The Name Game: 25 technieken voor het vinden van een creatieve naam

Met enig regelmaat krijgen we de vraag hoe we tot onze bedrijfsnaam HatRabbits zijn gekomen. Meestal direct gevolgd door de vraag; “Wat is de beste manier om een creatieve naam te bedenken?”

We krijgen deze vraag van hele verschillende mensen. Van managers die hun nieuwe initiatief of project een prikkelende titel mee willen geven tot jonge ondernemers die op zoek zijn naar een spannende merknaam waarmee ze hun startup op de kaart kunnen zetten.

In het verleden heb ik een artikel geschreven met tips en tricks voor het bedenken van een creatieve naam. Inmiddels is dit een van onze populairste artikelen.

Omdat we merken dat het bedenken van een creatieve naam ontzettend leeft, hebben we besloten om een heel ebook te wijden aan het onderwerp. Dit ebook, waarin we dieper ingaan op de materie, heeft de veelzeggende titel; ‘The Name Game. How to develop a creative name that sticks for your project, company or product.’

Met dit ebook (dat is opgemaakt als werkboekje) kun je individueel of met je team aan de slag. In het boekje delen we verschillende eenvoudige denktechnieken waarmee je creatieve namen kunt bedenken. Elke techniek helpt om op een andere manier, vanuit een andere invalshoek, tot een originele naam te komen. Op deze manier kun je in korte tijd heel veel nieuwe verrassende namen bedenken. Zo heb je uiteindelijk genoeg om uit te kiezen!

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten heb ik hieronder 5 technieken uit het ebook op een rijtje gezet.

1. Personificatie

Maak van je merk of product een persoonlijkheid. Namen van personen klinken vertrouwd en zijn vaak prima te onthouden. Je kunt verschillende namen gebruiken. Bijvoorbeeld de namen van de oprichters van het bedrijf, een bijnaam, of de naam van een fictief karakter of een historisch figuur (Tesla is bijvoorbeeld vernoemd naar de beroemde uitvinder Nicola Tesla).

Bekende voorbeelden: Ben & Jerry’s, McDonald’s, Johnnie Walker

2. Alliteratie

Alliteraties liggen lekker in het gehoor. Bedenk een naam die bestaat uit twee woorden die beginnen met dezelfde letter. Gebruik hierbij ongeveer dezelfde hoeveelheid tekens en zorg ervoor dat de naam makkelijk is uit te spreken.

Bekende voorbeelden: Dunkin’ Donuts, BlackBerry, Coca-Cola

3. Statement

Met een naam kun je ook een mini-statement maken over je product, dienst of bedrijf. Genereer een lange lijst met korte slogans en statements over jouw onderwerp. Houd het luchtig en maak het gerust een beetje lollig. Bestudeer als je klaar bent de volledige lijst, en kijk of je van een van deze korte zinnen een korte creatieve naam kunt maken.

Bekende voorbeelden: Best Buy, DieHard (batterijen), No Sweat (deodorant)

4. Locatie

Ook je locatie kan je helpen bij het vinden van een naam. Je kunt letterlijk jouw straat, stad of land gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van locale beroemde orientatiepunten. (Fujifilm is bijvoorbeeld vernoemd naar de hoogste berg in Japan; de vulkaan Fuji)

Bekende voorbeelden: ICI Paris, New York Pizza, Cisco (verwijzend naar San Francisco)

5. Combinatie

Een veelgebruike truc om een creatieve naam te bedenken, is het aan elkaar plakken van twee woorden tot één nieuwe naam. Je kunt twee woorden cominberen die passen bij je onderwerp, maar je kunt hier natuurlijk ook gewoon een willekeurig woord voor gebruiken.

Bekende voorbeelden: Facebook, Snapchat, YouTube

Wil je ook de 20 andere technieken weten?

Je kunt het ebook als PDF-bestand via onderstaande link downloaden.

  • 25 creatieve oefeningen
  • 15 tips voor het vinden van de perfecte naam
  • 75 voorbeeld-namen
Recent Posts
Comments
  • Anonymous(momentele naam)
    Beantwoorden

    Ik zoek een orghinele naam voor games, het moet een stoere naam zijn met een betekenis van stoer en aardig, het liefste Engels maar mag ook anders

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Scamper - creatieve denktechniek