Maak Het Erger

Wanneer je worstelt met een lastig probleem, probeer dan eens je situatie NOG VEEL ERGER te maken. Klinkt vreemd? Dit is waarom je het toch eens zou moeten proberen:

Hoe je naar een probleem kijkt bepaalt wat voor oplossingen je bedenkt. Loop je vast bij het bedenken van oplossingen, verander dan je perspectief. Een fantastische manier waarop je op een totaal andere manier je probleem kunt benaderen, is door eerst na te denken over manieren om de situatie nog veel erger te maken.

Een techniek die gebruik maakt van dit principe is ‘Maak Het Erger’. Deze denktechniek kun je inzetten om lastige problemen op te lossen. De techniek is niet alleen erg effectief, maar ook nog eens leuk!

Een duivels enthousiasme
Oplossingen bedenken is lastig. Een probleem verergeren daarentegen is een makkie. Iedereen kan manieren bedenken om een situatie nog dramatischer te maken dan al het geval was. Vraag mensen om een probleem te verergeren en je zult versteld staan van het duivelse plezier waarmee ze de uitdaging aannemen. Van alle denktechnieken die we inzetten in onze denksessies wordt de techniek ‘Maak Het Erger’ het enthousiastst omarmd. Binnen luttele seconden vliegen je de meest creatieve verergeringen om de oren.

Ik hoor je denken: ‘hartstikke leuk hoor, maar met verergeringen schieten we niets op. Het huidige probleem is al verschrikkelijk genoeg.’ Dit is echter nog maar de eerste stap in de zoektocht naar een creatieve oplossing.

3 stappen
De denktechniek ‘Maak Het Erger’ bestaat uit drie eenvoudige stapjes.

Stap 1. Hoe kun je de situatie NOG VEEL ERGER maken?
Stap 2. Wat zouden mogelijke voordelen kunnen zijn van de verergerde situatie?
Stap 3. Gebruik deze inzichten om oplossingen te bedenken

Laten we eens kijken hoe deze techniek werkt in de praktijk:

Hongerige insecten
Stel, je bent agrariër en je hebt een flink stuk landbouwgrond. Natuurlijk gebruik je geen pesticiden of andere chemische narigheid. Helaas zijn je klanten niet de enigen die dit kunnen waarderen. Hordes bladluizen hebben zich verschanst in je planten en het begint erop te lijken dat je planten de oogst niet zullen halen. Er moet iets gebeuren. En snel.

Iemand hoort van je probleem en vertelt je enthousiast over de denktechniek ‘Maak Het Erger’. Je vindt het maar een raar advies, maar je besluit het toch eens te proberen. Niet geschoten is immers altijd mis.

Stap 1. Hoe kun je de situatie nog veel erger maken?
Binnen een seconde schiet je al iets te binnen: meer insecten uitstrooien over het land! Dat zou de situatie nog vervelender maken.

Stap 2. Wat zouden mogelijke voordelen kunnen zijn van de verergerde situatie?
Dit is al een lastiger vraag, maar na een korte overpeinzing bedenk je je “als er nog meer insecten op mijn planten zitten is er binnen de kortste keren geen voedsel meer voor ze. Uit pure wanhoop gaan die kleine griezeltjes misschien wel aan elkaar knagen!”

Stap 3. Gebruik deze inzichten om oplossingen te bedenken
Je realiseert je nu dat de onverzadigbaarheid van insecten wel eens de sleutel tot de oplossing zou kunnen zijn. Je belt wat rond in je netwerk en een week later vliegt er een drone over de akkers. De drone is gevuld met mijten die verzot zijn op luizen. Door vanuit de lucht deze natuurlijke vijand uit te strooien over het land maak je korte metten met je probleem. En dit zonder pesticiden te gebruiken!

Zoals je ziet kan het fantaseren over manieren om je probleem nog groter te maken, leiden tot verrassende inzichten. Deze inzichten kunnen op hun beurt leiden tot verrassende oplossingen.

Denk dus voortaan wanneer je worstelt met een lastig probleem “Hoe kan ik deze situatie verergeren?”

 

Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet het met je netwerk te delen. Tweet, Like of deel deze post en laat ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Wishful Thinking - a technique for more creative ideas