Creativiteit in tijden van Corona – hoe crisis zorgt voor inventiviteit

Gratis download: Ebook over Zakelijke Creativiteit
Ontdek hoe je in zes stappen elk probleem creatief kunt oplossen.

Creativiteit in crisissituaties

Het Coronavirus heeft de wereld in haar greep en ook in Nederland zijn rigoreuze maatregelen getroffen. Horecazaken zijn dicht, bijeenkomsten afgelast en supermarktschappen leeg. Voor veel organisaties brengt deze uitzonderlijke situatie nogal wat problemen met zich mee. Maar gelukkig biedt zelfs een uitdaging van deze omvang óók kansen.

Van een selfiestick met mobiel pinapparaat tot aan een creatieve ‘vriendendienst. In tijden van crisis wordt de mens creatief. We zagen dit al tijdens de economische crisis, en ook nu het Coronavirus Nederland in zijn greep heeft worden de meest inventieve oplossingen bedacht. Je kunt je focussen op alles dat niet meer kan en bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt ook je energie steken in het vinden van creatieve oplossingen. 

Hoe heftig de situatie ook is, voor ieder probleem is een creatieve oplossing te bedenken. Crisis biedt kansen. Of, zoals Johan Cruyff al zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” Onderstaande initiatieven illustreren dat prachtig.


Quarantaine-workout

Stel je voor, je bent fitnessinstructeur en mensen mogen hun huizen niet meer uit. Daar gaat je werk. Opgeven dan maar, en op de bank Netflix bingen tot alles voorbij is? Een Spaanse fitnessinstructeur uit Sevilla dacht daar anders over. In onderstaand filmpje bewijst hij dat werken vanuit huis met een beetje creativiteit voor meer beroepsgroepen mogelijk is dan je zou denken.


Een kopje tegoed

En toen werden de deuren van de horecazaken gesloten. Als ondernemer in deze sector is dat natuurlijk een flinke klap. Martijn Duizendstra bedacht een manier hoe consumenten deze bedrijven een handje kunnen helpen met, jawel, tegoedbonnen! Het idee is simpel; je koopt een tegoedbon van een bedrijf bij jou in de buurt en levert hem in zodra de zaak weer geopend is.


Virtual Reality events

Er wordt met man en macht gezocht naar oplossingen om het werk vanuit huis toch door te laten gaan. In veel gevallen lukt dit aardig, maar wat als je een event op de planning hebt staan? Annuleren brengt veel kosten met zich mee. Startup Xplane VR biedt de oplossing: virtuele evenementen. Als spreker presenteer je door een VR-headset als avatar op een virtueel podium in een online 3D locatie. Deelnemers kunnen de bijeenkomst volgen via een livestream of digitaal bijwonen via hun laptop, PC of VR headset.

Niet alleen presentaties, maar zelfs hele wielertours blijken te kunnen worden verplaatst naar de digitale snelweg.

 

Digitaal brainstormen was nog nooit zo eenvoudig. Jouw Corona-problemen zijn straks verleden tijd!Wil jij creatieve oplossingen verzinnen in jouw organisatie? Wellicht is Brightstorming wel wat voor jou! Maak vandaag nog een afspraak voor een online demo en laat een van onze experts demonstreren hoe Brightstorming ook binnen jouw organisatie voor creatieve oplossingen kan zorgen.

 

Koetjes & Kalfjes

Ook voor studenten valt het leven momenteel niet mee. Wat is een studentenleven immers zonder feestjes en tentamens? Maar die zeeën van vrijheid bieden natuurlijk ook mogelijkheden. Tegenover de groep thuiszittende studenten staan immers een heleboel eenzame en kwetsbare ouderen. Twee studentes startten Koetjes & Kalfjes; een initiatief om in deze, vooral voor ouderen, moeilijke tijd een beetje gezelligheid te brengen en te zorgen dat ouderen niet in een sociaal isolement raken. Koetjes & Kalfjes is een gratis service waarin studenten (kalfjes) eens per 2 á 3 dagen een eenzame oudere (een ‘koetje’) bellen om het gewoon lekker over koetjes en kalfjes te hebben.

 

Lunch en toiletrollen

De toiletpapier-crisis zal je vast ook niet ontgaan zijn. Waar donderdagochtend #thuiswerken nog trending was, werd deze al snel van de troon gestoten door #wcpapier. Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat het goed balen was toen ik voor de lege schappen stond omdat ik écht toiletpapier nodig had, maar ik zal vast niet de enige zijn geweest. Het Tilburgse Tuinhuis Culinair haakte hier op creatieve wijze op in. Iedere bestelling die geplaatst werd ontving namelijk niet alleen een lekkere lunch, maar ook een gratis toiletrol. Twee vliegen in één klap en een glimlach bij het lezen van deze actie.

5 tips voor creativiteit in crisissituaties

Iedere situatie is anders en bovenstaande voorbeelden zijn waarschijnlijk niet één-op-één te kopiëren binnen jouw organisatie. Om je op weg te helpen naar jouw creatieve oplossing in deze situatie hebben we daarom wat tips op een rijtje gezet:

  1. Creatief combineren – Er is geen tijd (en energie) om het wiel opnieuw uit te vinden. Gelukkig hoeft dit ook niet. Kijk eens hoe jouw uitdaging in andere vakgebieden al is aangepakt en combineer die aanpak met wat jij doet.
  2. Begin klein – Hoe graag je momenteel ook zo veel mogelijk problemen in een keer zou willen aanpakken, start klein. Door klein te beginnen kun je je focussen en houdt je overzicht. Het goede idee kun je daarna opschalen!
  3. Gebruik oude ideeën – Heb je nog ergens ideeën liggen van een oude brainstormsessie? Top! Wat voorheen totaal onbruikbaar leek kan nu de perfecte oplossing zijn of je op nieuwe ideeën brengen.
  4. Omarm obstakels – Hoe vervelend de situatie ook is, obstakels zorgen vaak tegelijkertijd voor nieuw kansen. Tegenslagen dwingen je om creatief te zijn. Accepteer dat er iets is veranderd en zoek naar de mogelijkheden die de nieuwe situatie biedt.
  5. Stel je oordeel uit – Het is eenvoudig om redenen te bedenken waarom iets niet zou lukken. Als je wilt innoveren zul je dit soort ‘ideakillers’ echter moeten vermijden. Probeer je oordeel dus uit te stellen. Een idee dat op het eerste gezicht totaal onrealistisch of onhaalbaar lijkt, kan zomaar hét idee zijn waarmee jij straks vooruit kunt.

Ben jij hard op zoek naar een creatieve oplossing waarmee jouw bedrijf of organisatie het hoofd boven water kan houden in deze barre tijden? Maar heb je géén idee hoe en waar je moet beginnen, zie je door de bomen het bos niet meer of kun je gewoon wel wat hulp van ‘konijn-uit-de-hoge-hoed-toverende’ creatievelingen gebruiken? Stuur me een berichtje op hello@hatrabbits.com en tijdens een virtueel kopje koffie bekijken we hoe we jou zo snel mogelijk op afstand kunnen helpen. HatRabbits to the rescue!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

foute regel - een denktechniek voor creatieve ideeënVind een nieuw verdienmodel voor je product of dienst