsting tot gevolg had. In Europa ontstonden bovendien transportproblemen, doordat er nauwelijks nog voedsel was voor de lastdieren die normaal werden gebruikt.

Uitvinder Karl Drais keek met een andere blik naar alle ellende dan de meesten. Hij zag in de transportproblemen een kans. Drais ontwikkelde een vernuftig voertuig dat geen dieren nodig had voor de voortdrijving; de ‘Draisienne’ (of ‘dandy horse’). Het ontwerp was kinderlijk eenvoudig: twee wielen met een houten frame ertussen. Op het houten frame kon de ‘bestuurder’ zitten. Voetjes aan de grond, want de draisienne was vrij letterlijk een benenwagen. De bestuurder zette zich af met zijn voeten (alsof hij aan het rennen was), en zo kwam hij vooruit met zijn vracht.

Hoe primitief deze antieke step er ook uit mag zien naast onze eigen kunststof mountainbikes met 24 versnellingen, in z’n tijd was de draisienne revolutionair. Met de loopfiets kon een respectabele snelheid van 20 kilometer per uur worden bereikt. Terugkijkend kan de draisienne worden gezien als de voorloper van de fiets.

Tegenslagen: blessings in disguise

Leer van Drais. Elke tegenslag is tegenlijkertijd een kans. Probeer tegenslagen te zien als ‘blessings in disguise’. Vervelend, en soms zelfs verschrikkelijk, maar tegelijkertijd een mogelijkheid voor vernieuwing. Een kans om dingen te proberen waar normaal geen draagvlak of urgentie voor is.

De volgende keer dat je je zuchtend en steunend beklaagd over wéér een tegenslag in je project, bedenk dan goed dat dit soort ellende je dwingt om nieuwe dingen te bedenken. Tegenslagen leiden tot verandering en stimuleren innovatie. Ze maken dingen mogelijk die anders nooit zouden gebeuren. Omarm de situatie en kijk wat je ermee kunt. En heb je de mazzel dat je geen tegenslagen hebt? Zoek de obstakels dan eens bewust op.

Welke tegenslagen maken jou deze week het leven zuur? Hoe kun je ze benutten om vernieuwing te realiseren?

 

Meer weten over het veranderen van je perspectief en creatief problemen oplossen?

Allemaal leuk en aardig, maar een ellendige situatie is natuurlijk nog geen garantie voor het ontstaan van briljante oplossingen… Wil je weten hoe je zelf in korte tijd vernieuwende oplossingen genereert voor elk type probleem? Kom dan naar onze open workshop ‘Creatief Problemen Oplossen‘ in Rotterdam. We werken bij deze open workshops met ‘waardebepaling achteraf’, dus jij bepaalt na afloop zelf wat het je waard was (en dus wat je ervoor betaalt). Wel zo eerlijk!

 

Meld je aan op https://hatrabbits.com/workshops/

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

The Name Game - bedenk een creatieve naamtoekomst verkennen