Leren Innoveren Deel 3: Verwijder onderdelen voor nieuwe productideeën

Als mensen nadenken over nieuwe productideeën komen ze vaak met allerlei nieuwe features en high tech onderdelen. Maar heb je weleens overwogen om onderdelen van je product of dienst te verwijderen om iets bijzonders te creëren?

Onderdelen verwijderen kan leiden tot revolutionaire nieuwe producten en diensten. Denk aan een supermarkt zonder verpakkingen, een stofzuiger zonder zak, alcoholvrij bier en tape waar geen lijm aan te pas komt… Ooit leken het onzinnige ideeën. Maar al deze nieuwe productideeën bleken stuk voor stuk enorm succesvol.

In deze mini blog-reeks zal ik de meest krachtige creatieve denktechnieken op een eenvoudige manier uitleggen. Elk van deze technieken zal je helpen om te leren innoveren. In dit artikel bespreek ik de Verwijder-techniek.

Een stap-voor-stap uitleg van de Verwijder-techniek

Stap 1. Maak een lijst met de belangrijkste onderdelen van je onderwerp

Noteer alle essentiële onderdelen van je product of dienst.

Stap 2. Kies één onderdeel en streep deze in gedachten weg

Verwijder in gedachten één belangrijk onderdeel van je product of dienst. Als het verwijderen van een compleet onderdeel niet werkt, probeer dan een functie van dit onderdeel te verwijderen. Concludeer echter niet te snel dat het verwijderen van een compleet onderdeel onmogelijk is. Vrijwel ieder onderdeel is weg te strepen. Meestal vergt het simpelweg wat mentale inspanning om een ‘essentieel’ onderdeel te verwijderen, zonder dat je product of dienst daardoor waardeloos wordt.

Functie of onderdeel?

Het verwijderen van een functie is in sommige gevallen nog radicaler dan het verwijderen van een onderdeel. Op het eerste oog lijkt het niet veel uit te maken of je een onderdeel (bijvoorbeeld ‘bedden’ uit een hotel) verwijderd, of ‘slechts’ een functie (bijvoorbeeld de mogelijkheid om te slapen in het hotel). De implicaties van beide toepassingen van de Verwijder-techniek zijn echter totaal anders. In een hotel zonder bedden kan slapen nog altijd een optie zijn. Je kunt bijvoorbeeld hangmatten ophangen, slaapzakken neerleggen of slaapbanken introduceren. Het verwijderen van de mogelijkheid om te slapen, daarentegen, dwingt je om je idee van een hotel helemaal te herzien. Je ziet wellicht een hotel voor je dat volledig gericht is op mensen die een rustige plek zoeken om hun werk af te maken zonder gestoord te worden (bijvoorbeeld schrijvers met een deadline), of juist een feesthotel waar niemand komt om te slapen. En wat te denken van een nep-hotel waar hotelpersoneel kan worden getraind zonder dat gasten daar last van hebben?

Stap 3. Visualiseer hoe dit eruit zou zien

Stel je voor hoe de nieuwe situatie eruit zou kunnen zien, hoe vreemd het ook lijkt.

Stap 4. Identificeer mogelijke behoeftes van gebruikers

Vraag jezelf af; Wat zouden de voordelen hiervan kunnen zijn? Voor wie zou dit interessant kunnen zijn? In welke situatie zou dit waardevol kunnen zijn? (Of hoe kan dit helpen bij het oplossen van mijn probleem?)

Een kroeg zonder alcohol kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor mensen die met de auto zijn maar niet als enige nuchtere persoon tussen dronken vrienden willen zitten, voor mensen die minder alcohol willen drinken en niet in de verleiding willen komen, of voor minderjarigen die überhaupt nog niet mogen drinken. 

Stap 5. Vervang het onderdeel

Probeer het verwijderde onderdeel (of functie) te vervangen door iets nieuws. Probeer het vervangende onderdeel te zoeken in de direct omgeving van je onderwerp. Dit levert vaak de meest originele ideeën op.

Laat je niet gek maken.

Een boekwinkel zonder boeken, een computer zonder scherm, een fiets zonder trappers, een auto zonder rem… Het zijn contra-intuïtieve ideeën die we al snel als ‘absurd’ en ‘onmogelijk’ bestempelen. Dit is een hele natuurlijke reactie. In de psychologie noemt men dit ‘Cognitieve dissonantie’. Dit is de onaangename spanning die we voelen wanneer we geconfronteerd worden met een tegenstrijdigheid. We hebben hierbij last van fixatie. We zijn zo gewend aan hoe iets eruit ziet, welke functie iets heeft of waar het bij hoort, dat we ons niet kunnen voorstellen hoe het eruitziet als dit niet zo is. Dat is de reden waarom onze hersenen het plaatje zo snel mogelijk weer kloppend willen maken, door het verwijderde onderdeel te vervangen. Wees je bewust van dit fenomeen en stel het vervangen zo lang mogelijk uit. Het is niet voor niets pas de vijfde stap. Dwing jezelf om niet toe te geven aan de fixatie. Een horloge zonder klok is geen armband, het blijft een horloge.

Stap 6. Werk het nieuwe productidee uit tot een realistische versie
Hoe kun je het idee realiseren? Kun je het direct in de praktijk brengen? Of moet het idee iets worden aangepast? Als het idee in de huidige vorm niet haalbaar is, kun je het dan simpeler en/of goedkoper uitvoeren?

Innovatieve voorbeelden die werken met dit principe:

Een geldautomaat zonder cash geld

Een kookboek zonder recepten

Autobanden zonder lucht

Systematic Inventive Thinking

De Verwijder-techniek is een van de creatieve denktechnieken die de basis vormen van de innovatiemethode SIT (Systematic Inventive Thinking). Wil je meer weten over deze krachtige innovatiemethodiek? Dan raad ik je aan om het boek ‘Inside the box‘, van Drew Boyd en Jacob Goldenberg, te lezen.

Wil je meer weten over innovatie-kansen zoeken in het algemeen? Dan is de training Kansen Zoeken misschien wel wat voor jou! Kijk op https://hatrabbits.com/kansen-zoeken/ of stuur mailtje naar hello@hatrabbits voor meer informatie.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

afhankelijkheidstechniek - dependency technique