Nieuw verdienmodel nodig? Leer van 10 succesformules uit de praktijk

Er zijn meer dan vijftig soorten verdienmodellen en elk jaar komen er weer nieuwe verdienmodellen bij. Ben je op zoek naar een nieuw verdienmodel? In dit artikel zal ik proberen je te inspireren om op een andere manier naar je verdienmodel te kijken. Voor de leesbaarheid gebruik ik in de onderstaande tekst enkel het woord ‘product’, maar je kunt alle verdienmodellen ook toepassen op diensten.

Tien tips voor een nieuw verdienmodel

Elk verdienmodel zal ik uitleggen aan de hand van een bloemenwinkel. Het ene voorbeeld zal daardoor ‘logischer’ zijn dan het andere, en sommige varianten zullen wellicht wat vergezocht overkomen. De voorbeelden zijn puur bedoeld om de toepassing van het verdienmodel te illustreren. Realiseer je dat een bepaald type verdienmodel voor de ene organisatie vanzelfsprekend is, terwijl het voor een organisatie uit een andere branche als radicaal vernieuwend kan worden gezien.

1. Ga een barterdeal aan
Ruilhandel is stokoud. Vroeger deed men niet anders. Maar ook in deze tijd kan het werken met een ‘gesloten beurs’ een erg interessante manier zijn om waarde te creëren als bedrijf. Neem bijvoorbeeld de Dam, een alternatief virtueel betaalmiddel waarmee ondernemers in de regio Rotterdam producten en diensten van elkaar kunnen afnemen zonder direct geld uit te geven.

– Wat kan jouw organisatie goed gebruiken? Wat heb jij als ondernemer nodig?
– Wat zou jij hiervoor kunnen en willen ruilen?

De eigenaar van de bloemenwinkel zou bijvoorbeeld een partij kunnen zoeken die een nieuwe website voor de bloemenwinkel zou willen maken en onderhouden in ruil voor een frisse inrichting van het eigen kantoor met sierlijke planten. Je kunt natuurlijk ook denken aan een tuingereedschap-producent die de winkelstellingen en rekken levert, in ruil voor een goede plek in het schap en promotie in de winkel.

2. Ga volledig digitaal
De laatste paar jaar heeft in vrijwel elke branche radicale digitalisering plaatsgevonden. En bij elke grote digitale stap is de desbetreffende branche ontwricht. Het grootste hotel ter wereld heeft geen bedden, het grootste warenhuis ter wereld heeft geen fysieke winkel en de grootste taxi-centrale heeft geen auto’s…

– Hoe zou je jouw product en of dienst kunnen digitaliseren?
– Op welke manier kun je jouw kennis digitaal aanbieden?

Uiteraard kan de bloemenwinkel online producten verkopen, maar er zijn nog meer manieren te bedenken om de bloemenwinkel te digitaliseren. Denk bijvoorbeeld aan de expertise die de bloemenverkoper heeft over het snoeien en onderhouden van planten. Deze kennis kan natuurlijk perfect in een video-serie of als digitale handleidingen worden aangeboden.

3. Verhuur je producten tijdelijk (i.p.v. ze te verkopen)
Betalen voor ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’ is helemaal van deze tijd. Niet voor niets is Peerby zo populair in Nederland. Ook betalen voor het kortstondig gebruiken van een auto heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen.

– Welke producten of diensten hebben jouw klanten maar tijdelijk nodig?
– Hoeveel zouden mensen willen betalen voor éénmalig gebruik van jouw product?

De bloemenwinkel zou bijvoorbeeld tuingereedschap kunnen verhuren aan mensen die hun tuin opnieuw willen inrichten of mensen die op een mooie dag in hun tuin willen werken. Waarschijnlijk hebben ze specifieke soorten gereedschap niet vaak nodig en is het voor hen aantrekkelijker om het tijdelijk te huren in plaats van zelf een dure aankoop te doen.

4. Biedt een abonnement aan
Tegenwoordig zie je abonnementen voor van alles opduiken. De meeste mensen zijn inmiddels wel gewend dat ze tegen een vast bedrag per maand naar hartelust series en films kunnen streamen (Netflix, Disney+, HBO) of zich kunnen abonneren op muziek (Spotify, Tidal, Apple music), maar ook voor doodgewone gebruiksvoorwerpen zoals een wasmachine, een spijkerbroek of een studentenfiets bestaan inmiddels abonnementsdiensten.

– Waar zou jij een abonnement van kunnen maken?
– Waar zouden jouw klanten maandelijks in geïnteresseerd zijn?

Met een ‘verse-bloemen-abonnement’ zou de bloemenzaak zich op een frisse manier kunnen verzekeren van terugkerende inkomsten. Voor een vast bedrag per maand krijgen klanten dan bijvoorbeeld elke twee weken een vers boeket om hun huis of kantoor mee op te fleuren. Of misschien kan kunnen aantrekkelijke plantenbakken (inclusief onderhoud) worden verhuurd aan winkelcentra. Voor een vast bedrag per maand krijgt het winkelcentrum een aantrekkelijke entree met vrolijke en geurige bloemen om consumenten te trekken. 

5. Verkoop aanvullende producten
Het aanbieden van extra producten zie je veel terugkomen. En dat is begrijpelijk. Het is een eenvoudige manier om extra geld te verdienen aan je klant. Denk bijvoorbeeld aan de haarverzorgingsproducten die jouw kapper aanbiedt na afloop van een knipbeurt.

– Welke aanverwante producten kun je verkopen?
– Waar kun je jouw product mee combineren?

De bloemenwinkel zou bijvoorbeeld extra producten kunnen verkopen die in dezelfde categorie vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie pot bij een plant of een schep bij tuinaarde, maar natuurlijk ook producten als tuinhandschoenen, mooie vazen en plantenvoeding. 

6. Verkoop producten uit een andere categorie
Als je jouw klanten goed kent, dan kun je ook producten aanbieden uit een hele andere categorie. Het kan zijn dat jouw klanten op hetzelfde moment ook behoefte hebben aan een heel ander product (denk bijv. aan de snacks bij de benzinepomp) of dat ze ook andere producten zoeken buiten jouw assortiment (denk bijv. aan een schoenenwinkel die modieuze sjaals verkoopt die passen bij de schoenen). Let wel op, als je teveel verschillende producten aanbiedt dan weten mensen niet meer voor welk soort producten ze bij jou langs moeten gaan.

– In welke behoefte voorziet jouw product? (Waarom kopen mensen jouw product?)
– Welke andere producten voorzien nog meer in deze behoefte?

Veel mensen zullen een bloemenwinkel waarschijnlijk binnen gaan om bloemen te kopen, maar de kans is groot dat de bloemen zelf een invulling zijn van een ander groter doel. Bijvoorbeeld het vinden van een cadeau voor je moeder of het uitzoeken van iets om je huis mee op te fleuren. Door hierop in te spelen kan de bloemenzaak hele andere producten verkopen (bijv kaarten, schilderijen, geurkaarsen etc. ) die toch goed aansluiten bij de behoefte van de klant.

7. Maak een dienst van je product (of andersom)
Hoe gek het ook klinkt, je kunt altijd een product maken van je dienst. Het voordeel hiervan is dat, zeker wanneer het product digitaal is, je er geen extra tijd aan hoeft te besteden. Een (digitaal) product is dus schaalbaarder dan een uurtje-factuurtje model. Denk bijvoorbeeld aan een massagesalon die de massages (dienst) online aanbiedt in de vorm van korte video’s met massagelessen (product). Maar andersom kan het natuurlijk ook. Door een (goedkoop) product aan te bieden als dienst kun je er een echte waardevolle beleving van maken. Denk bijv. aan een schrijver die adviezen & lezingen geeft over het onderwerp van zijn boek.

– Wat is meest waardevolle kennis?
– Hoe kun je van jouw dienst een product maken (of van je product een dienst)?

In plaats van het verkopen van producten (de bloemen) kan de bloemenwinkel ook ‘bloemen-diensten’ aanbieden. Als alternatieve dienst zou men bijvoorbeeld de ‘aankleding’ van uitvaarten kunnen verzorgen. De bloemenzaak kan zich specialiseren in het uitzoeken van bloemen & kransen die perfect passen bij de persoonlijkheid van de overleden persoon.

8. Verbind twee doelgroepen
Het ontwikkelen van een platform is weliswaar ontzettend moeilijk, maar lukt het je om twee doelgroepen aan elkaar te verbinden dan heb je een geweldig verdienmodel te pakken. Denk bijvoorbeeld aan marktplaats of catawiki, waar koper en verkoper aan elkaar gekoppeld worden.

– Welke doelgroepen kun jij (in jouw branche) aan elkaar verbinden?
– Wat zou je binnen jouw vakgebied op een platform kunnen verhandelen?

In de winkel of online kan de bloemenzaak een platform bieden aan lokale amateur-kwekers of moestuin-bezitters die aan buurtbewoners zaden, planten of groenten willen verkopen. De bloemenwinkel zou voor elke verkoop een percentage kunnen vragen. Of de verkopers zou een vast klein bedrag gevraagd kunnen worden om mee te doen. Een andere optie is om de verkopers te laten betalen voor een ‘premium’ plek voor hun producten.

9. Verdien op een alternatieve manier aan je klanten
Inmiddels weten we natuurlijk allemaal dat je geen betalende klanten hoeft te hebben om toch veel geld te verdienen. Een uiterst ingenieus verdienmodel. Het bekendste voorbeeld hiervan is uiteraard het verkopen van ‘data’ van klanten. Om deze reden kunnen veel startups hun producten goedkoop of gratis aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Facebook. Een ander bekend voorbeeld zijn de gratis forensen-kranten die kunnen bestaan door het verkopen van advertentieruimte.

– Welke organisaties zouden nog meer geïnteresseerd zijn in jouw klanten?
– Welke kennis heb jij over je klanten die je zou kunnen verkopen?

Door een samenwerking aan te gaan met een plantenvoeding-producent kan de bloemenzaak gebruik maken van dit verdienmodel. De producten van deze producent kunnen worden gepromoot en verkocht in de winkel. De winkel zou geld kunnen vragen voor het ophangen van advertenties in de winkel. De producent kan de winkelier ook betalen om bij elke plant zijn plantenvoeding mee te geven. Als de voeding met de plant wordt meegeleverd is de kans immers groot dat klanten in de toekomst – als de voeding op is – dezelfde plantenvoeding zullen kopen.

10. Goedkope instap + kostbare herhaalaankoop
Dit wordt in het Engels ook wel het ‘Razor & blades-model’ genoemd. Denk maar aan de scheermesjesfabrikanten die gratis mesjes-houders weggeven om hierna de losse mesjes tegen relatief hoge prijzen te verkopen. Dit zorgt ook voor een ‘Lock-in’, hetgeen wil zeggen dat de klant niet makkelijk meer afstapt van het product. Instappen is eenvoudig en aantrekkelijk en hierna blijft de klant trouw omdat hij de specifieke vulling nodig heeft (in de mesjes-houder passen alleen een specifiek soort mesjes van dezelfde producent). Dit model is door veel partijen succesvol gekopieerd. Denk bijvoorbeeld aan printers, koffiemachines en spelcomputers. Ze verkopen allemaal ‘goedkope’ machines, maar om ze te gebruiken heb je wel relatief dure capsules, cartridges of spellen nodig. 

– Wat heeft jouw klant (in jouw product-categorie) elke maand nodig?
– Welk systeem zou je kunnen introduceren met een goedkoop instapmodel en een lucratieve terugkerende inkomstenbron?

Er zouden bijzondere planten kunnen worden verkocht in de bloemenzaak die een specifieke voeding nodig hebben. Waarvan de bloemenwinkel de exclusieve rechten heeft. Op deze manier kan de bloemenwinkel de planten zelf goedkoop aanbieden om hierna de voeding (die bijv. elke maand nodig is) voor een relatief hoge prijs per stuk te verkopen.

 

Meer weten?
De bekendste tools zijn uiteraard het Business Model Canvas en het Value Proposition Canvas.
Hiernaast zijn er ontzettend veel boeken geschreven over verdienmodellen. Zelf vind ik het Businessmodellenboek van Oliver Gassman een fantastisch naslagwerk voor als je op zoek bent naar een nieuw verdienmodel. In dit boek staan praktische tips en 55 inspirerende verdienmodellen! Een must read voor elke innovator!

Zelf aan de slag
Ben jij ook op zoek naar een nieuw verdienmodel voor je bedrijf? Zoek je manieren om meer omzet te generen, nieuwe klanten te werven of nieuwe markten aan te boren? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee over manieren om dit te realiseren en over hoe wij jou hierbij eventueel in kunnen ondersteunen. Stuur je vraag naar hello@hatrabbits.com of bel ons op: T. 010 3070 534

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search