Breek de regels – creatieve oplossingen bedenken door het onverwachte te doen

Creatieve oplossingen bedenken is iets dat veel mensen lastig vinden. Sommige mensen denken dat je voor het vinden van een slimme oplossing heel veel kennis en ervaring nodig hebt. Toch zal een bak aan ervaring je waarschijnlijk geen steek verder helpen wanneer je onverwachts geconfronteerd wordt met een probleem. Problemen zijn namelijk juist nieuwe situaties. Situaties waarin de huidige werkwijze niet voldoet. Creatieve oplossingen bedenken lukt je dan ook niet door terug te vallen op je ervaring. Sterker nog, de meest geniale oplossingen komen zelden van de experts op dat vakgebied. Het zijn vaak buitenstaanders die met het briljante idee komen. Juist omdat ze niet weten wat allemaal ‘onmogelijk’ zou zijn. De experts zien de meest innovatieve oplossing doorgaans over het hoofd omdat het niet strookt met hun ervaring.

Hoe meer ervaring iemand opdoet, hoe meer deze opgebouwde kennis in de weg gaat zitten. Na jaren uitblinken in een bepaald vakgebied weet je immers precies wat werkt en wat niet. Bewust of onbewust kies je ervoor om ‘best practices’ te blijven volgen. En fouten zul je koste wat kost willen vermijden. Hoe groter je reputatie op een bepaald gebied, hoe dieper je kunt vallen.

Omdat ze zo bedreven zijn in het vermijden van fouten, proberen experts zelden iets écht vernieuwends. Niet in hun eigen vakgebied tenminste. Ze kijken wel uit.

Begrijpelijk natuurlijk. Niemand vindt het fijn om fouten te maken. De regels volgen lijkt dan ook het veiligste. Maar een té conservatieve houding is niet aan te raden.

Geschreven en ongeschreven regels

Hoewel geschreven en ongeschreven regels in veel gevallen nuttig zijn, kunnen ze je flink in de weg zitten als je een probleem probeert op te lossen. Complexe problemen los je niet op door te doen wat je al jaren doet. Je zult een nieuwe aanpak moeten bedenken. Het type aanpak dat je niet zult vinden door te vertrouwen op je jarenlange ervaring. Om echt originele oplossingen te vinden zul je je aannames ter discussie moeten stellen. Je zult de regels moeten breken.

Welke aannames doe je over jouw situatie? Welke geschreven en ongeschreven regels zijn er die je aan je laars kunt lappen? Zijn er alternatieven te bedenken? Of kun je een ‘regel’ zelfs volledig negeren?

Eerder schreef ik al over sluwe sporters die de winst naar zich toe wisten te trekken door te doen wat niemand verwachtte. Maar ook succesvolle ondernemers zijn vaak meesters in het opzij zetten van aannames. Ze weten dat sommige regels erom vragen om gebroken te worden.

Of, zoals Tim Ferriss al schreef in zijn bestseller ‘The 4-hour workweek’: “Outside of science and law, all rules can be bent or broken” (Buiten de wetenschap en de wet, zijn alle regels te buigen of te breken).

Belastingvrije maatpakken

Jaren geleden hoorde ik een fascinerend verhaal over een Nederlandse ondernemer. De man had een bedrijf dat dure maatpakken verkocht. De klanten van de man (voornamelijk zakenmensen) waren zeer tevreden met de kwaliteit van de pakken. Toch hadden ze ook een bezwaar. Het was deze mensen een doorn in het oog dat ze de flinke aanschafprijs niet op konden geven als bedrijfsinvestering bij de belastingdienst. Helaas voor hen is het in Nederland niet toegestaan om de betaalde belasting op een maatpak terug te vorderen. In tegenstelling tot een bedrijfsoverall wordt een mooi pak namelijk niet erkend als ‘werkkleding’.

Steeds vaker hoorde de arme pakkenverkoper potentiële klanten zeggen: “Het spijt me heel erg, je pakken zijn prachtig, maar veel te duur. Als ik een deel van de kosten fiscaal zou kunnen aftrekken zou het een ander verhaal zijn.”

Dit zette de verkoper aan het denken. “Kan ik loskomen van de aanname dat de belastingdienst mijn pakken nooit zal zien als bedrijfsinvestering? Kan ik voor dit probleem geen creatieve oplossingen bedenken? Zijn er manieren om een maatpak fiscaal aftrekbaar te maken?”

De ondernemer ging er eens goed voor zitten. Hij dacht na over de regels en over manieren om die in zijn voordeel te gebruiken.

Na een tijdje liet de verkoper weer van zich horen. Hij kondigde aan dat hij ging stoppen met het verkopen van maatpakken. In plaats daarvan had hij besloten om persoonlijk stijladviseur te worden. Veel minder gedoe. Maar zijn diensten zouden niet goedkoop zijn! Voor een enkel consult zou hij een bedrag rekenen waar je voorheen een mooi maatpak voor kon kopen. Duur? Zeker weten. Maar niet getreurd: coachingskosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Oh, en de nieuwbakken coach is ook de beroerdste niet; Als extraatje krijgt de ondernemer die zich laat coachen aan het einde van het adviesgesprek een ‘gratis’ maatpak mee naar huis!

Welke aannames doe jij over je situatie? Zijn deze ‘feiten’ werkelijk zo onvermijdelijk als je in eerste instantie denkt? Of kun je creatieve oplossingen bedenken door creatief naar de regels te kijken…

 

Meer weten over het bedenken van creatieve oplossingen?

Schrijf je dan in voor onze online training Creatief Problemen Oplossen. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op: https://hatrabbits.com/cpo

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Bird's-eye view - resetting your mindObserveren - gebruikersonderzoek