De Foute Regel – Hoe regels uit een andere context leiden tot verrassende ideeën

Voor het oplossen van lastige problemen zijn voor-de-hand liggende oplossingen doorgaans niet voldoende. Om écht ingewikkelde problemen op te lossen zul je met een originele aanpak moeten komen. Creatieve denktechnieken zoals ‘de Foute Regel’ kunnen helpen om zo’n aanpak te bedenken.

Er zijn allerlei denktechnieken waarmee je tot originele ideeën kunt komen. De meeste van dit soort technieken forceren je om je perspectief te veranderen. Ze dwingen je om anders naar je situatie te kijken en om in ongebruikelijke hoeken te zoeken naar een oplossing.

Quote - change your perspective

Eén van de technieken die je kunt gebruiken om onorthodoxe ideeën te bedenken, is de Foute Regel. Zoals wel meer creatieve denktechnieken bestaat ook de Foute Regel uit drie eenvoudige stappen:

Stap 1. Pak een regel uit een andere context

 Kies een regel die absoluut niet bij jouw situatie hoort. Denk hierbij aan regels zoals:

– “Na openen koel bewaren”
– “Goed schudden voor gebruik”
– “Toegang vanaf 18 jaar”
– “Niet spreken met de bestuurder”
– “Buiten bereik van kinderen bewaren”

Door een regel die bedoeld is voor een totaal andere situatie als startpunt te gebruiken, dwing je jezelf om antwoorden te zoeken in ongebruikelijke hoeken. Wanneer je een regel uit een andere context gebruikt als inspiratie voor het vinden van oplossingen vergroot je de kans dat je een originele aanpak bedenkt enorm.

Stel bijvoorbeeld dat je verantwoordelijk bent voor de vlekkeloze introductie van een prachtig nieuw systeem waarin medewerkers zullen moeten gaan werken. Jij weet dat het systeem veel betrouwbaarder en efficienter is dan het huidige programma dat in de organisatie gebruikt wordt. Veel medewerkers hebben echter weerstand tegen het nieuwe systeem. Veel van hen zijn digibeet en ze zijn nu al in paniek over wéér een nieuw systeem. Het huidige systeem hebben we tenslotte pas 10 jaar! Deze technologie-schuwe medewerkers zien absoluut de noodzaak van het nieuwe systeem niet in en er is geen grijze haar op hun hoofd dat ook maar een moment overweegt om met het nieuwe systeem aan de slag te gaan. Hoe krijg je deze mensen zover dat ze het nieuwe systeem gaan gebruiken? Een regel die je in deze situatie zou kunnen kiezen is ‘Goed schudden voor gebruik’. Deze regel heeft niets met de adoptie van nieuwe systemen te maken en juist daardoor is dit een perfecte keuze.

Stap 2. Pas de regel toe op je uitdaging

Kijk eens wat er gebeurt als je de regel toepast. Dit zal niet meevallen. De regel is tenslotte bedoeld voor een totaal andere situatie. Hij is uitermate ongeschikt voor jouw situatie. En juist daarom is het een geweldige regel om je nu aan vast te klampen.

Geef niet op en probeer om de ongeschikte regel toe te passen op je uitdaging. Het feit dat het moeilijk is om deze vreemde regel toe te passen in jouw situatie is precies waarom deze techniek zo krachtig is. Het dwingt je namelijk om een verbinding te maken die je normaal geen seconde zou overwegen.

Hoe kun je ‘goed schudden voor gebruik’ toepassen op je situatie? Nou, misschien moet je de boel eens flink opschudden. Je zou het gerucht kunnen verspreiden dat medewerkers die niet met hun tijd meegaan een loonsverhoging of promotie de komende jaren wel kunnen vergeten. Of misschien kun je inzichtelijk maken wat er allemaal mis kan gaan in het oude systeem en hoeveel ellende dit met zich meebrengt. Verspreid een filmpje van een ongelukkige collega die door de hopeloos verouderde software tot laat op de avond moet doorwerken om met zweet op het voorhoofd nog te proberen te redden wat er te redden valt. Wellicht kun je medewerkers die een bloedhekel hebben aan het oude systeem hun horror-ervaringen laten delen in filmpjes, op posters in de gang en op het intranet. Schud de tegenstanders van verandering wakker uit hun onrealistisch rooskleurige beeld van het huidige systeem en voorkom dat ze zich krampachtig blijven vastklampen aan de status quo.

Beperk je niet tot één-op-één toepassingen van de regel. Dit zal niet altijd een optie zijn. Gebruik de regel als inspiratie. Associeer er lustig op los en gebruik wat je kunt.

‘Schudden’ kan je ook op het idee brengen om de medewerkers op een luchtige manier kennis te laten maken met het nieuwe systeem: je organiseert een feestje waar mensen hun heupen eens flink kunnen losgooien. Terwijl ze dansen op hun favoriete muziek laat je ze op luchtige wijze de voordelen zien van het nieuwe systeem. Tussen de liedjes door organiseer je een ludieke pubquiz en mensen kunnen alleen een drankje bestellen door een eenvoudige vraag over het nieuwe systeem te beantwoorden. Maar bij een goed antwoord staan hen dan ook een heerlijke cocktail (‘shaken, not stirred’) te wachten. Op het viltje onder het glas staat uiteraard een duidelijk voordeel van het nieuwe systeem beschreven.

Stap 3. Gebruik de reden achter de regel

Bestudeer waarom de gekozen regel überhaupt ooit is geïntroduceerd. Waarom zouden mensen normaal gesproken deze regel naleven? Wat is het doel? En is dit principe toe te passen in jouw situatie?

‘Goed schudden voor gebruik’ staat op verpakkingen van sapjes omdat de ingrediënten goed gemixt moeten worden voor een optimaal resultaat. Zijn er in jouw situatie ook elementen die gemixt moeten worden voor de beste uitkomst? Die zijn er zeker. Er is weliswaar een groep technologisch onhandige sceptici, maar in de organisatie werken ongetwijfeld ook vlotte en uitermate handige wizz kids. Laat deze groepen mixen. Zet de ‘tech savvy’ medewerkers in om hun wat minder digitaal-vaardige collega’s op weg te helpen. Geef elke digibeet een buddy. Neem de angst voor het nieuwe systeem weg door iedereen een eigen hulplijntje te geven. Ga bovendien op zoek naar de positieve uitzonderingen. Welke medewerkers staan te springen om het nieuwe systeem? Wie snapt dondersgoed dat dit een enorme verbetering is en kan niet wachten om ermee te gaan werken? Omarm deze ambassadeurs en zet ze in om de twijfelaars te overtuigen. Laat de voorstanders cursussen geven aan hun collega’s en laat hen uitleggen waarom dit iedereen veel werk en frustratie gaat besparen. Enthousiasme is besmettelijk. Laat de positivo’s hun liefde voor het nieuwe systeem verspreiden en het aantal voorstanders voor het nieuwe systeem zal zich als een olievlek verspreiden.

Te uitdagend? Probeer een van de vele andere denktechnieken

Het is natuurlijk mogelijk dat het werken met een foute regel niet de ideeën oplevert die je zocht. Hoewel de stappen eenvoudig zijn, is de Foute Regel namelijk geen makkelijke techniek. Het vergt enige handigheid (lees: ervaring door er regelmatig mee te oefenen). Mocht je nou (nog) niet zo ervaren zijn in het gebruik van creatieve denktechnieken, maak het jezelf dan makkelijk door met een simpele denktechniek te beginnen. Kijk bijvoorbeeld eens wat een techniek als de Willekeurige afbeelding of SCAMPER je oplevert.

Toch zou ik je willen aansporen om ook schijnbaar ‘vreemde’ denktechnieken zoals de Foute Regel een kans te geven. Het toepassen ervan zal je slechts een minuut of 10 kosten en de opbrengsten zijn mogelijk onbetaalbaar. Geef deze curieuze denktechniek een kans en deel je ervaringen in het tekstveld hieronder!

 

De smaak te pakken?
Als je interesse in creatieve denktechnieken hiermee gewekt is, lees dan ook eens de andere artikelen die we over dit onderwerp gepubliceerd hebben. En als je het helemaal goed wilt aanpakken, overweeg dan eens een training. We leren je graag hoe jij en je collega’s alle zakelijke problemen moeiteloos creatief oplossen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

elevator pitch - the high concept pitch