10 manieren om te innoveren

Er is een groeiende behoefte aan slimme ideeën. Vandaag de dag wil iedere organisatie slimmer, sneller, beter, goedkoper en duurzamer werken. In vrijwel elke bestuursvergadering lijkt innovatie het toverwoord. Helaas weten veel managers niet goed waar ze moeten beginnen. Om enig overzicht te bieden, zet ik in dit artikel tien aandachtsgebieden op een rijtje; tien manieren om als bedrijf te innoveren.

1. Je Product
Kun je jouw product aanpassen? Kun je nieuwe eigenschappen toevoegen? Kun je jouw product nog beter maken? Lichter? Sterker? Sneller? Steviger? Groter? Kleiner? Goedkoper? Aantrekkelijker?

Waar hebben jouw klanten behoefte aan? Welke problemen constateer je bij je klanten? Kun je iets introduceren dat in één van deze behoeften voorziet?

Het innoveren van je product (portfolio) is een slimme manier om nieuwe waarde te creëren voor je klanten. Het biedt je de mogelijkheid om klanten opnieuw aan je bedrijf te binden.

Let wel op. Nieuwe functies, producten en diensten zijn meestal eenvoudig te kopiëren en worden bij succes vaak snel overgenomen door de concurrentie.

2. Identiteit & Communicatie
Op welke manier kijken jouw klanten op dit moment naar je organisatie? Wat vinden ze ervan? Kun je het imago van je organisatie verbeteren? Zou een nieuwe frisse (huis)stijl, reclamecampagne of slogan hierbij kunnen helpen?

Wat is je propositie? Op welke manier, en in welke vorm, worden de producten en diensten gepresenteerd aan de klant? Kan dit beter? Wat kun je veranderen aan de huidige communicatie, marketing en reclame?

Een sterke naam en merk zorgen voor herkenbaarheid en geven je producten en diensten een onderscheidend karakter ten opzichte van die van de concurrentie. Als je een consistente en eerlijke boodschap uitdraagt als organisatie, waarbij je communicatie overeenkomt met je handelen, zul je vaker door klanten als betrouwbaar worden bestempeld.

3. Drijfveren van klanten
Wat zijn de motieven van je klant om bij jou te kopen? Waar dromen je klanten over? Waar liggen ze ‘s nachts wakker van? Waar maken ze zich zorgen om? Wat zijn de persoonlijke drijfveren van je klanten?

Hoe kun je indruk maken bij je klanten? Wat voor extraatje kun je ze bieden, dat jou relatief weinig moeite kost, maar wel een positieve indruk achterlaat?

Inspelen op de intrinsieke drijfveren van klanten helpt je met het opbouwen van een sterke klantrelatie. Geef je klanten een persoonlijke en geweldige ervaring, en ze zullen je er rijkelijk voor belonen.

4. Sociale innovatie
De meeste managers associëren innovatie met technologie. Hoewel het natuurlijk klopt dat veel innovatie gebaseerd is op technologie, is het niet de enige factor die van belang is. Als je bijvoorbeeld de arbeidsproductiviteit omhoog wilt brengen, zul je eerst draagvlak moeten vinden bij je werknemers voordat je met succes nieuw gereedschap en processen kunt introduceren.

Het spreekt voor zich dat elke poging om nieuwe technologie te introduceren zonder rekening te houden met de eindgebruiker gedoemd is om te mislukken.

5. Processen
Als je jouw organisatie zou moeten beoordelen (bijvoorbeeld op het gebied van efficiënt werken) welk cijfer zou je dan geven? Hoe zou je dit cijfer kunnen verbeteren? Welke processen kunnen beter? Wat kun je anders doen? Slimmer? Sneller? Goedkoper? Duurzamer?

Welke processen vinden er allemaal plaats in het dagelijkse werk? Welke zijn het meest tijdrovend? Hoe zou je deze tijd kunnen inkorten? Wat zou er gebeuren als je één van de stappen in het proces zou verwijderen?

In veel organisaties lopen verbeterprogramma’s zoals ‘lean’ en ‘six sigma’. Toch zijn er altijd zaken die beter kunnen. Elke professional loopt rond met aannames over hoe dingen werken en moeten gebeuren. Deze aannames zijn nuttig en helpen om snel beslissingen te nemen of efficiënter te werken. Tegelijkertijd blokkeren ze echter het zicht op nieuwe kansen.

Daarom kan het zo nu en dan zinvol zijn om afstand te nemen van het dagelijkse werk en als een ‘observator’ te kijken naar de manier van werken. Simpele vragen zoals “Waarom doen we dit?” of “Waarom doen we dit op deze manier?” kunnen soms tot verrassende en waardevolle inzichten leiden.

6. Klantervaring
Waar zijn je klanten tevreden mee? Welke extraatjes kun je hen bieden om de waarde van je product te vergroten? Hoe zou je het nog makkelijker kunnen maken om jouw product/dienst te gebruiken? Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat klanten nog meer van je product kunnen genieten? Welke hindernissen komen je klanten tegen tijdens het afnemen van jouw producten/diensten? Hoe zou je deze kunnen weghalen?

Wees niet bang om klanten te bezoeken, te observeren of te vragen hoe zaken beter kunnen. Het zien of horen van een klantervaring kan soms een echte openbaring zijn.

7. Product-systeem
Kun je jouw product koppelen aan een ander product om meerwaarde te creëren? Kun je een nieuw product (of nieuwe dienst) op de markt brengen waardoor jouw oorspronkelijke product nog waardevoller wordt?

Het bouwen van een ecosysteem voor producten is een slimme manier om klanten aan je te binden. Het biedt je de kans om individuele producten en diensten aan elkaar te koppelen, om een soepele klantbeleving neer te zetten en om jezelf te wapenen tegen de concurrentie.

8. Kanaal
Op welke manier bied je jouw product of dienst aan bij de klant? Wat zijn je verkoop- en distributiekanalen? Welke andere kanalen zou je eventueel ook kunnen inzetten? Op welke andere manieren zou je jouw klanten kunnen bereiken? Op welke manieren ben je op dit moment verbonden met je klanten? Hoe komen klanten bij jou terecht?

9. Netwerk
Kun je andere diensten faciliteren? Kun je een platform bieden voor gerelateerde bedrijven? Kun je samenwerken met derden om meerwaarde te bieden voor je klanten?

Een sterk netwerk is ontzettend waardevol voor jezelf, je klanten en je partners.

10. Verdienmodel
Hoe verdien je je geld? Op welke andere manieren zou je nog meer geld kunnen verdienen? Wat verkoop je? Wie zijn je klanten? Aan welke andere doelgroep zou je ook geld kunnen verdienen? Wat zou je deze groep kunnen bieden? Is er een restproduct dat je eventueel nog zou kunnen verkopen?

Het veranderen van je verdienmodel is een van de krachtigste manieren om te innoveren. Een nieuw verdienmodel kan je in één klap een enorme voorsprong geven ten opzichte van je concurrenten.

Ik raad je aan om voor dit type innovatie het Business Model Canvas te gebruiken. Dit is een simpele (maar heldere) tool, die je kunt gebruiken om je verdienmodel opnieuw vorm te geven.

Welke innovatiegebieden zijn het meest geschikt voor jouw organisatie?

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Originelere ideeën dankzij de Braindumpsnoek