Problemen? Zo maak je er innovatiekansen van

Het is gemakkelijk om iets dat niet in je voordeel werkt direct te zien als bedreiging. Maar door je op de ellende te focussen maak je de situatie meestal niet beter. Nadelen kunnen namelijk heel verlammend werken. Soms is het verstandiger om te kijken naar de kansen die een tegenslag oplevert.

Voor ieder probleem bestaat een oplossing en veel problemen zijn zelfs om te zetten in een kans. Zoals ik een aantal maanden geleden al schreef, brengt zelfs iets ellendigs als de corona-pandemie nieuwe kansen met zich mee. Al heb je voor het vinden van deze kansen soms een flinke dosis creativiteit nodig. 

Het zal niet altijd even gemakkelijk gaan, maar probeer een probleem niet direct als nadeel te benaderen. Bedenk hoe je er je voordeel mee kunt doen en grijp de nieuwe situatie aan om nieuwe innovatiekansen te creëren. Om te laten zien hoe je dit zou kunnen aanpakken, neem ik je graag mee in een proces dat we zelf recent doorlopen hebben.

Een nieuwe situatie

Met de komst van Corona moest er flink geschakeld worden om een weg te vinden in deze ‘nieuwe’ maatschappij. Ouders werkten opeens vanuit huis, kinderen zaten zich in datzelfde huis te vervelen en ouderen raakten, vaak gedwongen, (sociaal) geisoleerd om het risico op besmetting te minimaliseren. Geen fijne situatie natuurlijk. Maar wel een hele kansrijke…

Innovatiekansen signaleren

Die verveelde (nee, niet vervelende) kinderen konden ons nog wel eens heel goed van pas komen in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen… Waarom zouden deze grenzeloos creatieve wezentjes ons daar immers niet bij kunnen helpen? Samen met Alexandra Calmero, van BrandKarma, besloten we deze deze kans te grijpen. Via sociale media deden we een oproep aan alle ouders met jonge kinderen. In deze oproep nodigden we ouder-kind duo’s uit om samen deel te nemen aan onze digitale superhelden-brainstorm.

Een groep enthousiaste ouder-kind duo’s was wel te porren voor een online brainstorm. In anderhalf uur bedachten deze helden, met behulp van onze brainstorm-software Brightstorming, honderden ideeën voor acties waarmee kinderen eenzame ouderen kunnen helpen in deze crisistijd.

innovatiekansen
Concept ontwikkelen

We verzamelden alle ideeën van onze superhelden in een Miro board. Op dit digitale whiteboard clusterden we alle ideeën om vervolgens in kaart te brengen wat de meest kansrijke en creatieve ideeën waren om uit te werken tot een nieuw concept. Op basis van alle opgehaalde ideeën kwamen we tot een concept waarmee kinderen de eenzaamheid onder ouderen zouden kunnen bestrijden: een doeboek vol activiteiten die grootouders en kleinkinderen samen kunnen doen. Alle activiteiten in het boek zijn digitaal of op veilige afstand uit te voeren, waardoor grootouders en hun kleinkinderen eenvoudig met elkaar in contact kunnen blijven tijdens deze crisis. We doken nog even in ons zelf geschreven ebook The Name Game voor een toepasselijke naam, en het ‘Opoedoeboek’ was geboren.

Tijd om te testen

Nu het idee stond was het tijd om er achter te komen of onze doelgroep daar net zo enthousiast over was als wij. We ontwikkelden een digitaal prototype in de stijl die we voor ogen hadden en plaatsten opnieuw een oproep op sociale media. Dit keer zochten we testers. We stuurden hen het digitale prototype en na twee weekjes testen kwam daar een enquête achteraan om hun feedback, tips en tops te verzamelen.

Eén van de activiteiten uit het Opoedoeboek: het dierengeluiden-spel.

Aanpassen, uitbreiden en finetunen

Met behulp van de verzamelde feedback hebben we het Opoedoeboek verder vormgegeven en uitgebouwd. Er zijn nieuwe activiteiten bij gekomen, we hebben activiteiten aangescherpt en geschrapt. Door de doelgroep gedurende het gehele proces te betrekken is dit doeboek niet alleen ontwikkeld vóór kinderen om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, maar ook dóór hen. Dit maakt het resultaat alleen maar krachtiger.


Ook innovatiekansen kennen tegenslagen

Of dit proces ook tegenslagen heeft gekend? Jazeker, een boek uitgeven is namelijk nog niet zo simpel… We hebben heel wat uitgevers benaderd voor een samenwerking en ondanks dat we veel mooie complimenten hebben gekregen is het ons niet gelukt om op korte termijn een geschikte uitgever te vinden. Jammer? Zeker weten. Maar dat neemt niet weg dat we veel geleerd hebben van dit proces. En er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Het Opoedoeboek? Dat kun je hieronder downloaden! Delen mag, graag zelfs. Vergeet je ons niet te taggen?

Download gratis het Opoedoeboek


Ervaar jij een probleem en heb je geen idee hoe je van de ‘nadelen’ innovatiekansen kunt maken? Laat ons in een mailtje aan hello@hatrabbits.com weten waar jij tegenaan loopt en we vertellen je graag hoe we jou kunnen helpen! Wil je meer lezen over creatief problemen oplossen? Klik dan hier.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

probleem naar kans