Leren Innoveren Deel 2: de afhankelijkheidstechniek

Een bril met glazen die donker kleuren als de zon schijnt, een kookplaat die rood gloeit als hij heet is en parkeersensoren die harder gaan piepen als een object dichterbij komt. Stuk voor stuk innovaties die werken met de Afhankelijkheidstechniek.

In deze mini blog-reeks zal ik een aantal krachtige creatieve denktechnieken op een eenvoudige manier uitleggen. In dit artikel bespreek ik de Afhankelijkheidstechniek.

Een stap-voor-stap uitleg van de Afhankelijkheidstechniek

Stap 1. Maak een lijst met variabele kenmerken

Noteer alle interne kenmerken van je onderwerp die kunnen variëren. Denk aan zaken als het formaat, het soort materiaal, de tijdsduur, de kleur, welke geur iets heeft, het volume van het geluid, etc.

Noteer hierna alle externe variabele kenmerken. Dit zijn de elementen uit de directe omgeving van je onderwerp die kunnen veranderen. Denk aan dingen als de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, de ruimte, de plek in het huis of de sfeer.

Voorbeeld

Stel, je wilt een nieuw soort kaars ontwerpen. Interne kenmerken van een kaars zijn: lengte, geur, kleur, dikte, vorm etc. De externe kenmerken gaan over de wereld waarbinnen de kaars wordt gebruikt. Voor de consumentenmarkt zijn dit onder andere het moment van gebruik, de ruimte waar de kaars staat en de sfeer (bijv. romantisch, feestelijk of ontspannen).

Stap 2. Zet de kenmerken in een matrix

Maak een matrix waarin je de variabele kenmerken combineert. Combineer zowel intern met intern als intern met extern.

Stap 3. Maak (of verbreek) verbindingen tussen de kenmerken

Wat zou er gebeuren als er een relatie tussen deze twee kenmerken zou bestaan? En wat zou er gebeuren als een bestaande verbinding zou worden verbroken? Speel met de afhankelijkheid die bestaat (of kan bestaan) tussen verschillende kenmerken.

Enkele voorbeelden:

– een kaars die een andere geur afgeeft naarmate hij kleiner wordt
– een kaars die van kleur verandert naarmate hij kleiner wordt
– een kaars die meer geur geeft naarmate hij langer brandt
– een kaars die meer geur afgeeft als de kamer groter is en de geur moet verspreiden

Stap 4. Visualiseer hoe dit eruit zou zien

Stel je voor hoe de nieuwe situatie eruit zou kunnen zien. Aarzel niet om ook hele vreemde ideeën te visualiseren.

Denk na over zowel positieve als negatieve relaties. Bij een positieve relatie groeien of krimpen de variabele kenmerken allebei tegelijk (als het harder gaat regenen gaat een ruitenwisser sneller heen en weer). Bij een negatieve relatie groeit het ene kenmerk als het andere krimpt en vice versa (hoe minder afstand er is tussen je auto en een obstakel, hoe sneller de parkeersensoren gaan piepen).

Stap 5. Identificeer mogelijke behoeftes van gebruikers

Stel jezelf de vraag; Wat zouden hier de voordelen van kunnen zijn? Voor wie zou dit interessant kunnen zijn? In welke situatie zou dit waardevol kunnen zijn?

Heb je waarde gevonden? Ga dan naar stap 6. Zie je geen toegevoegde waarde? Onderzoek dan één van de andere relaties uit de matrix en doorloop de stappen opnieuw.

Stap 6. Werk het idee uit tot een realistische versie

Hoe kun je het idee realiseren? Kun je het direct in de praktijk brengen? Of moet het idee iets worden aangepast? Als het idee in de huidige vorm niet haalbaar is, kun je het dan simpeler en/of goedkoper uitvoeren?

 

Bedenk goed dat je alleen kunt innoveren door te doen. Innoveren is immers het toepassen van nieuwe ideeën. Ga dus aan de slag met de Afhankelijkheidstechniek en probeer je ideeën zo snel mogelijk uit. Bouw eenvoudige prototypes en doe kleine experimenten om je aannames te toetsen. Ter inspiratie staan hieronder nog enkele mooie voorbeelden van innovaties die kenmerken afhankelijk hebben gemaakt van elkaar.

Innovatieve voorbeelden die werken met dit principe:

De hoeveelheid opgepompt water = afhankelijk van hoe lang kinderen spelen 

Het aantal vierkante meters = afhankelijk van het aantal bezoekers 
De Rotterdamse Techno club Toffler heeft een dynamische DJ booth. Hiermee kan de DJ de ruimte groter of kleiner maken. Bij weinig publiek kan de ruimte verkleind worden voor een intieme sfeer. Wanneer er veel publiek is wordt de zaal vergroot om te zorgen voor voldoende dansruimte.

De verfkleur = afhankelijk van de verstreken tijd 
Verffabrikant Flexa heeft een muurverf op de markt gebracht die roze is als je hem aanbrengt. Hierdoor kun je precies zien waar de verf dekkend is en waar nog bij geverfd moet worden. Na 60 minuten verdwijnt de roze kleur en blijft een magisch witte muur over.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Leren innoveren