Het ideeënarchief – Gebruik oude ideeën om te innoveren

Gekkigheid kan opeens genialiteit worden

Als je op zoek bent naar inspiratie voor innovatieve ideeën kijk je wellicht naar hippe startups en blogs van populaire trendwatchers. Niks mis mee natuurlijk, maar zou het ook in je opkomen om oude, geflopte ideeën te raadplegen, wanneer je je organisatie wilt helpen innoveren?

Het nut van een ideeënarchief

Bij HatRabbits leggen we bij elk project een digitaal ideeënarchief aan. Zelfs ideeën die het nu niet halen kunnen op een later moment immers inspiratie zijn voor vernieuwing. Bij een nieuwe uitdaging kunnen de ‘oude’ ideeën worden geraadpleegd. In een andere situatie kunnen deze ideeën mensen soms op verrassende ideeën brengen. En het kan zelfs gebeuren dat wat destijds gekkigheid leek, in de nieuwe situatie opeens heel nuttig blijkt…

Veel ideeën lijken aanvankelijk vergezocht of zelfs totaal idioot. Na er even over gegniffeld te hebben zullen de meeste mensen dit soort rare ideeën zonder aarzelen terzijde schuiven. Gekkigheid. Weg ermee. Wat moet je immers met onrealistische ideeën als je een serieuze uitdaging probeert aan te pakken?

Toch zou ik je willen aanmoedigen om zelfs de meest vreemde ideeën te bewaren. Leg ze vast in een doorzoekbaar ideeënarchief. Bijna elk onrealistisch idee wordt vroeg of laat namelijk uitvoerbaar. Een idee mag nu totaal onbereikbaar lijken, maar wat gebeurt er als de wetgeving verandert, als een nieuwe technologie beschikbaar komt of als een bepaald materiaal opeens flink goedkoper wordt? Is het denkbaar dat een onverwachte ontwikkeling de realisatie van dat ‘gekke’ idee opeens binnen handbereik brengt?

Hoe fictie werkelijkheid kan worden

Veel revolutionaire denkers werden weggehoond toen zij hun baanbrekende idee voor het eerst deelden; onuitvoerbaar. Hoe geniaal hun idee werkelijk was bleek pas veel later.

Every really new idea looks crazy at first.

Da Vinci schetste al een parachute, een onderzeeër en een helikopter. Zelfs dit Italiaanse genie kreeg het echter nooit voor elkaar om deze uitvindingen daadwerkelijk te realiseren. Het zou nog honderden jaren duren voor de materialen, technieken en kennis beschikbaar zouden zijn om de ontwerpen uit te kunnen voeren. Visionair Jules Verne beschreef al een reis naar de maan, meer dan honderd jaar voor Neil Armstrong zijn eerste ‘small step’ zette op het rotsige oppervlak. In de tijd van Verne was een reis naar de maan nog een bespottelijk idee. Pas toen John F. Kennedy de wens uitsprak om een man op de maan te zetten, werd de benodigde technologie ontwikkeld.

Vergezochte ideeën kunnen door voortschrijdende techniek steeds minder vergezocht worden. Kijk dus zo nu en dan eens terug op die idiote ‘wilde’ ideeën die ‘onmogelijk uitgevoerd kunnen worden.’ Ontwikkelingen volgen elkaar in steeds sneller tempo op. Misschien blijkt dat wilde idee van een jaar geleden vandaag opeens helemaal zo gek nog niet.

Hoe matige ideeën veranderen in geniale uitvindingen

Niet alleen onmogelijke ideeën zijn interessant om zo nu en dan eens onder de loep te nemen. Ook hele matige ideeën kunnen door de laatste ontwikkelingen opeens transformeren in briljante ideeën. Denk bijvoorbeeld eens aan de fiets.

De eerste fietsen waren op z’n zachtst gezegd niet spectaculair. Twee wielen met een houten constructie ertussen. Zonder trappers. Een soort grote step waar je op kunt zitten. Dit soort primitieve fietsen bestonden al zo’n honderd jaar toen de kettingaandrijving werd uitgevonden. Het bleek een revolutie op fietsgebied. De fiets werd plotseling een fantastisch vervoermiddel. Met een fiets met ketting zet je je spierkracht opeens super-efficiënt in; op de fiets ga je 3 á 4 keer sneller dan een voetganger, terwijl je per afgelegde kilometer 5 keer mínder energie verbruikt!

Vergeet al die vergezochte ideeën niet

Raadpleeg zo nu en dan je opgebouwde ideeënarchief. Wat betekenen relatief nieuwe technologieën als 3D printen, Augmented Reality, Virtual Reality en drones voor ideeën die eerder gestrand zijn in onmogelijkheden? En voor die matige ideeën waar toen niemand enthousiast van werd? Welke ideeën zijn opeens levensvatbaar geworden doordat deze nieuwe mogelijkheden er zijn? Kijk naar wat eerder niet kon en toets of het nog steeds niet mogelijk is om dat revolutionaire idee in de praktijk te brengen… Weet jij dat ei van Columbus alsnog uit te broeden?

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Topics that benefit from creative thinking - creatief denkenWaarderend Onderzoek. Appreciative Inquiry: Focus on the positive and find solutions