Omarm obstakels

Obstakels en tegenslagen zijn vervelend, maar ze kunnen tot fantastische dingen leiden. Obstakels dwingen ons om creatief te zijn. Ga dan ook niet alle hindernissen uit de weg, maar zoek ze zo nu en dan eens bewust op.

Obstakels kunnen zorgen voor betere prestaties

Het spreekt voor zich dat obstakels en tegenslagen ontzettend vervelend zijn. Maar je kunt er ook je voordeel mee doen. Sommige moeilijkheden kunnen onze prestaties namelijk verbeteren.

Uit onderzoek is gebleken dat het loont om studenten hun studiemateriaal voor te schotelen in lelijke, moeilijk leesbare lettertypes. Opmerkelijk genoeg blijkt namelijk dat de stof daardoor beter doordringt tot het studentenbrein. Moeilijk leesbare lettertypes dwingen studenten om langzamer te lezen en harder te werken. Ze denken langer over de stof na en leren meer.

Obstakels kunnen dus zorgen dat je beter gaat presteren. Maar dat is niet alles. Ze dwingen je ook om creatiever te zijn. Waar je normaal weg zou komen met een standaard, sub-optimale aanpak, dwingen tegenslagen en lastige hindernissen je om na te denken over een slimmere manier. Je moet je hersens gebruiken om met de beperkingen om te gaan.

Obstakels en tegenslagen zijn vervelende (en soms zelfs pijnlijke) voorvallen die ons dwingen om onze favoriete benadering los te laten.

Dat tegenslagen soms leiden tot een verrassende nieuwe aanpak blijkt wel uit de manier waarop de website 123inkt.nl omging met een tegenvallende rechterlijke uitspraak. Samsung had het bedrijf voor de rechter gesleept wegens het aanbieden van goedkope huismerk-cartridges voor Samsung-printers. De rechter veroordeelde de webwinkel tot een rectificatie en het terugroepen van de huismerk-patronen. 123inkt.nl besloot om de tegenslag aan te grijpen als marketing-kans. De rectificatie werd netjes geschreven, maar het bedrijf voegde er een opmerkelijke boodschap aan toe:

Wanneer u ons de 123inkt-huismerktoners van bovenstaande Samsung modellen voor 1 februari 2017 terug stuurt: laat dan de printer maar om de toners heen zitten. Wij zullen uw oude Samsung printer met deze toners namelijk gratis voor u omruilen voor een spiksplinternieuwe Brother kleurenlaserprinter plus nog eens een extra set huismerktoners voor deze printer!

Een geweldige marketingstunt (grotendeels bekostigd uit het reclamebudget) die de website een hoop publiciteit opleverde.

Obstakels kunnen een fantastische kans bieden om jezelf te onderscheiden.

Tegenslagen kunnen worden ingezet om een voordeel te benadrukken. Zo wist Ronald Reagan in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn grootste zwakte (zijn ouderdom) in zijn voordeel om te buigen. Toen tijdens het slotdebat weer eens werd gesuggereerd dat Reagan’s leeftijd hem eigenlijk ongeschikt maakte om nóg een termijn te dienen als president, antwoorde Reagan met de beroemde woorden “I will not make age an issue of this campaign. I am not going to exploit for political purposes my opponent’s youth and inexperience” (‘Ik zal van leeftijd geen punt maken tijdens deze campagne. Ik zal de jeugd en onervarenheid van mijn tegenstander niet uitbuiten voor politiek gewin.’)

Deze ijzersterke comeback zou weleens de doorslag gegeven kunnen hebben in de overtuigende herverkiezing van Reagan die volgde.

Een ander briljant voorbeeld van het ombuigen van iets negatiefs in iets positiefs, is de 5xD theedoek. Een fantastisch staaltje marketing van schrijver Kees van Kooten. In zijn jonge jaren werkte Van Kooten als copywriter voor een reclamebureau. Hij kreeg de opdracht om een slimme slogan te bedenken waarmee een partij theedoeken aan de man gebracht kon worden. Er was echter een probleem met de partij theedoeken; tijdens productie was men vergeten om de doeken te impregneren. Het impregneren van thee- en handdoeken zorgt dat ze er fraaier uitzien en dus beter verkopen. Het verkopen van de ‘mislukte’ partij theedoeken leek dus een lastige opgave. Van Kooten herkende in het gebrek van de partij echter een krachtig verkoopargument. Het impregneren van theedoeken zorgt er namelijk ook voor dat de doeken waterafstotend worden, waardoor je als consument nieuwe theedoeken eerst moet wassen voor je er fatsoenlijk de vaat mee kunt drogen. Door de productiefout hoefde dit echter niet met de partij handdoeken die hij moest zien te verkopen. Van Kooten gaf de doek de allitererende titel ‘De Doek Die Direct Droogt’ mee. De 5xD Doek. En het werkte. Inmiddels zijn we zo’n 60 jaar verder, maar de DDDDD-doek wordt nog steeds verkocht.

Voeg ‘onnodige’ obstakels toe

Bovenstaande voorbeelden betekenen natuurlijk geenszins dat je dan maar moet gaan zitten wachten op pech. Kleine (kunstmatige) obstakels kun je prima zelf toevoegen aan je uitdaging. Maak je uitdaging bewust nog een stukje uitdagender. Door beperkingen of een beetje willekeur toe te voegen aan je denkproces kun je de kans op originele oplossingen enorm vergroten.

Een beetje ongemak helpt ons om problemen effectiever op te lossen. Verstoor je proces. Doe domme dingen die niet zouden moeten werken. Door je gebruikelijke (denk)patronen te doorbreken stel je jezelf in staat om vanuit een ander perspectief naar je situatie te kijken.

Helaas hebben we allemaal de neiging om onnodige obstakels te vermijden. We hebben (ten onrechte) het gevoel dat deze kleine hindernissen ons in de weg zitten bij het vinden van een oplossing.

We blijven liever waar we zijn

We blijven graag in onze comfort zone wanneer we op zoek zijn naar creatieve ideeën en slimme oplossingen. We willen geen schijnbaar onnodige hindernissen overwinnen. Begrijpelijk, maar als je op zoek bent naar originele ideeën kun je het beetje ongemak beter omarmen. Hoe ongemakkelijk het ook is.

Omdat we de neiging hebben om de weg van de minste weerstand te kiezen, moet het toevoegen van kleine obstakels en een beetje willekeur zo laagdrempelig mogelijk zijn.

Maak het zo eenvoudig mogelijk

Een geweldige manier om snel en eenvoudig wat onschuldige ‘obstakels’ aan je uitdaging toe te voegen, is door gebruik te maken van eenvoudige denktechnieken zoals ‘Maak het Erger’, ‘de Creatieve Ontsnapping’ of ‘Willekeurige Afbeelding’. Het lijkt de klus misschien onnodig ingewikkeld te maken, maar in werkelijkheid maakt het het vinden van originele ideeën een stuk eenvoudiger.

Omdat zelfs het opzoeken van de juiste denktechnieken kan worden ervaren als ‘gedoe’, kan zelfs dit simpele tussenstapje je er van weerhouden om je kunstmatige obstakels toe te voegen. Daarom hebben we iets nóg laagdrempeligers ontwikkeld: een digitale facilitator die je altijd een selectie van willekeurige, maar perfect passende, denktechnieken voorschotelt om jouw uitdaging creatief mee te lijf te gaan.

Wil je zelf ervaren hoe Brightstorming je helpt om in korte tijd verrassende ideeën te genereren? Stuur ons een mailtje en we laten je graag zien hoe je de applicatie kunt inzetten.

 

 

Wil je meer weten over hoe obstakels creativiteit kunnen bevorderen? Bekijk dan deze geweldige TED-talk van Tim Harford:

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

4 prototypes - 4 types of prototype